Hyppää sisältöön

Kemi haluaa ihmiset helpommin merelle – suunnitteilla on tilaussivusto venekyydeille ja kurssi veneilijöille

Meri-Lappiin halutaan lisää vuokraveneen kuljettajia, jotka voisivat tienata harrastuksellaan lisätuloja ja samalla tarjota veneettömille mahdollisuuden päästä saaristoon.

Perämeren saaristo on upea, mutta saavuttamaton kohde ilman omaa venettä tai venekyytiä. Jo ensi kesänä venekyytejä toivotaan olevan enemmän. Kuva: Laura Valta / Yle

Kemi aikoo perustaa venekyytien tilausjärjestelmän Meri-Lapin saaristomatkailun kehittämiseksi.

– Vähän sama kuin jos menet Matkahuollon sivuille ja haluat bussikyydin Tervolaan, niin menet sille sivulle ja ilmoitat, että haluat saareen. Kerrot päivämäärän ja henkilömäärän, ja sitten saat tarjouksia niiltä ihmisiltä, jotka kyytiä saavat tarjota, kuvailee Perämeren saaristomatkailuhankkeen projektipäällikkö Oskar van Ieperen.

Jotta venekyytejä olisi tarjolla tarpeeksi, paikallisia huviveneilijöitä houkutellaan nyt hankkimaan vuokraveneen kuljettajan pätevyys, joka vaaditaan maksullisten kyytien tarjoamiseen.

Siihen tähtäävä kurssi järjestetään Kivalo-opistossa Kemissä maaliskuun puolivälissä. Kurssi toteutuu, jos mukaan saadaan vähintään kymmenen veneilijää. Mukaan toivotaan erilaisia ja erikokoisia veneitä.

Ajatuksena on, että veneilijät voisivat hankkia harrastuksellaan hieman lisätuloja ja veneettömät paikalliset sekä matkailijat pääsisivät saaristoon. Samalla alueen kesämatkailu kehittyy ja turisteillakin olisi syytä viipyä alueella pidempään.

– Se on win-win-tilanne, van Ieperen vakuuttaa.

Myös venekyydin tilaussivuston toteutuminen vaatii riittäävästi tarjontaa eli vuokraveneen kuljettajan pätevyyden hankkineita veneilijöitä. Kysyntää palvelulle uskotaan olevan.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.