Hyppää sisältöön

Rannat kuin Rivieralla, ravintola keskellä metsää ja sauna 2.0 – ruotsalaisille Suomea markkinoidaan nyt yllätyksillä ja erilaisuudella

Arkea maailmalta: Ruotsalaisturisteista halutaan suurin Suomessa yöpyvä ulkomaisten ryhmä vuonna 2024. Suomea myydään etenkin niille, jotka haluavat tehdä trendikkäitä asioita ensimmäisinä, kirjoittaa Ylen Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel.

Kirsi Heikel Kuva: Antti Haanpää / Yle, kuvankäsittely Harri Vähäkangas / Yle

TUKHOLMA Suomalainen ystäväni on asunut Ruotsissa kolmekymmentä vuotta. Kun kerroin hänelle tapaavani Suomea matkakohteena markkinoivia ruotsalaisia, hän parahti.

– Ei kai vaan räsymattoja!

Ystäväni tykkää räsymatoista, mutta hänestä Suomea pitäisi markkinoida jotenkin muuten kuin perinteillä.

Miten myydä ruotsalaisille matkakohteena Suomea, kun Ruotsi ja Suomi ovat niin samanlaisia?

– On myönnettävä, että tehtävä ei ole helppo, sanoo PR-toimisto Obeyan perustaja Canan Yasar.

Hän istuu yrityksen toimistossa Tukholman Vasastanissa 1800-luvun lopulla rakennetussa jylhässä talossa.

Vieraille on katettu vadillinen tuoretta ruotsalaista kanelipullaa.

Toimisto on matkailua edistävän Visit Finlandin kumppani ruotsalaisten matkailijoiden tavoittamisessa.

Ruotsi on nostettu yhdeksi Visit Finlandin päämarkkinoista pitkän tauon jälkeen.

Lisa Blomqvist ja Canan Yasar PR-toimisto Obeyasta työskentelevät Suomen matkailun edistämiseksi Ruotsissa. Kuva: Daniel Ivarsson

Visit Finlandin toive on, että ruotsalaiset ovat suurin ulkomaisten matkailijoiden ryhmä yöpymisillä mitattuna vuonna 2024.

Ruotsalaisten yöpymisvuorokausia Suomessa tulisi olla silloin yli 800 000 vuodessa, kun ennen pandemiaa vuonna 2019 niitä oli noin 550 000.

Suomi on Ruotsia puolta pienempi, mutta suomalaisten yöpyjien määrä ruotsissa oli vuonna 2019 liki samoissa lukemissa.

– Suomea voi myydä monille hiljaisuudella ja luonnolla, mutta ei ruotsalaiselle, Yasar sanoo.

Ruotsalaisilla on hiljaisuutta ja metsää omasta takaa.

Tuoretta Visit Finlandin markkinointimateriaalia. Kuva: Mona Salminen/Visit Finland

Toimisto on aloittanut työnsä Suomi-kuvan päivittämisellä.

– Yleinen kuva Suomesta on aikansa elänyt ja siinä korostuu keskinäinen mittelö, kuten jääkiekko ja maaottelut, sanoo Lisa Blomqvist, joka vetää toimistolla Suomi-projektia.

Suomea on myös pitkään markkinoitu Ruotsissa sillä ajatuksella, että Suomi on niin lähellä, että "olet melkein kuin kotona”.

Ruotsalaiset haluavat kuitenkin matkoillaan saada yhä enemmän uusia elämyksiä ja käydä heille ennestään tuntemattomissa paikoissa.

– Me korostamme ruotsalaisille sitä, että Suomi on erilainen.

Suomea markkinoivan PR-toimiston seinälle on kerätty lehtileikkeitä matkakohteista, joista ruotsalaismedia on kirjoittanut viime aikoina. Kuva: Daniel Ivarsson

Ruotsalaisille myydään Suomea matkakohteena korostamalla paikkoja, tapahtumia ja asioita, joita ruotsalainen ei odottaisi löytyvän Suomesta.

Toimiston seinillä on lehdistä leikattuja otteita jutuista, joista ruotsalaiset ovat viime kuukausina kirjoittaneet Suomesta.

Ne ovat eri puolilta maata. On viininmaistelua metsässä ja jäätyneellä vesiputouksella kiipeilyä.

– Ruotsilla on metsää ja Suomella on metsää, mutta suomalaisesta metsästä voi löytää viinibaarin tai ravetanssit tai hotellin, joka ei kerro tarkkaa sijaintiaan, Yasar kuvaa.

– Se herättää ruotsalaisen mielenkiinnon, hän lisää

Kulttuuripuolelta löytyy heistä paljon yllättävää, josta yksi esimerkki on Parikkalan patsaspuisto.

Ruokaravintolat ovat myös vetonaula.

– Helsingissä on useita erinomaisia etnisiä ravintoloita, joita ei tulisi heti mieleen liittää Suomeen, mutta niissä voi nauttia maailmanluokan ruokaa, sanoo Blomqvist.

– Ei Ruotsissa ole yleisesti tiedetty, että Suomessa on loistavat olosuhteet surfata ja rantoja, jotka ovat kuin Rivieralla, hän jatkaa.

Sauna on yhä vetovoima. Yhdessä lehtileikkeessä mainitaan saunaseremonia Tampereen metsissä.

– Saunaa markkinoimme versiolla 2.0. Emme viesti, että Suomessa pääset saunaan, vaan korostamme saunan parantavaa vaikutusta. Hyvinvointi on iso trendi tällä hetkellä, Yasar kertoo.

Kohderyhmänä Ruotsista ovat niin kutsutut trendien varhaiset omaksujat eli henkilöt, jotka haluavat kokea uusia asioita ensimmäisinä. Kuva on Visit Finlandin markkinointimateriaalia. Kuva: Mona Salminen/Visit Finland

Toimiston tehtävä on herättää ruotsalaismedian kiinnostus. Tärkein kohderyhmä ovat he, jotka haluavat tehdä uusia trendikkäitä asioita ensimmäisinä.

PR-toimiston mukaan maailman matkailutrendeistä moni liittyy tiiviisti Suomeen.

Yksi trendi koskee uusien asioiden oppimista.

– Ruotsissa asuu arviolta lähes 800 000 ihmistä, joilla on juuret Suomessa. Uskomme, että moni heistä, joille juuret ovat jääneet vieraiksi, haluavat tehdä matkan Suomeen selvittääkseen taustaansa, sanoo Blomqvist, jonka isoäiti tuli lapsena Karjalasta Ruotsiin.

Toinen trendi on autenttisuus.

– Suomessa on lupa olla oma itsensä. Ruotsalaisilla on puolestaan loputon tarve tehdä asiat oikein ja tietyllä tavalla, Yasar naurahtaa.

Miltä jutussa mainittu Suomi-kuva vaikuttaa? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 22. helmikuuta kello 23:een asti.

.
.