Hyppää sisältöön

Lue lännen ja Venäjän välisestä kriisistä neljä viimeisintä käännettä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pitää sodanuhkaa erittäin korkeana. Yhdysvallat esitti YK:lle mahdollisia skenaarioita, millä Venäjä voisi oikeuttaa hyökkäyksen Ukrainaan.

Itä-Ukrainassa raportoitiin torstaina laukaustenvaihtoa venäjämielisten kapinallisten ja Ukrainan armeijan välillä. Kuvassa ukrainalainen rajavartija tarkastuspisteellä. Kuva: Sergey Bobok / AFP

Kriisi Itä-Ukrainassa ja Venäjän ja Ukrainan rajalla on kärjistynyt lähelle kiehumispistettä. Koostimme tähän juttuun neljä asiaa, jotka tapahtumissa ovat puhuttaneet torstaina.

1. Yhdysvaltojen mukaan Venäjä etsii tekosyytä hyökkäykselle

Yhdysvallat uskoo, että Venäjä etsii parhaillaan tekosyytä hyökätä Ukrainaan oikeuttaakseen sen. Maan ulkoministeri avasi Yhdysvaltain näkemyksiä YK:n turvallisuusneuvostolle. Tekosyy voisi olla väkivaltainen tapahtuma tai järjetön syytös, niin kutsuttu terroristinen pommi-isku Venäjällä, lavastettu droonin tekemä siviili-isku, kemiallisen aseen käyttö, etninen puhdistus tai kansanmurha.

Venäjä karkotti kaksi amerikkalaisdiplomaattia Moskovan-lähetystöstään. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan heidät karkotettiin ilman kerrottua syytä. Toinen heistä oli Yhdysvaltain suurlähetystön apulaispäällikkö.

Yhdysvaltain presidentti pitää sodan uhkaa Ukrainassa "erittäin korkeana" Kuva: AOP

2. Venäjä esitti tiukkoja vaatimuksia

Venäjä vastasi kirjallisesti Yhdysvaltain ehdotuksiin tilanteen rauhoittamiseksi ja julkaisi kirjeen verkkosivuillaan.

Siinä kiistetään hyökkäysaikeet Ukrainaan. Vastauksessa toistetaan, että Naton laajeneminen Ukrainaan tai muihin entisiin Neuvostoliittoon kuuluneisiin maihin on Venäjälle "punaisen rajan ylittämistä". Venäjä vaatii Yhdysvaltain joukkojen vetämistä pois Keski- ja Itä-Euroopasta sekä Baltian maista, asetoimitusten lopettamista Ukrainalle ja jo vietyjen aseiden vetämistä pois.

Mikäli Yhdysvallat ei huomioi jatkossakaan näitä Venäjän vaatimuksia, maa katsoo olevansa pakotettu "sotilaallisteknisiin toimiin".

3. Länsi ja Venäjä erimielisiä joukkojen poisvedosta

Venäjä syyttää länsimaiden johtajia hysteriasta.

Venäjä on kertonut vetävänsä pois Ukrainan rajojen tuntumaan sijoitettuja joukkojaan. Yhdysvaltalaiset sanovat, että tästä ei ole todisteita.

Sen sijaan Venäjän sanotaan vain vahvistaneen joukkojaan lisää. Satelliittikuvia myyvän Maxar Technologies -yhtiön mukaan satelliittikuvissa näkyy, että Venäjä on vetänyt pois osan joukoistaan, mutta samalla tuonut tilalle uutta kalustoa ja muun muassa Valko-Venäjälle on ilmestynyt uusi kenttäsairaala ja verivarastoja täytetään.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kuvattuna lehdistötilaisuudessa Moskovassa 7. helmikuuta. Kuva: Thibault Camus / EPA

4. Mediat raportoivat laukaustenvaihdosta

Itä-Ukrainassa raportoitiin torstaina laukaustenvaihtoa venäjämielisten kapinallisten ja Ukrainan armeijan välillä. Osapuolet syyttivät toisiaan raskailla aseilla tehdyistä iskuista ja aseleporikkomuksista.

Venäjän valtionmediassa separatistit syyttivät ukrainalaisjoukkoja asutuskeskuksiin tehdyistä kranaatinheitiniskuista. Syytökset esitti Luhanskin alueen separatistihallinto, joka on tosiasiassa Venäjän ylläpitämä, Ukrainasta irrottautunut aluehallinto. Ukrainan asevoimat kiisti syytökset. Ukrainan mukaan päinvastoin separatistit tulittivat siviiliasutusta ja päiväkotia vastaan.

Voit keskustella aiheesta 18.2. kello 23:een saakka.

Lue myös: