Hyppää sisältöön

Kattojen lumikuormat ovat selvästi tavanomaista suuremmat pohjalaismaakunnissa – MTK:n kenttäpäällikkö: "Nyt on syytä poistaa kinokset tuotantorakennusten katoilta"

Ennusteen mukaan lumikuormat kasvavat entisestään lähipäivinä.

Lestijärvellä 100-neliöisen navetan katto romahti maanantaina. Romahtamisen syy ei ole vielä varmistunut. Kuva: Raila Paavola / Yle

Kattojen lumikuormat ovat selvästi tavanomaista suuremmat pohjalaismaakunnissa, kertovat Suomen ympäristökeskuksen tilastot.

Ennusteiden mukaan lunta saadaan tulevina päivinä vielä lisää, joten kuormat kasvavat entisestään.

– Nyt kannattaisi pikaisesti poistaa lumet tuotantorakennusten ja hallien katoilta. Myös kattorakenteet on syytä tarkistaa, ohjeistaa maa- ja metsätaloustuottajajärjestö MTK Keski-Pohjanmaan kenttäpäällikkö Niko Hyppönen.

Eniten lunta on katoilla on tällä hetkellä Keski-Pohjanmaalla, missä lumikuormat vaihtelevat arviolta 80:n ja jopa paikoin 180:n kilon välillä neliöllä. Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla taas lumikuormat liikkuvat 100:n ja 150 kilon välillä neliöllä.

Keski-Pohjanmaalla on tällä viikolla romahtanut kaksi navetan kattoa. Romahdusten syyt eivät ole vielä selvillä, mutta yksi vaihtoehto on lumen paino. Maanantaina 1000-neliöisen navetan katto sortui Lestijärvellä ja torstaita vasten yöllä Kälviällä.

Lue seuraavaksi:Lestijärvellä sadan lehmän pelastusoperaatio romahtaneen katon alta päättyi onnellisesti, kaikki saatiin ulos – katto sortui ilmeisesti lumen painosta

Ympäristökeskuksen mukaan lumikuorma voi aiheuttaa ongelmia halleille, kun se ylittää 100 kiloa neliöllä. Sen ylittymisen jälkeen alkavat piilevät rakennusvirheet tulla esiin.

Ei vielä riskirajoilla, mutta odotella ei kannata

Ympäristökeskuksen tutkijan Harri Myllyniemen mukaan riskirajoilla ei vielä pohjalaisten tuotantorakennusten lumikuormissa olla, mutta lumen poistamisen kanssa ei kannata vitkastella.

– Tällaisia lumimääriä ei saada joka talvi. Tilannetta kannattaa nyt seurata huolella, huomauttaa Myllyniemi.

Lue seuraavaksi:Huolettaako lumen paino katolla? Näin voit mitata kotikonstein, onko lumikuorma jo liian raskas kattorakenteille

Tuottajajärjestö MTK:ssa on pistetty merkille, että lumi näyttäisi kertyvän katolle lähes huomaamatta.

– Usein tarvitaan valitettavasti se varoittava esimerkki, että lumitöihin ryhdytään, harmittelee kenttäpäällikkö Hyppönen.

Laajarunkoisissa, etenkin vanhoissa tuotantorakennuksissa, joissa ulkoseinät ovat kaukana toisistaan, voi piillä riski.

– Tyypillisesti niissä katon lape on pitkä ja tukevia rakenteita on harvassa. Lisäksi kantavien seinien välit ovat pitkät. Siksi lunta ei kannata jäädä odottamaan katolle lisää.

Lue seuraavaksi:Maatilalla tapahtuvat onnettomuudet on hyvä ennakoida – vaaranpaikat kartoitetaan pelastussuunnitelmassa

Tarkkana saa olla myös laajennusosan ja vanhan navetan yhdistelmissä. Niissä on usein erityyppisiä rakennuksia vierekkäin ja iällä sekä rakennetyypillä on silloin vaikutusta.

Tuottajajärjestöstä ohjeistetaan, että lumenpoisto pitää tehdä turvallisesti.

– Katolle ei saa lähteä henkensä ja hyvinvointinsa uhalla. Parasta olisi, että tarjotaan naapuriapua, ettei kukaan isäntä tai emäntä mene töihin yksin, toivoo Hyppönen.

Vakuutusyhtiöt ovat vuosien varrella olleet nihkeitä lumikuormien romahduttamien kattojen vahinkojen korvaamisessa, kertoo vakuutuspäätöksiin työssään tutustunut kenttäpäällikkö Hyppönen.

– Vakuutusyhtiöt usein tulkitsevat, että sortumat johtuvat toistuvasta laiminlyönnistä. Jos katto sortuu lumen painosta, niin kattorakenteiden tarkistaminen ja lumikuorman keventäminen on jätetty tekemättä ja tällöin vakuutus ei kata sortumaa.

Lue myös:

Koko kylä auttaa Lestijärvellä maatilaa, jonka lehmät jäivät kodittomiksi navetan katon romahdettua: "Sanattomaksi vetää", huokaa kiitollinen emäntä