Hyppää sisältöön

Pikkukoirasta haaveileva saa varautua jopa vuosien odotukseen – koirapulan pahetessa myös hinnat ovat nousseet rajusti

Kaupunkiasuntoon sopivaa pientä koiraa on nyt vaikea löytää. Suosituista rotukoirista joutuu maksamaan jopa 30 prosenttia enemmän kuin muutama vuosi sitten.

Koira makaa naisen sylissä.
Koiria ostetaan enemmän, ja kasvattajat ovat nostaneet Suomessa suosittujen rotujen hintoja lähes kolmanneksella muutamassa vuodessa. Outi Lindroos kiertää omien koiriensa kanssa koiranäyttelyissä Euroopassa. Video: Ville Välimäki.

Humppilalaisessa omakotitalossa temmeltää kolme pientä leijonakoiraa. Ne omistaa koiraharrastaja Outi Lindroos. Hän ei varsinaisesti enää kasvata koiria, mutta kyselyjä pennuista tulee viikoittain, etenkin lapsiperheiltä.

– Aika moni lapsiperhe haluaa leijonakoiran siksi, että se on pieni, mutta reipas. Nyt myös vanhemmat pariskunnat haluavat pieniä koiria. Heillä saattaa olla asunto Espanjassa, ja koira on helppo ottaa mukaan lennolle.

Lindroos on luopunut virallisesta kasvattajan roolista, mutta kiertää omien koiriensa kanssa koiranäyttelyissä Euroopassa. Hänet tunnetaan leijonakoirapiireissä, joten sana kiirii ja myös toiset kasvattajat kyselevät häneltä usein pieniä nappisilmiä.

Yksinäisyyttä ja yksitoikkoisuutta lisännyt korona-aika on saanut monet hankkimaan lemmikin. Suosiossa ovat pienikokoiset koirat, koska ne ovat kaupunkiasunnossa helppohoitoisempia kuin suuret rodut.

Myös Outi Lindroosilta kysellään usein koiranpentuja, vaikka pieni leijonakoira ei ole varsinaisesti niin sanottu muotirotu. Perheeseen kuuluu myös yksi ranskanbulldoggi. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Suomen Kennelliiton mukaan koirien hinnat ovat nousseet. Liittoon rekisteröityjen koirien määrä on kasvanut 15 prosenttia vuosina 2018–2021. Kasvua on tapahtunut korostuneesti pandemian aikana.

Ostajat kyselevät erityisesti pienien koirien perään, ja niistä alkaa jo olla pulaa.

Suuria kenneleitä ei enää ole

Suomen Koirankasvattajat – Sukoka ry:stä kerrotaan, että yksi syy koirapulaan on suurten kennelien häviäminen Suomesta. Aiemmin suuret kasvattajat tuottivat paljon pentuja.

– Kymmenien narttujen kennelit ovat kadonneet, ja taso kasvatuksessa on noussut. Alalle on tullut lisää sääntöjä, esimerkiksi liian nuorta narttua ei saa astuttaa. Myös huolenpito koirista on parantunut, kertoo Sukokan puheenjohtaja Juha Kares.

Hyvin kasvatetun leijonakoiran Stellan lempipaikka on omistajansa syli. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Isokokoiset koirat tekevät suuria pentueita ja lisääntyvät suuremmalla volyymilla. Pikkukoiralle puolestaan syntyy yleensä vain muutama pentu.

– Tätä nykyä pikkukoiria kasvatetaan ihmisten kodeissa. Tarjontaa ei siksi voida lisätä kovinkaan paljoa, muistuttaa Juha Kares.

Haaveilija saa varautua jonottamaan

Suomen Kääpiökoirat ry:n puheenjohtaja Jussi Liimatainen kertoo, että pienestä koirasta haaveileva voi nyt joutua odottamaan nelijalkaista perheenjäsentä jopa usean vuoden ajan.

– Kannattaa varautua siihen, että tällä hetkellä pienikokoista koiraa ei saa nopeasti. Usein pienten koirien pennut menevät suoraan kasvattajilta eteenpäin. Jokaisella kasvattajalla on yleensä omat periaatteensa sille, miten he pentuja myyvät.

Liimatainen toteaa, että koiraa etsivän kannattaa olla aktiivinen ja yhteydessä useampaan kasvattajaan.

Hinnat ovat nousseet kohisten

Koirapulan kasvaessa hinnat nousevat rajusti. Suomessa suosittujen rotujen ostohinnat ovat nousseet 10–30 prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2021. Esimerkiksi chihuahuasta joutuu pulittamaan nyt reilut 20 prosenttia enemmän ja jackrussellinterrierin hinta on noin 10 prosenttia korkeampi kuin aiemmin.

Pienet koira ovat olleet jo pidempään melko hintavia, summaa Jussi Liimatainen.

– Roduilla ei ole kiinteää hintaa, vaan jokainen kasvattaja hinnoittelee itse pentunsa. Yleensä hinta määräytyy sen perusteella, mitä kasvattaja katsoo aiheelliseksi pyytää ja mitä ostajat ovat valmiita maksamaan.

Pienet rodut lisääntyvät hitaammin kuin isot, koska niille syntyy pentuja kerrallaan vain muutama. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Yleensä rodut, joissa on pienet pentuekoot, ovat hinnakkaita. Liimataisen mukaan yleisesti kallis rotu on tänä päivänä esimerkiksi pomeranian.

– Juuri pomeranianin rekisteröintimäärät ovat tuplaantuneet muutamassa vuodessa. Myös valkoiset bichon-rodut ovat nyt suosittuja.

Jussi Liimatainen kertoo, että koirien tuonti on lisääntynyt koronavuosien aikana. Hän muistuttaa, että tuontiin liittyy myös kielteisiä asioita, jopa salakuljetusta.

– Sekin on ikävä lieveilmiö, että koiria tuodaan Suomeen myös pentutehtaista, toteaa Liimatainen.

Paljas takapuoli hämmentää

Ennen kuin humppilalaisessa koiratalossa ehtii kissaa sanoa, hyppää syliin jo yksi 1 500–1 800 euron hintainen pieni leijonakoira. Koiraharrastaja Outi Lindroos huokaisee, että hänen onnekseen pieni leijonakoira ei ole muotirotu.

– Ihmiset vierastavat koiran paljasta, karvatonta takapuolta. He kysyvät, mitä sille pitää tehdä? Pitääkö sitä olla aina ajelemassa?

Hovikoiraksi aikanaan jalostetun leijonakoiran paljaaksi ajettu takamus kummastuttaa useita ostajia. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Leijonakoira on ollut 1600-luvulla Ranskan hovin hovikoirana.

– Sen työnä oli olla hovissa sängynlämmittäjä. Tavaksi tuli ajaa takapää sängelle, jotta koiran takalisto olisi helpompi pitää puhtaana, nauraa Outi Lindroos.

Mietitkö koiran hankkimista? Voit keskustella aiheesta 24.2.2022 klo 23:een saakka.

.
.