Hyppää sisältöön

Leijonien menestys innostaa nuoria jääkiekkokaukaloihin, kiekkotähtien taistoa herättiin seuraamaan varhain aamulla

Menestyneet urheilijat ovat esikuvia lapsille ja nuorille. Oma laji saattaa löytyä urheilutähden innoittamana.

Junioripelaajien kiekkoharjoitukset pyörivät pitkin päivää sunnuntaina Malmin jäähallissa. Kuva: Juha Heikanen / Yle

Leijonien kultajuhla näkyy kotimaassa, kun mahdolliset tulevat tähdet valmistautuvat omiin treeneihinsä.

Malmin jäähallissa Helsingissä käy kuhina sunnuntaiaamuna, kun Leijonien olympiakullan varmistumisesta on kulunut vain muutamia tunteja. Eri ikäiset junnupelaajat vaihtavat treenikamppeet astetta juhlavimpiin pelivermeisiin.

Pukukopeissa on tunnelmaa. Ennen kentälle menoa on aika kokoontua yhteen.

Pelaajille tuttu huuto kaikaa: "Yy-kaa-koo-ii-äf-koo", johon kapteeni kysyy "Kuka voittaa?" ja pelaajat vastaavat "Leijonat".

HIFK juniorit U12/2010 yhteiskuvassa Malmin jäähallin pukukopissa ennen sunnuntain päivätreenejä. Suurin osa oli noussut katsomaan leijonien pelin kokonaan tai viimeistään toisesta erästä alkaen. Kuva: Juha Heikanen / Yle

– Ihan mahtavaa! Ekaa kertaa ikinä kultaa olympialaisissa, iloitsee HIFKin U12-joukkueen jäsen Edward Repo.

Hän, kuten moni muukin joukkuekaveri, nousi sängystä sunnuntaiaamuna jo kuuden aikoihin kannustamaan Leijonat jääkiekon olympiavoittoon.

"Björninen on kova", toteaa jääkiekkoa harrastava Edward Repo. Kuva: Juha Heikanen / Yle

Repo on pienestä pitäen nauttinut jääkiekon katsomisesta. Hän halusi kokeilla lajia itse, ja nyt takana on nelisen vuotta pelaamista.

Hänestä on hienoa nähdä, miten aikuiset menestyvät.

– Totta kai se motivoi, hän toteaa.

Seitsemän vuotta lajia harastaneen Jonni Pääkkösen tarina on samanlainen. Laji on vienyt mukanaan.

– Jääkiekossa parasta on se, että saa pelata kavereiden kanssa ja tehdä maaleja, hän sanoo.

Jääkiekkoharrastaja Jonni Pääkkönen kertoo seuranneensa etenkin Harri Pesosen olympiataivalta. Kuva: Juha Heikanen / Yle

Esikuvat ovat tärkeitä nuorille pelaajille

Yhtä innoissaan olympiakullasta ovat myös U9-joukkueen pojat. Hekin olivat jännittäneet ottelua television äärellä.

– Aika hyvältä näytti Suomen peli. Pysyivät hyvin poissa jäähyltä, aggressiivista pelaamista, summaa Valtteri Kuusela.

Junioripelaaja Valtteri Kuusela pitää leijonapelaajista erityisesti Hannes Björnisestä. Björnisellä on Valtterin mukaan pensseliviikset. Kuva: Juha Heikanen / Yle

Valtteri Kuuselan suosikkipelaajiin kuuluu erityisesti voittomaalin iskenyt Hannes Björninen. Veli Samuel Kuusela kertoo suosikeikseen Harri Säterin ja Marko Anttilan.

– He ovat niin hyviä!

Moni muukin nuorista nimesi pukuhuoneessa Anttilan tai Björnisen lempipelaajakseen Leijonista. U9-joukkueen vastuuvalmentaja Jaakko Nurminen uskookin, että jokaisella junnulla on oma idolinsa jostain huippujääkiekkojoukkueesta.

– Pukukopissa ja jäällä idolien nimiä kuulee, ja otetaan mallia heidän toiminnastaan jäällä. Omassa nuoruudessani oli ihan sama juttu, hän kertoo.

Nurminen uskoo, että Leijonien olympiamenestys on pelaajien ja koko lajin kannalta hieno asia. Hän uskoo, että harrastajat saavat siitä intoa ja kipinää omaan treenaamiseensa.

– Menestys myös lisää jääkiekon seuraamista ja pelaajien määrä varmaan lisääntyy sen myötä. On Suomi pidempäänkin menestynyt, mutta olympiakulta on varmaan ollut haaveissa niin kauan, kun on korkeammalla tasolla pelattu.

Nuorempien huutona leijonille on "Ii-äf-koo, parempaa ei oo. Hyvä Leijonat!"

Tällä kertaa salilla ei näy tyttöjä pelaamassa, mutta HIFK:lla on neljä tyttöjen joukuetta U10, U12, U15 ja U18 sekä kaksi naisten joukuetta ja kaksi naisten harrastajajoukkuetta.

Menestys tuo uusia harrastajia

Urheilijoiden menestys heijastuu harrastajien valintoihin. Tietyistä lajeista tulee suosittuja kansainvälisen menestymisen myötä. Niitä seurataan enemmän ja halutaan myös itse harrastaa.

– Menestys aina ruokkii menestystä, näkyvyyttä ja harrastajia. Mitalit tekevät hyvää jääkiekkoharrastukselle jo nyt, tämä kaikki näkyvyys ja menestys. Sillä on suuri merkitys myös lasten ja nuorten joukossa, sanoo liikuntapsykologian emeritaprofessori Taru Lintunen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Menestyminen saattaa myös ohjata lapsia tietyn urheilulajin valinnassa omaksi harrastukseksi.

– Tämä näkyy siinä, että menestyksen ja näkyvyyden myötä kyseisen lajin harrastajien määrä kasvaa. Olisikin tärkeää, että suosiossa olevan lajin seurat pystyisivät hyödyntämään suosion ja tarjoamaan mahdollisuuksia harrastamiseen, Lintunen sanoo.

Jyväskylän yliopiston liikuntapsykologian emeritaprofessori Taru Lintusen mukaan menestyksen vaikutus näkyy erityisesti joukkueurheilussa. Myös kansallista identiteettiä on rakennettu kansainvälisillä urheilusuorituksilla. Kuva: Petteri Kivimäki

Suomalaisten urheilumenestyksellä on suuri vaikutus laajemminkin yhteiskunnassa. Jopa kansallista identiteettiä on rakennettu urheilusuorituksilla. Lintusen mukaan menestyksen vaikutus näkyy erityisesti joukkueurheilussa.

Suomalaiset valitsivat muun muassa maamme suurimpien hetkien joukkoon leijonajoukkueen voiton jääkiekon MM-kilpailussa vuonna 1995.

Urheilun tunteisiin vetoavasta vaikutuksesta kertoo se, että kyseinen voitto on samassa kategoriassa kuin vuoden 1944 rauha sekä neuvolajärjestelmän ja peruskoulun luominen.

– Tällaisen rinnastuksen jälkeen ei ole yllättävää, että moni nuori ihailee joukkueurheilijoita. Joukkueurheiluun myös osallistuu merkittävä osa lapsista ja nuorista, Lintunen toteaa.

Lintusen mukaan tällainen asenne välittyy lapsille tuttujen aikuisten, kuten vanhempien, opettajien ja valmentajien kautta. Myös kavereilla on merkitystä. Suositut lajit saavat näkyvyyttä myös tiedotusvälineissä.

Lintusen mukaan lajien suosio vaihtelee. Aiemmin esimerkiksi hiihdon suosio on kasvanut tauon jälkeen. Jääkiekko on ollut trendilaji jo pitkään. Uusina lajeina suosiotaan nostavat sosiaalisen median tuomat kansainväliset lajit, kuten twerkkaus ja tankotanssi, vaikka ne eivät paljon näykään valtamediassa.

– Harrastajia tulee koko ajan lisää muotilajeihin ja myös uusia idoleita nousee, Lintunen sanoo.

Lue myös:

.
.