Hyppää sisältöön

Heinolan lintutarha on eläkkeelle jäävän Olli Vuoren tärkein elämäntyö – katso, kuinka linnut tanssivat ja juttelevat isäntänsä kanssa

Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori on tehnyt merkittävän uran luonnonvaraisten lintujen suojelussa. Valtakunnallista tunnustusta saanut lintuhoitola on kotikaupunkinsa suosituimpia turistikohteita.

Heinolan lintuopas kurottaa kohti ristikon takana olevaa mustaa korppia. Korpin jalka on Vuoren ristikolle nostetun kämmenen päällä ja nokka kohti nenää.
Eläkkeelle jäävä Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori tuntee linnut ja linnut tuntevat hänet. Kuva: Tuija Veirto, video: Juha-Petri Koponen.

Heinolan lintutatarhan pitkäaikainen hoitaja Olli Vuori jää ensi viikolla eläkkeelle. Hän on tehnyt liki neljännesvuosisadan ajan työtä lintujen hyväksi. Vaikka eläkepäivät häämöttävät jo, on arkirutiinit hoidettava loppuun asti kuten ennenkin.

Lintuja hoitaa ja ruokkii Vuoren lisäksi neljä muuta työntekijää. Lintutarhan asioita pyörittävä Vuori kuvaa omaa rooliaan "jokapaikanhöyläksi". Keskeinen osa työtä on opastaa ihmisiä loukkaantuneiden lintujen hoidossa.

Vuori on saanut vastailla huolestuneiden kansalaisten soittoihin ja kyselyihin myös työajan ulkopuolella vapaa-ajallaan.

Loukkaantuneita lintuja tuodaan hoitolaan vuosittain yli kaksisataa ympäri Suomen. Lintupotilaiden kuljetuksissa apuna on laaja, vuosien varrella rakentunut vapaaehtoisten verkosto. Sitä onkin tarvittu, kun Matkahuolto lopetti eläinkuljetukset.

– Päätehtävämme on auttaa lintuja. Saada ne kuntoon ja sen jälkeen vapauttaa, Olli Vuori toteaa.

Heinolan lintutarhalla on luonnonvaraisten lintujen ohella papukaijoja ja muita pitovaikeuksien takia sinne päätyneitä lemmikkilintuja.  Kuva: Tuija Veirto / Yle

Ihminen on usein syynä linnun loukkaantumiseen, joko suoraan tai välillisesti.

– Liikenne on ylivoimainen ykkönen, se vammauttaa eniten lintuja. Sen jälkeen suurinta vahinkoa tekevät voimajohdot, lasiset pinnat ja vastaavat.

Linnuista 30–40 prosenttia saadaan palautettua luontoon. Kaikki eivät selviä, ja osa henkiin jääneistä jää lintutarhalle pysyvämmin, koska vammat vaikeuttavat luonnossa selviytymistä.

Pysyvässä hoidossa olevat linnut tunnistavat hoitajansa, mutta luontoon palautettavat linnut ruokitaan ja hoidetaan niin, että ne eivät totu ihmisiin.

Lintutarha on suosittu matkailukohde

Olli Vuori tuli töihin lintutarhalle vuonna 1998. Kun tarhan perustaja Anthony Bosley jäi eläkkeelle, Vuori sai toiminnan vastuulleen.

– Toni kävi vielä eläkepäivinään auttamassa ja laittamassa linnuille ruokaa. Hän oli tuki, turva ja tietopankki. Siksi tähän oli helppo tulla jatkamaan, vaikka saappaat olivat suuret, kuvailee Vuori.

Hoitola on Heinolan suosituimpia matkailukohteita. Vierailijoita käy normaalivuosina keskimäärin 100 000.

Kaupunki on säästöpaineissaan halunnut myös lakkauttaa lintuhoitolan. Tiukka paikka oli muun muassa vuonna 2009, jolloin käytiin myös yt-neuvottelut. Tuolloin tarhan säilyttämisen puolesta perustettu nettiadressi keräsi lyhyessä ajassa yli 1500 nimeä.

Eläkkeelle jäävä lintutarhan isäntä Olli Vuori aikoo jatkossakin käydä moikkaamassa tuttuja lintukavereita säännöllisesti. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Lintutarhaan pääsee tutustumaan ilman pääsymaksua. Vuoren mielestä vierailijat rikastuttavat paikkakuntaa esimerkiksi käyttämällä palveluja.

– Meillä kävijöistä valtaosa on ulkopaikkakunnalta tulevia lapsiperheitä. Toimimme ikään kuin sisäänheittäjinä, kun vierailijat jättävät rahaa paikkakunnan elinkeinoelämään.

Hyväksi puhujaksi havaittu Vuori on tullut tutuksi lintuasiantuntijana mediassa. Lisäksi lintutarhan isäntä on suosittu retkien vetäjä ja kysytty opas lintuhoitolassa vieraileville ryhmille. Yksityiset vierailijat saavat paikalle sattuvalta Olli Vuorelta rautaisannoksen lintuasiaa ja tietoa hoidokeista.

Lintuhoitolalla on kotikaupungilleen myös tärkeä sosiaalinen merkitys. Se on monen paikkakuntalaisen päivittäinen retkikohde.

– Meillä on vakioystäviä, jotka käyvät säännöllisesti tervehtimässä hoidokkeja. Linnuista on aina seuraa ja löytyy juttukaveri.

Olli Vuoren seuraajaksi valittiin Tuuli Salmi, joka muuttaa Heinolaan Ähtäristä. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Jatkaja löytyi Ähtärin eläinpuistosta

Lintuhoitolan rakennuksia ja sisätiloja on viime vuosina uudistettu vastaamaan EU:n asettamia, lajikohtaisia tilavaatimuksia.

Pitkään haaveiltu miljoonahanke, moderni vesilintutarha toteutettiin pari vuotta sitten testamenttilahjoituksen turvin. Sen ansiosta on mahdollista kehittää lintutarhan matkailutoimintaa jatkossa kesäsesongin ohella talvellakin.

Vuonna 2020 Olli Vuori ja lintuhoitola palkittiin BirdLife Suomen tunnustuspalkinnolla merkittävästä eläinsuojelu- ja valistustyöstä.

Vuoren työtä lintuhoitolassa jatkaa Ähtärin eläinpuiston lintukuraattorina tällä hetkellä toimiva Tuuli Salmi. Salmen mielestä Heinolan merkitys luonnonvaraisten lintujen hoitopaikkana ja tiedon jakajana kasvaa tulevaisuudessa entisestään.

– Tästä maasta ei löydy kovin montaa villieläinten hoitolaa. Ei varsinkaan sellaista, joka on erikoistunut lintuihin, Salmi sanoo.

Eläkkeelle siirtyvä Olli Vuori jatkaa vapaaehtoistyötä lintujen ja eläinten parissa myös sen jälkeen, kun työpuhelin sulkeutuu. Hän aikoo käydä lintutarhalla säännöllisesti morjestamassa tuttuja siivekkäitä – kavereita ei jätetä.

Lisää aiheesta:

.
.