Hyppää sisältöön

HAMK haluaa elintarviketeollisuuden ja maatalouden sivuvirrat hyötykäyttöön – laktoosiliemessä voi kasvattaa vaikka väriainetta kosmetiikkaan

Hämeen ammattikorkeakoulu ja Luonnonvarakeskus perustavat yhdessä Bioraaka-aineosaamisen keskuksen. Keskuksen tavoitteena on yhdistää yritykset, joilla on merkittävää tuotannon sivuvirtaa ja yritykset, jotka voisivat jalostaa näistä sivuvirtojen bioraaka-aineista uusia tuotteita.

HAMKilla on Hämeenlinnassa kokeiluja varten bioreaktori, jossa voidaan kasvattaa mikrolevää tai sienirihmastoa. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Elintarviketeollisuuden ja maatalouden sivuvirrat halutaan hyötykäyttöön Kanta-Hämeessä. Hämeen ammattikorkeakoulu ja Luonnonvarakeskus perustavat yhdessä Bioraaka-aineosaamisen keskuksen maakuntaan.

Uuden keskuksen tavoitteena on yhdistää yritykset, joilla on merkittävää tuotannon sivuvirtaa ja yritykset, jotka voisivat jalostaa näistä sivuvirtojen bioraaka-aineista uusia tuotteita. Hämeen ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Ulla Moilanen kertoo, että tarkoitus on käydä maakunnan yrityksiä systemaattisesti läpi.

– Katsotaan, millaisia yrityksiä alueelta löytyy ja olisiko heillä kiinnostusta kehittää tuotantoa eteenpäin.

Sienirihmasto voi tuottaa väriainetta

HAMKissa aihetta on tutkittu alustavasti jo aikaisemmin, Moilanen kertoo. Moilasen mukaan esimerkiksi meijeriteollisuudessa on sellaisia vesiä, joissa voi olla esimerkiksi paljon laktoosia.

– Tällaisessa laktoosipitoisessa liemessä voitaisiin kasvattaa esimerkiksi sienirihmastoa tai mikrolevää, joka voi tuottaa vaikka bioväriainetta.

Väriainetta voitaisiin käyttää esimerkiksi kosmetiikassa, erilaisissa pinnoitteissa tai printeissä.

HAMK kertoo tiedotteessaan, että bioraaka-aineita, kuten aromeja, väriaineita ja öljyjä sisältäviä biomassoja käytetään jo muun muassa elintarvikkeissa ja kosmetiikassa, mutta esimerkiksi paperi- ja kartonkituotteiden painatuksessa tai tekstiilien värjäämisessä hyödyntäminen on vielä vähäistä. Lisäksi useat bioraaka-aineet tuodaan kaukaa, vaikka niitä voitaisiin hyvin tuottaa myös lähialueella.

Uutta luoviin kokeiluihin saatu koronaelvytysrahaa

HAMKilla on Hämeenlinnassa kokeiluja varten bioreaktori, jossa voidaan kasvattaa mikrolevää tai sienirihmastoa. Lepaalla HAMKilla on kerrosviljelykontti, jossa voidaan kokeilla sivuvirtojen hyödyntämistä kasvien kasvatuksessa.

Moilanen kertoo, että kun jotain mielenkiintoista löytyy, tarkoitus on yhdessä yritysten kanssa miettiä, miten sitä voitaisiin hyödyntää.

Moilasen mukaan tavoitteena on saada muutama kokeilu jalostettua tuotteeksi asti.

Hanke on saanut Euroopan aluekehitysrahaston koronaelvytysrahaa noin 290 000 euroa. HAMK ja Luke maksavat yhdessä loput hankkeen 370 000 euron budjetista.

Julkisen rahoituksen vuoksi, tai sen ansiosta, tulokset ovat myös julkisia. Toiveissa on, että ne hyödyttävät mahdollisimman monia.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.