Hyppää sisältöön

Vanhat vaatteet ja risaiset rääsyt kierrätykseen Mikkelissä! Mekstiili-hanke ennakoi kierrätystä vaativaa lakimuutosta

Vain pieni osa ihmisten käyttämistä tekstiileistä päätyy kierrätykseen. Xamkin vetämässä hankkeessa halutaan poistotekstiileistä kaikki irti.

Rikkinäiset farkut voi nakata samaan pussiin pieneksi jääneiden kanssa. Pussin voi toimittaa Kieppiin, jossa poistotekstiilit lajitellaan. Kuvituskuva.

Mikkelissä kerätään nyt tekstiilejä kierrätykseen.

Vuoden alusta astuu voimaan laki, jonka mukaan jokaisen kunnan tulee alueellaan hoitaa tekstiilikierrätys.

Xamkin vetämässä Mekstiili-hankkeessa otetaan etumatkaa ja selvitetään, miten Etelä-Savossa olisi parasta kierrättää esimerkiksi vanhat vaatteet ja lakanat.

– Haluaisimme löytää tavan, jolla poistotekstiilejä voisi hyödyntää ja jatkojalostaa, ja mielellään vielä paikallisesti, kertoo projektipäällikkö Kati Jordan.

Viime vuonna julkaistun tekstiilivirtaselvityksen mukaan suomalainen kuluttaa vuosittain 11,3 kiloa tekstiilejä.

– Tavoitteena on, että ainakin neljä kiloa tästä määrästä saataisiin tulevaisuudessa jatkojalostukseen.

Maanantaina 21. helmikuuta alkaneessa pilotissa vanhat tekstiilit voi viedä MetsäSairilan Kieppiin, jossa joukosta lajitellaan uudelleen käytettävät vaatteet lumpuista. Vielä voimissaan olevat vaatteet päätyvät kirppareille Via Dian ja Mikkelin toimintakeskuksen kautta.

Etelä-Karjalassa samantapaisessa kokeilussa kerättiin vajaassa kahdessa kuukaudessa 13 000 kiloa poistotekstiiliä.

Mikkelin pilotti kestää 4. maaliskuuta saakka. Jordan lupaa, että samanlaisia tempauksia järjestetään tänä vuonna vielä lisää.

– Tulossa on pidempiäkin keräyskokeiluja ja keräyspisteitä tuodaan myös lähemmäs kuluttajia. Esimerkiksi kauppakeskukset ovat olleet kiinnostuneita keräyspisteistä.

.
.