Hyppää sisältöön

Konkurssin tehneen Talvivaaran kaivoksen ympäristövahingoista ei makseta vahingonkorvauksia – käräjäoikeus hylkäsi vaatimukset

Vahingonkorvauksia setvittiin vasta nyt, koska Talvivaaran ympäristörikosjuttua ratkottiin eri oikeusasteissa vuosina 2015–2019.

Talvivaaran kaivoksen suurin kipsisakka-altaan vuoto alkoi 4.11.2012. Tämä kuva on seuraavalta päivältä. Altaassa vastoin sen käyttötarkoitusta ollutta likaista ja metallipitoista vettä päätyi runsaasti myös kaivosalueen ulkopuolelle. Kuva: Heikki Rönty / Yle

Kainuun käräjäoikeus on hylännyt perjantaina kaivosyhtiö Talvivaaraan kohdistuneet vahingonkorvausvaatimukset ympäristövahingoista. Vuonna 2014 konkurssin tehnyt Talvivaara Sotkamo pyöritti nikkelikaivosta vuosina 2008–2015.

Korvausten vaatijoiden joukossa oli sekä yksityishenkilöitä että paikallisia yrityksiä. Korvauksia vaadittiin kiinteistöjen arvon alenemisesta sekä kalastukselle ja kalataloudelle aiheutuneesta haitasta yhteensä runsaan 230 000 euron edestä.

Vaatimukset kohdistuivat Talvivaara Sotkamo -yhtiön konkurssipesään, kaivoksen toimintaa jatkamaan perustettuun Terrafameen sekä Talvivaaran johtohenkilöihin.

Osan vahingonkorvausvaatimuksista oikeus hylkäsi vanhentuneina, osassa oikeuden mukaan näyttö ei riittänyt osoittamaan yhteyttä esimerkiksi kiinteistöjen arvon muutoksen ja kiellettyjen päästöjen välillä.

Tie korvausten käsittelyyn oli pitkä

Alun perin korvausvaatimuksien yhteissummat olivat miljoonia euroja, mutta vuosien aikana moni korvauksien vaatija on luopunut aikeistaan tai vaatimukset ovat sulaneet.

Metsähallituksen miljoonavaatimukset ratkesivat vuonna 2020, kun kaivoksen nykyinen toimija, valtion suurimmaksi osaksi omistama Terrafame, osti Metsähallitukselta maa- ja vesialueita, joissa oli Talvivaaran kaivoksen jätevesipäästöjen aiheuttamia vahinkoja.

Talvivaaran kaivoksen ympäristövahinkoihin liittyviä vahingonkorvauksia on käsitelty vasta nyt, koska vuonna 2015 oikeusjuttu jaettiin kahteen osaan: ensin ratkaistiin onko ympäristörikosta tapahtunut, jotta oikeuden on mahdollista ratkoa siihen liittyvät vahingonkorvaukset.

Talvivaara-johtajia on tuomittu lainvoimaisesti ympäristön turmelemisesta, asia ratkesi vuonna 2019 korkeimman oikeuden tiukkaan äänestykseen.

Lue myös:

.
.