Hyppää sisältöön

Hybridiosaamiskeskuksen verkoston johtaja: Amerikkalaiset ovat onnistuneet yllättämään venäläiset

Entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri arvioi, että Valko-Venäjä on Venäjän taskussa.

Hybridiosaamiskeskuksen verkoston johtaja: "Venäjä on jo onnistunut Valko-Venäjän suunnalla"
Hybridiosaamiskeskuksen verkoston johtaja: "Venäjä on jo onnistunut Valko-Venäjän suunnalla"

Venäjä vaatii takeita, ettei Ukraina liity sotilasliitto Natoon. Ukrainan rajan tuntumassa on yli 100 000 venäläissotilasta. Joukkoja on myös Valko-Venäjällä.

– Venäjä ei lähde tästä tilanteesta tyhjin käsin. Aika vähän on uutisoitu, miten Venäjä on jo luultavasti onnistunut Valko-Venäjän suunnalla aika paljon ottamaan lisää etuja, kuvaili Euroopan hybridiosaamiskeskuksen verkoston johtaja Jukka Savolainen Ylen aamun haastattelussa torstaina.

Venäjä on sanonut monta kertaa, että he haluavat uuden turvallisuusarkkitehtuurin koko Euraasian alueelle.

– Länsi ei ole kovin tehokkaasti käynyt vastustamaan tätä Venäjän peliä, vaan on käyty kysymässä, että "mikäs teitä vaivaa ja voimmeko olla tässä avuksi", Savolainen muotoilee.

Kenraalimajuri evp Pekka Toveri arvioi Ylen aamussa, että Valko-Venäjä on Venäjän taskussa. Osa venäläisjoukoista saattaa jäädä sinne pysyvästi. Toveri toimi Suomen puolustusvoimien tiedustelupäällikkönä toissa vuoteen saakka.

Pitkä peli on menossa

Savolainen korostaa, että meneillään on jotakin poikkeuksellista: amerikkalaiset ovat paljastaneet tiedustelutietoa.

– Arvelen, että amerikkalaiset ovat onnistuneet yllättämään venäläiset tällä narratiivilla, että hepä tietävät, millaisia temppuja on suunnitteilla.

Tämä on saattanut vesittää joitakin Venäjän aikomia operaatioita. Savolaisen mukaan voi sanoa, että tiedustelutiedon avoin kertominen on noussut osaksi amerikkalaisten strategiaa.

Joka tapauksessa Venäjällä on Savolaisen sanoin "pitkä peli meneillään, tämä on vain yksi episodi".

– Tavoitteena on jossain vaiheessa tilanne, jossa varmaan ainakin Krim jää Venäjälle. Kansainvälisillä sopimuksilla mennään siihen tilanteeseen, että se sovitaan, Savolainen arvioi.

Lue myös:

.
.