Hyppää sisältöön

Oululaisia houkutellaan sankoin joukoin Internetin syntysijoille tietotekniikan osaajiksi

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus houkuttelee oululaisopiskelijoita Geneveen. Nykyisen internetin edeltäjä syntyi tutkimuskeskuksen tietojen välittäjäksi.

CERN on maailman johtavia hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksia ja siellä käy vuosittain suuri joukko vierailijoita. Keskus sijaitsee Alppimaisemissa Sveitsin ja Ranskan rajalla. Kuva: Risto Degerman / Yle

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää erityisesti Oulun yliopiston opiskelijoille tarkoitetun rekrytointitilaisuuden tällä viikolla. CERN etsii Oulusta tietotekniikan ja IT-alan osaajia.

Tarjolla on jopa 400 työ- ja harjoittelupaikkaa muun muassa web-sovellusten, hajautetun tietojenkäsittelyn sekä ohjelmistokehityksen tehtävissä.

Fysiikan perustutkimuksen lisäksi CERNissä on käytössä hyvin laaja kansainvälinen tietoliikenneverkko, jonka avulla se käsittelee ja jakaa hiukkastutkimuksesta saatavaa tietoa.

Nykyinen Internet eli world wide web oli alun perin CERNin yhteydessä kehitetty tietoverkko, jonka avulla tutkijat levittivät tutkimustuloksia. Vähitellen siitä kehittyi yleinen maailmanlaajuinen tietoverkko.

Etänä järjestettävä rekrytointitilaisuus on poikkeuksellinen, kertoo Oulun yliopiston Career Centre'in suunnittelija Angela Suorsa.

Hänen mukaansa vastaavaa yhdelle korkeakoululle järjestettävää tilaisuutta ei ole aiemmin ollut.

– Me olemme ensimmäinen yliopisto, johon CERN otti suoraan yhteyttä, Suorsa kertoo.

Suorsan mukaan Oulu nousi CERNin kiinnostuksen kohteeksi yliopiston vahvan IT-osaamisen takia. Yliopistossa toimii myös yhteistyötä helpottava urakehitykseen keskittyvä keskus 'Career Centre', joka helpottaa yhteistyötä.

Euroopan hiukkaskiihdytyskeskus CERN toimii Genevessä ja se on keskittynyt aineiden perusolemuksen tutkimukseen. Sillä on käytössään maanalainen 27 kilometriä pitkä elektronien hiukkaskiihdytin, jolla voidaan tutkia atomin osien käyttäytymistä ja toimintaa.

CERNissä on noin 2 500 vakituista työntekijää ja siellä vierailee vuosittain tuhansia tutkijoita eri puolilta maailmaa. Se on kansainvälinen organisaatio, johon Suomi liittyi jäseneksi vuonna 1991.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.