Hyppää sisältöön

Ensi maanantain piti olla Viron vapauden päivä – toisin kävi: sairaalat täyttyivät koronapotilaista, kovennettu koronapassi pysyy käytössä

Vakavan koronataudin takia sairaaloissa on yhtä paljon koronapotilaita kuin Suomessa, vaikka Virossa asuu neljää kertaa vähemmän väkeä. Terveysvirasto arvioi määrän kasvavan lähiaikoina entisestään.

Viron terveysviraston tartuntatautiosastoa johtavan Hanna Seppin mukaan sairaalat ovat joutuneet taas kerran rajoittamaan kiireetöntä hoitoa ja perustamaan uusia koronaosastoja. Kuva: Rain Kooli / Yle

TALLINNA Koronaviruksen omikronmuunnos lähti joulukuussa leviämään vauhdilla (siirryt toiseen palveluun) koko Virossa. Aluksi se ei aiheuttanut muutoksia sairaalahoidon tarpeessa.

Useita viikkoja hyvänä pysynyt hoitotilanne sai hallituksen lupaamaan, että koronapassin kansallisesta käytöstä voitaisiin luopua 21. helmikuuta.

Toisin kävi. Sairaaloihin tulevien koronapotilaiden määrä (siirryt toiseen palveluun) kääntyi viikko sitten jyrkähköön nousuun.

– Muunnos leviää aina vain vanhemmissa ikäryhmissä, muun muassa hoivakodeissa. Merkittävä osa tartunnoista saadaan myös sairaaloissa, Viron terveysviraston osastopäällikkö Hanna Sepp kertoo Ylen haastattelussa.

Länsi-Tallinnan keskussairaalan hoitaja tarkkaili koronapotilaita monitoreista vuoden 2021 huhtikuussa. Kuva: Jan Erik Kooli / Yle

Toistaiseksi tilanne pysyy vielä hallinnassa, sillä varsinkin tehohoidossa olevien potilaiden määrä on vain kolmasosan viime syksyn huippulukemista. Tuolloin Suomi tarjosi Virolle apua vaikeimpien koronapotilaiden hoitamisessa.

– Mikäli koronapotilaiden määrä jatkaa kasvuaan kohti viime syksyn lukemia, potilaiden lähettäminen ulkomaille voisi tulla kyseeseen, Sepp myöntää.

Ministeri: koronapassista ei luovuta ainakaan helmikuussa

Viron terveysministeri Tanel Kiik vahvistaa Ylelle, ettei koronapassista tulla luopumaan ainakaan suunnitellussa aikataulussa.

Virossa on käytössä niin sanottu kovennettu koronapassi. Muun muassa ravintoloihin, teattereihin, liikuntapaikkoihin ja tapahtumiin pääsee vain täyden rokotussarjan saaneena tai koronataudin viimeisen puolen vuoden sisällä sairastaneena.

– Sairaalahoidon tarpeen pitää laskea ainakin pari viikkoa putkeen ennen kuin koronapassista luopumista voidaan harkita, Kiik sanoo.

Tällä hetkellä sellaista ei ole näköpiirissä. Sairaaloissa oli torstaiaamuna yli 500 koronatartunnan saanutta potilasta. Erikoissairaanhoidossa vakavan koronavirustaudin takia on 300 potilasta.

Luvut ovat Suomen luokkaa (siirryt toiseen palveluun), mutta Virossa on neljä kertaa vähemmän asukkaita kuin Suomessa.

Tanel Kiikin edustama keskusta ajaa Viron hallituksessa pikaista luopumista koronapassista. Hallituskumppani reformipuolue on paljon varovaisemmalla kannalla. Kuva: Rain Kooli / Yle

Kiik on kuitenkin sitä mieltä, että koronapassi on tullut tiensä päähän.

– Covid-todistus houkutteli tietyn määrän nuoria ja keski-ikäisiä ottamaan rokotteen. Varsinkin 20–50-vuotiaita, jotka halusivat päästä viihteelle, Kiik toteaa.

Tämä juna on hänen mukaansa jo mennyt. Täyden rokotussarjan on saanut 63 prosenttia virolaisista (siirryt toiseen palveluun). Uusien koronarokotettavien määrä kasvaa erittäin hitaasti.

Koronapassi ei enää toimi myöskään todistuksena tartuntavaaran puuttumisesta, sillä omikron tarttuu herkästi myös rokotettuihin.

Sairastunut: virolaiset eivät ota tätä tautia tarpeeksi tosissaan

Yhä useampi vakavan koronavirustaudin takia sairaalaan joutuva virolainen on saanut täyden rokotussarjan.

Hanna Seppin mukaan tämä selittyy osittain rokotettujen kokonaismäärän kasvulla.

– Monesti kannattaa katsoa myös sitä, kuinka pitkä aika on kulunut täydestä rokotussarjasta. Tehosteannosten ottaminen on tärkeää, korostaa Sepp.

Vain noin puolet täyden rokotussarjan saaneista virolaisista on ottanut tehosterokotteen.

Parhaillaan koronatautia sairastava Riina Soobik arvelee saaneensa tartunnan liikuntasalilta, vaikka täyttä varmuutta ei ole. Virus iski tehosterokotteesta huolimatta.

Hänen mukaansa virolaiset eivät ota koronavirusta vieläkään tarpeeksi tosissaan. Moni luulee edelleen, että kyseessä on vain tavallinen nuhakuume.

– Ei tämä kyllä mitään tavallista nuhaa ole. Sitkeä ja koko kroppaa kunnolla rasittava tauti, kertoo Soobik Ylelle viestitse.

Itsensä lisäksi myös perheen esiteinin koronatautia hoitavan Soobikin mukaan on pelottavaa ajatella, minkälainen tilanne olisi ilman rokotteita ja lääkkeitä.

– Mikäli niitä ei olisi, tämä muunnos jättäisi jälkeensä poltetun maan.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on pienessä Virossa kuollut 2148 ihmistä eli lähestulkoon saman verran kuin Suomessa (siirryt toiseen palveluun).

Voit keskustella aiheesta 19.2. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

.
.