Hyppää sisältöön

Kapteenin meriselitys: M/S Gabriellan ohjattavuus katosi, ja alus törmäsi merikylpylän kupeeseen – törmäys halkaisi Allas Sea Poolin saunarakennuksen kahtia

Vakavasti vaurioitunut saunarakennus pysyy suljettuna pitkään. Uimaan pääsee aikaisintaan kesällä, jos väliaikaisille saunoille saadaan rakennusluvat.

Allas sea poolin naisten saunan ja pesutilan väliin syntyi kunnon railo.
Katso videolta, millaista jälkeä Viking Linen Gabriella-aluksen törmäys sai aikaan helsinkiläisessä Allas Sea Poolin merikylpylässä. Piha-alueen railo jatkuu saunarakennuksen halkeamana, joka kulkee naisten pesuhuoneen ja saunan kohdalla. Kuvaus ja leikkaus: Kristiina Lehto / Yle

Näky olisi varmasti ollut pelottava, jos olisi istuskellut merikylpylä Allas Sea Poolin terassilla silloin kun seitsenkerroksisen talon korkuinen laiva on alkanut lipua kohti.

Laivavarustamo Viking Linen Gabriella-alus ajelehti Helsingin keskustassa sijaitsevan kylpylän viereistä laituria päin tammikuun 12. päivänä kello 17:n jälkeen.

Laituri pysäytti laivan.

Kun Gabriella törmäsi laituriin, kylpylässä oli hiirenhiljaista. Ketään ei ollut saunomassa, istumassa terassilla eikä suihkussa. Kylpylä oli suljettuna silloisten koronarajoitusten takia.

Normaalisti Allas Sea Poolissa saattaa kylpeä parhaimmillaan parikin tuhatta ihmistä päivässä.

Törmäyksen voimasta laituri ja sen päällä osin oleva saunarakennus siirtyivät 26 senttiä Kauppatorin suuntaan.

Saunarakennus on haljennut keskeltä kahtia: osa rakennuksesta on rakennettu laiturin päälle, ja juuri tuo osa liikkui Kauppatorille päin.

Kylpylän pihamaalla kulkee törmäyskohdasta lähtevä leveä railo. Se jatkuu nyt puretun terassin läpi kohti naisten saunaa.

Allas Sea Poolin saunarakennuksen pukuhuoneisiin johtava käytävä on haljennut. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Halkeama etenee naisten saunan ja suihkuhuoneen välisen seinän vierustaa pitkin ja jatkuu myös käytävän lattialla. Tuota linjaa eteenpäin koko rakennus sekasaunoineen on siirtynyt laiturin mukana.

Törmäys on halkaissut rakennuksen hetkessä. Vauriot näyttävät niin pahoilta, että pelkällä aukkojen tilkitsemisellä ei selvitä.

– Saunoja ja pukuhuoneita saatetaan joutua rakentamaan uudelleen, sanoo vaurioita Ylelle esittelevä Allas Sea Poolinhallituksen puheenjohtaja ja emoyhtiö Nordic Urbanin toimitusjohtaja Raoul Grünstein.

Vaurioita tutkitaan vielä, mutta jo nyt on varmaa, että uimaan pääsee aikaisintaan kesällä – mikäli Allas saa rakennusluvan väliaikaisille saunoille.

Viking Gabriella törmäsi tähän Helsingin kaupungin omistamaan laituriin. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Viking Gabriellan meriselityksen mukaan laivasta meni ohjattavuus, mutta hätäjarrua ei voinut painaa

Helsingin käräjäoikeudessa kuultiin tänään Viking Gabriellaa ohjannneen kapteenin Mikael Mannerstömin näkemys mitä laivalla tapahtui onnettomuuden aikana.

Kapteeni kertoi, että laivan sähköt katosivat osin, kun laiva oli kymmenen metrin päässä laiturista ja että silloin laivasta katosi ohjattavuus.

Kapteenin mukaan hän ei olisi voinut painaa hätäjarrua, koska se olisi tehnyt kaiken ohjauksen mahdottomaksi ja aiheuttanut suuremman vaaratilanteen.

Hätäankkurointikaan ei tullut kyseeseen, koska alus oli niin lähellä laituria ja satamatyöntekijöitä oli suurella todennäköisyydellä edelleen aivan vieressä.

Selityksen mukaan sähköhäiriö oli ennalta-arvaamaton. Aluksen keulaan kasaantunut jää oli todennäköisesti johtanut liian suureen rasitukseen ja keulapotkurin sähkömoottorin ylirasitukseen sekä pysähdykseen.

Selityksen mukaan tapahtumaa ei olisi voinut ennakoida.

Meriselityksessä sanotaan, että varustamo ei ole sataprosenttisella varmuudella pystynyt varmistamaan onnettomuuden syytä.

Allas Sea Pool: "Eikö laivayhtiö tiedä miksi heidän laivansa menettää ohjattavuutensa?"

Allas Sea Poolia selitys ei tyydytä.

– Selitys huolestuttaa minua ja herättää kysymyksiä, sanoo Raoul Grünstein.

Grünsteinin mielestä kapteenin selitys on ristiriitainen: toisaalta kapteeni sanoi, että hän ei olisi voinut tehdä mitään toisin, mutta toisaalta hän sanoi, että hän olisi voinut painaa hätäjarrua.

– Jos kapteeni olisi voinut painaa hätäjarrua, miksi hän ei painanut sitä, toimitusjohtaja ihmettelee.

Grünsteinia ihmetyttää myös se, miksi meriselityksessä ei myöskään kerrottu, mistä tekninen häiriö johtui. Tähän kysymykseen laivayhtiön pitäisi nyt vastata.

Vai eikö laivayhtiö todellakaan tiedä, miksi heidän laivansa menettää ohjattavuutensa, hän kysyy.

– Minua ihmetyttää myös se, eikö laivassa ollut varajärjestelmää ja jos oli, niin miksi se ei mennyt päälle, hän sanoo.

Viking Line ei ole vielä kommentoinut meriselitystä Ylen pyynnöistä huolimatta.

Viking Gabriella matkustajalaiva törmänneenä laituriin.
Viking Linen matkustajalaiva M/S Gabriella törmäsi laituriin Allas Sea Poolin edustalla Helsingissä 12. tammikuuta 2022. Törmäys tapahtui laivan sähkökatkon takia.

Allas Sea Pool: “Tämä ei ollut vaaratilanne”

Altaan Raoul Grünstein painottaa, että vaikka laivan törmäyksen aiheuttamat kylpylän vauriot näyttävät dramaattisilta, laivan törmäys maa-alueeseen ei olisi ollut vaaratilanne silloinkaan, jos kylpylä olisi ollut täynnä ihmisiä.

Hän myöntää, että jos terassilla, saunassa tai suihkussa olisi ollut ihmisiä, he olisivat varmasti pelästyneet pahasti, kun laiturin ja rakennuksen haljetessa lattia siirtyi jalkojen alla.

– Allasalue on rakennettu tuon raskaasti rakennetun laiturin suojaan. Siihenhän laiva pysähtyi. Nyt kaupunki joutunee rakentamaan sen uudelleen, ja uskomme, että siitä tulee yhtä tukeva, ellei tukevampikin.

Helsingin kaupungilta kerrotaan, ettei sillä ole vielä korjaussuunnitelmaa eikä aikataulua omistamansa laiturin korjaukselle.

Allas Sea Poolin hallituksen puheenjohtaja, Nordic Urban Oy:n toimitusjohtaja Raoul Grünstein osoittaa nyt purettua terassia, josta laiturin ja sitä myöten rakennuksen halkaiseva railo kulkee. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Kun Altaalle aikoinaan haettiin rakennuslupaa Helsingin paraatipaikalle, lähelle satamia ja laivoja, epäilijät ihmettelivät juuri sijaintia ja sataman läheisyyttä.

Grünstein kertoo, että ennen kylpylän rakentamista tehtiin tarkat turvallisuustarkastelut. Uima-altaat on sijoitettu niemennokan taakse kelluvalle tasolle, eivätkä ne siis ole ison laivan reitillä.

Myös Kauppatorin puolella kulkevien pienempien alusten, kuten Suomenlinnan lautan, osalta Allas on suojattu.

Korona ja laivan kolaus ei lannista: Uusia merikylpylöitä suunnitteilla pitkin Suomea ja maailmaa

Ahtaiksi ja kosteiksi osoittautuneet pesu- ja pukuhuoneet, uuvuttavat lupaprosessit, koronapandemian aiheuttama notkahdus ja viimeisimpänä suuren Ruotsin-laivan törmäys eivät kuitenkaan lannista toimitusjohtajaa, päinvastoin: Grünstein uskoo vahvasti merikylpyläkonseptin laajentumiseen ainakin 15 uimalan ketjuksi Suomeen ja maailmalle.

Vaikka korona on viivästyttänyt uusien rakennushankkeiden alkamista, Grünstein uskoo, että ensimmäiset uudet kylpylät avataan jo vuoden, parin päästä.

Grünsteinin mukaa neljä varmistunutta kylpylähanketta ovat:

  • Oulun Kiikeliin
  • Turun Aurajokeen
  • Espoon Keilaniemeen
  • Tukholman Gamlastanin edustalle

Lisäksi Nordic Urban neuvottelee parhaillaan kymmenestä muusta hankkeesta, muun muassa Göteborgiin, Tallinnaan, Osloon, Dubliniin sekä New Yorkiin.

Raoul Grünstein kertoo, että pienin investointi on tulossa Ouluun (noin kahdeksan miljoonaa euroa) ja suurin New Yorkiin Yhdysvaltoihin (noin 50 miljoonaa).

Allas Sea Pool sai alun perin innoituksensa Berliinissä yhä kesäaikaan toimivasta Bedenchiff-nimisestä kelluvasta uima-altaasta (siirryt toiseen palveluun).

Turun Aurajokeen on tulossa Helsingin Allas Sea Poolin -kaltainen kelluva merikylpylä. Myös Ouluun, Espooseen ja Tukholmaan pyritään avaamaan kypylät lähivuosien aikana. Kuva: Nordic Urban Oy Kuva: Allas sea pool/ Nordic Urban Oy

Vaikka pandemia on hidastanut uusien rakennusprojektien aloittamista, korona on ollut merikylpylähankkeiden puolella, sillä se on kasvattanut talviuimisen, kylpylöiden ja hyvinvointipalveluiden kysyntää ja suosiota.

Lisäksi kaupunkeihin muuttavat ihmiset kaipaavat tekemistä ja kiinnekohtia elämäänsä, uusia vesialueita vapautuu kaupunkilaisten käyttöön, kun keskustoista siirtyy satamia ja niihin liittynyttä teollisuutta pois.

Uusissa kylpylöissä malli olisi erilainen kuin Helsingissä, jossa Allas Sea Pool omistaa kiinteistön. Kokonaisen kylpyläverkoston rakentaminen maksaa satoja miljoonia euroja.

Kiinteistörahastot rahoittavat kylpylät ja tulisi myös omistamaan ne. Nordic Urban olisi rakennuksissa vuokralla.

Kauppatorin kupeessa, Katajannokalla sijaitseva merkilpylä on kokenut kovia koronan ja laivan törmäyksen takia. Allas Sea Poolin hallituksen puheenjohtaja ja sen emoyhtiön, Nordic Urban Oy:n toimitusjohtaja Raoul Grünstein kävelee kuvassa pois päin kylpylän kelluvalla osalla. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Allas Sea Pool vaatii Viking Linelta korvauksia tulonmenetyksistä

Toimitusjohtaja Grünstein uskoo, että Allas Sea Poolin turvallisuuteen liittyvää mainehaittaa Gabriellan törmäyksestä ei tullut, mutta haittaa ja tulonmenetyksiä kylpylän kiinni pitämisestä tulee.

Yhtiö vaatii Viking Linelta korvauksia korjauskustannuksista sekä tulonmenetyksistä.

– Laivahan kolaroi Helsingin keskustassa. Olisi outoa, jos sivulliset joutuisivat kantamaan taloudellisen ja muun vastuun siitä, että laiva törmää laituriin ja saunarakennukseen.

Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses ei ole kommentoinut tuoretta meriselitystä, eikä Allas Sea Poolin korvausvaatimuksia. Hän kertoi Ylelle alkuviikosta, että Gabriellan keulavaurioita vielä korjataan ja laiva alkaa liikennöidä tämän kuun lopulla.

Grünstein ei suostu sanomaan korvausten suuruudesta muuta kuin sen, että paljon riippuu korjausten kustannuksista ja aikatauluista ja vielä enemmän siitä, milloin kylpylä saadaan uudelleen käyttöön – ja onnistuvatko suunnitelmat väliaikaisten saunojen rakentamisesta.

– Jos paikka on kuukausia kiinni, siitä syntyy tulonmenetystä, ja me lähdemme siitä, että nämä tulisi korvata.

Helsingin kaupunki ei kerro Ylelle omista mahdollisista korvausvaatimuksistaan.

– Selvää on, että kaupungin rantarakenteille kuin myös vuokralaisen eli Allas Sea Poolin omaisuudelle on aiheutunut vaurioita, jotka johtuvat aluksen törmäyksestä. Selvitysten ja lisätietojen pohjalta suunnitellaan jatkotoimet niin korjausten kuin korvausvaatimustenkin osalta, tonttiyksikön päällikkö Timo Laiho Helsingin kaupungilta kommentoi sähköpostitse.

Raoul Grünsteinin mukaan nykyiset saunat ja pukuhuoneet on suljettu vielä pitkään, vähintään ensi syksyyn tai sitäkin pidemmäksi ajaksi. Uimaan ja saunaan pääsee kesäksi, jos väliakaiset saunat toteutuvat.

Ravintola sen sijaan avataan helmi-maaliskuun vaihteessa.

Toimitusjohtaja kertoo kylpylän ja sen yhteydessä olevan ravintolan kokonaisliikevaihto on kymmenisen miljoonaa euroa vuodessa.

– Meillä käy on vuosittain neljännesmiljoona ihmistä uimassa ja saunomassa, kymmeniätuhansia kuukaudessa. Jos paikka on kiinni kuukausia, kaikki se ihmisvirta ja tulot menetetään.

Allas Sea Poolin vuokra-aikaa Helsingin vuokralaisena Katajanokalla on jatkettu alkupeäisestä vuodesta 2023 vuoden 2030 loppuun asti.

Lue myös:

Onnettomuustutkintakeskus antoi turvallisuussuosituksia Amorellan karilleajosta: Huolto-ohjelmia ja pelastustoimien tiedonkulkua kehitettävä

Emmehän me ui, sanoo naiskolmikko, joka pulahtaa mereen kaupungin kiellosta huolimatta – talviuinnin huima suosio synnytti uuden ilmiön