Hyppää sisältöön

Haluatko halvemman Lapin-reissun? Listasimme 10 vinkkiä

Viikko tunturissa voi maksaa jopa 2 000 euroa. Helsinkiläinen Pia Alapeteri koosti ohjeet, kuinka "tyhjätaskukin" voi matkustaa pohjoiseen.

Tunturikeskuksissa hiihtolomaviikko on alkanut vilkkaana, Visit Ylläksen toimitusjohtaja Kati Vehmas odottaa ryntäystä tunturiin
Tunturikeskuksissa hiihtolomaviikko on alkanut vilkkaana, Visit Ylläksen toimitusjohtaja Kati Vehmas odottaa ryntäystä tunturiin

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kymmenettuhannet suomalaiset viettävät talvilomansa Lapissa. Pelkästään Ylläksellä on noin 20 000 petipaikkaa, jotka täyttyvät yli jopa 95-prosenttisesti viikoittain. Kittilän lentokentän vaikutusalueella käy vuodessa noin miljoona kävijää, joista suurin osa tulee talvella.

Matkaan saa varata suuren tukun rahaa, myös korkeat polttoainehinnat nostavat Lapin talviloman kustannuksia.

Vähemmälläkin pääsee. Talvilomalla voi tehdä asioita lähiseudulla, vaikka nollaeuron budjetilla.

Kuuntele toimittaja Emilia Pakkalan kokoamat vinkit hauskaan ja edulliseen lomaan.

Vaikka hiihtoloman viettäisi kotioloissa, ei loman tarvitse missään nimessä olla tylsä. Oulussa opiskelevat 16-vuotiaat Lotte Sääskilahti ja Emilia Ruuska kertovat, kuinka viettää hauska lomaviikko pikkurahalla. Toimittajana Emilia Pakkala.

Helsinkiläinen sisällöntuottaja Pia Alapeteri kaipaa juurilleen lapsuutensa Lappiin useita kertoja vuodessa. Talvilomasesongilla heitä ei kuitenkaan pohjoisessa nähdä, koska puolisonsa kanssa matkustava Alapeteri on tarkka rahankäytöstään. Alapeterin blogista käy ilmi, miten tyhjätaskukin voi matkustaa Lappiin (siirryt toiseen palveluun).

Sallatunturi vetää Pia Alapeteria reissuun kerta toisensa jälkeen. Hänelle matkailijana tärkeää on vastuullisuus ja luonnon kunnioittaminen. Kuva: Pia Alapeteri

Alapeterin 10 vinkkiä Lapin budjettimatkaan:

  1. Matkusta sesongin ulkopuolella, tarkkaile junalippujen hintoja ja hyödynnä tarjouksia.
  2. Tingi junan hytistä ja istumapaikasta, alakerrassa on halvempaa.
  3. Valitse kohde, jossa tulet toimeen ilman autoa.
  4. Kokkaa ruoat itse. Varaa majoitus, jossa on oma keittiö.
  5. Viivy pidempään ja neuvottele pidemmän vuokra-ajan hintaa edullisemmaksi.
  6. Tutustu talviulkoilureitteihin ja hyödynnä niitä. Tavallinen talvivarustus riittää, erillistä välinevuokrausta ei tarvita.
  7. Laavut ja tulistelupaikat ovat ilmaisia, polttopuita on monissa paikoissa tarjolla.
  8. Vieraile luontokeskuksissa, moni näyttelyistä on maksuton.
  9. Hyödynnä matkakohteiden omia revontuli-appeja, joiden avulla pääset revontulijahtiin itsenäisesti.
  10. Isommalla porukalla reissukuluja saa jaettua. Samanhenkistä retkiseuraa voi etsiä esimerkiksi some-ryhmistä.

Parhaat yöjunat myytiin jo loppuun

Tänäkin vuonna suosittu kulkumuoto talvilomille pohjoiseen on juna. Parhaimpien yöjunien hytti- ja autopaikat on loppuunmyyty (siirryt toiseen palveluun). Viime hetken lipunostajalle autopaikka yöjunassa Helsinki-Kolari välillä maksaa edestakaisin yli 700 euroa.

Nelostie ja VT21 täyttyvät joka vuosi pitkistä letkoista ja suksiboksilla varustelluista autoista. Nykyisillä bensanhinnoilla matka Ylläkselle ja takaisin Helsinkiin maksaa keskikulutuksella noin 250 euroa.

Lisäksi lasketaan yöpymiset, ruokailut, välinevuokraukset, hissiliput ja muut elämykset. Kustannukset voivat lapsiperheellä olla kaikkineen jopa yli 2000 euroa.

Yle Lappi tapaa lomakansaa Yllästunturilla maanantaina suorassa lähetyksessä kello 13:55 alkaen. Voit katsoa lähetyksen Ylläkseltä kokonaisuudessaan täältä.

Ennätykset paukkuvat jälleen

Lapin matkailun ahdingosta, pelätystä konkurssiaallosta ja husky-koirien kohtalosta on koronapandemian aikana uutisoitu paljon.

Nyt kun maailma pikkuhiljaa avautuu, on selvää, että turistien kiinnostus Lappia kohtaan ei ole hävinnyt, päinvastoin. Myös suomalaiset ovat löytäneet Lappiin ja matkailijoina on ollut paljon ensikertalaisia.

Joulu veti erityisesti brittituristit pohjoiseen ja matkailijoiden yöpymiset Lapissa kasvoivat viime joulukuussa viidellä prosentilla verrattuna aikaan ennen pandemiaa. Kotimaisia matkailijoita yöpyi Lapissa enemmän kuin koskaan ja viime vuodelta kirjattiin lähes 1,8 miljoonaa (siirryt toiseen palveluun) rekisteröitynyttä yöpymistä.

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n arvion mukaan kotimaiset matkat Lappiin kasvoivat viime vuonna vähintään 20 prosenttia edellisvuodesta.

Melkoista hulinaa, mutta miten tämä näkyy matkailuyrittäjien kukkarossa?

TAK arvioi karkeasti, että kotimaiset matkailijat käyttävät Lapin matkallaan vajaat 400 euroa henkeä kohden. Siitä runsas neljännes menee matkustamiseen.

Noin puolet Lapin matkailijoista yöpyy omassa mökissä tai muussa ilmaismajoituksessa, esimerkiksi tuttaviensa luona.

TAK:n matkailututkija ja dosentti Antti Honkanen toteaa, että perinteisesti ulkomaiset käyttävät enemmän rahaa, joten kotimaan matkailun kasvu ei riitä korvaamaan kansainvälisen matkailun menetystä. Kotimaan matkailu on myös enemmän kausiluontoista ja keskittyy lomiin, heinäkuuhun ja talvilomaviikkoihin.

Ylläksen isot mökit varattiin jo syksyllä

Visit Ylläksen toimitusjohtaja Kati Vehmas vastaa puhelimeen talvilomasesongin kynnyksellä ja hymyn kuulee äänestä: Nyt on ennätystalvi.

Isoimmat mökit varattiin Ylläkseltä jo syksyllä, mikä on Vehmaksen mielestä erikoista. Yleensä matkailuun liittyvät päätökset tehdään lähempänä matkaa, mutta Ylläksellä majoitussivustot ovat kilahdelleet varauksista jo puoli vuotta ennen talvilomia.

Ylläkselle on suunnitteilla useampia hotellirakennuksia, joista Äkäslompolon keskustan hirsihotelli on pisimmällä. Visit Ylläksen toimitusjohtaja Kati Vehmas toteaa, että alueen lisääntynyt ympärivuotisuus on nostanut rahoittajien kiinnostusta aluetta kohtaan. Kuva: Kati Vehmas

Viimeinen niitti kotimaisten matkailijoiden Lappi-hurmoksesta nähtiin viime kesänä. Visit Ylläksen toimitusjohtaja Kati Vehmas sanoo, että alueen vuokraamoiden liikevaihto oli yhtä hyvä tai jopa parempi, kuin talven huippuviikot maaliskuussa ennen pandemiaa.

– Viime keväänä kuulin husky-yrittäjiltä, että ihan täyttä päivää ovat saaneet tehdä suomalaisten kanssa töitä, Vehmas kertoo.

Kuinka kauan Suomen kohteet kiinnostavat? Vielä ei toimitusjohtaja ole huolissaan. Matkailualan isoja varaussivustoja seuranneena hän kertoo keskieurooppalaisten jo hamuavan ulkomaille, mutta suomalaisilla yhtä suurta innokkuutta ei vielä näy.

– Tutkimusten mukaan ensi jouluun saakka säilyy kotimaan matkailun into, Vehmas sanoo.

Saariselän kohtalo harmittaa Ylläkselläkin

Saariselän kauppakeskuksen tuhoutuminen herättää sympatiaa myös Ylläksellä. Kauppakeskus Kuukkelin tulipalon myötä Saariselällä katosi kerralla merkittävä osa tunturikeskuksen palveluista.

– Todella harmillinen tapahtuma. Juuri kun näyttää, että hiihtokeskuksissa ollaan selviämässä korona-ajan vaikeuksista, miettii Vehmas.

Herättikö artikkeli ajatuksia, kommentoi tiistaihin 22. helmikuuta 2022 saakka.

Lue myös:

.
.