Hyppää sisältöön

Koko kylä auttaa Lestijärvellä maatilaa, jonka lehmät jäivät kodittomiksi navetan katon romahdettua: "Sanattomaksi vetää", huokaa kiitollinen emäntä

Sata lehmää joutui taivasalle, kun navetan katto sortui Keski-Pohjanmaalla maanantaina. Ensimmäisen yön osa lehmistä vietti ulkona pahnojen päällä.

12-vuotias Hyminä on Toikkasen tilan lehmistä vanhin. Kuva: Raila Paavola / Yle

Lestijärven ja Toholammin rajalla asuvan Suvi Toikkasen viikko on ollut kaikkea muuta kuin tavallinen. Kahden pariskunnan pyörittämän Toikkasen maatalousyhtymän noin 1000-neliöisen navettarakennuksen katto sortui lähes kokonaan varhain maanantaiaamuna. Sisällä oli tuolloin noin sata lehmää, jotka saatiin kuitenkin pelastettua.

– Ilmeisesti katto tuli hitaasti alaspäin eli lehmät pääsivät pakenemaan sivuille eikä tullut täydellistä kaaosta. Ainoastaan yksi lehmä oli jumissa, mutta sekin selvisi naarmuilla ja on nyt täydessä lypsyssä, Toikkanen kertoo.

Kyläläisten avulla suuri merkitys navetan kattoromahduksesta kärsineellä tilalla

Onnea on ollut matkassa sen jälkeenkin. Navetan katto romahti keskeltä, mutta lypsyasema säilyi käyttökelpoisena. Samoin maitohuone, rehuvarasto, toimisto ja pikkuvasikkala.

– Olisi ollut katastrofi, jos lypsyasema olisi vaurioitunut. Se olisi tarkoittanut sitä, että kaikki lehmät olisi pitänyt viedä pois, Toikkanen toteaa.

Navetan katto sortui keskeltä. Kuva: Raila Paavola / Yle

Eläimen turva on sen oma peti

Ensimmäisen onnettomuuden jälkeisen yön osa lehmistä vietti ulkona pahnojen päällä. Suvi Toikkasen mukaan yö sujui yllättävän hyvin. Ulos oli sytetty valot ja tuotu runsaasti ruokaa.

– Rauhallisesti ne märehtivät siellä, kun kävimme katsomassa.

Yön aikana syntyi myös kaksi vasikkaa, joista toinen kuoli, mutta toinen voi hyvin.

Toikkasen tilan lypsylehmistä suurin osa on nyt siirretty hiehonavetaan, josta ne ajetaan ulkokautta lypsyasemalle. Hiehonavetassa ollut nuorkarja on puolestaan viety toiselle tilalle, jossa niillä on oma hoitaja.

Osa lehmistä vietti ensimmäisen yön ulkona. Kuva: Raila Paavola / Yle

Suvi Toikkasen mukaan eläimet ovat sopeutuneet uskomattoman hyvin äkilliseen muutokseen. Pahin tilanne sattui evakuoitaessa eläimiä sortuneesta navetasta.

– Lehmä hakee turvaa rakennuksesta. Vahinkoja meinasi tulla, kun niitä ajettiin ulos. Ne olisivat tulleet vängällä ja niitä tulikin ovet paukkuen takasin. Eläimen turva on sen oma peti.

Toikkasen mukaan osa järkytyksen aiheuttamista vaurioista näkyy eläimissä vasta parin päivän päästä. Esimerkiksi maitomäärä on vain murto-osa normaalista. Myös utareiden vetimet ovat kärsineet ulkonaolosta.

Suvi Toikkanen on kiitollinen saamastaan avusta. Kuva: Raila Paavola / Yle

Koko kylä auttaa

Eläinten evakuoinnissa ja muissa järjestelyissä Toikkaset ovat saaneet korvaamatonta apua naapureilta ja muilta kyläläisiltä. Omien lisäksi tilalla on ollut auttamassa kymmenkunta ulkopuolista.

Naiset ovat hoitaneet lapsia ja ruokahuoltoa, miehet tehneet sähkö- ja putkitöitä, raivanneet tilaa rekoille ja kaivinkoneille. Apua on saatu myös eläinten ajoon hiehonavetasta kujaa pitkin lypsyasemalle. Lypsystä vastaavat entiset maatalon emännät.

– Meillä on kaksi luottoeläkeläistä lypsyssä. Ei tarvitse opastaa, että mikä on lehmä ja mistä sitä lypsetään. He ovat melkein kuin omaa perhettä, Suvi Toikkanen naurahtaa.

Suvi Toikkasen isä Heikki Syri on yksi vapaaehtoisista. Hän on ollut tilalla koko viikon.

– Olen tehnyt kaikkea, mitä on käsketty tehdä. On pönkätty kattoja, ajettu lehmiä.

Syrin mukaan auttajien kesken on erinomainen yhteishenki.

– Asia menevät pikkuhiljaa eteenpäin. Naapureita on apuna.

Heikki Syri aikoo olla apuna koko viikon. Kuva: Raila Paavola

Toikkasen tilalla on selvitty akuutista hädästä, mutta monta asiaa on vielä edessä: Vakuutus. Mitä tehdä lypsynavetan raunioille? Mitä voi hyödyntää, mitä rakennetaan?

Suvi Toikkanen on kiitollinen.

– Apua on ollut yllin kyllin. Ihan sanattomaksi vetää. Äärettömän kiitollisia ollaan kaikesta.

Lue myös: Jo toinen kattosortuma Keski-Pohjanmaalla tällä viikolla – Nyt navetan katto romahti Kälviällä, 40 lehmää säästyi hengissä