Hyppää sisältöön

Suolistosyövän hoidossa on riski vakaviin sydänvaivoihin − Suomessa kehitettiin lääke, joka minimoi ongelmat

Suomalainen tutkimusryhmä löysi suolistosyövän hoitoon uuden lääkkeen, jonka käytön aikana sydänhaitta ei uusiudu. Euroopan lääkeviranomainen EMA myönsi tammikuussa lääkkeelle myyntiluvan.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa tehtiin läpimurto syövän hoidon saralla. Kuva: Antti Eintola / Yle

Hoitovaihtoehdot käyvät vähiin, jos ihminen sairastaa suolistosyöpää ja kuuluu siihen viiden prosentin joukkoon, joka saa vakavia sydänoireita hoidoissa tyypillisesti käytettävistä lääkkeistä.

Tähän ongelmaan Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) syöpätautien apulaisylilääkäri, syöpätutkija Pia Österlund, yhdessä yhdeksän muun suomalaislääkärin kanssa lähtivät viitisen vuotta sitten etsimään ratkaisua.

Nyt ratkaisu on löytynyt.

Vastaukseksi haasteeseen on kehitetty Teysuno-lääke, joka estää syövän uusiutumista sekä pienentää kasvaimia, kuitenkaan aiheuttamatta sydänhaittoja, muuta kuin äärimmäisen harvoin.

Euroopan lääkevirasto antoi siunauksen

Euroopan lääkeviranomainen EMA myönsi lääkkeelle tammikuussa 2022 myyntiluvan, jotta sitä voidaan käyttää levinneen suolistosyövän hoidossa myös toisesta lääkkeestä sydänhaittoja saaneelle potilaalle.

− Tämä oli valtavan hieno uutinen. Suolistosyöpä on toiseksi yleisin syöpä Suomessa. Jos viisi prosenttia potilaista saa sydänhaitan, se on iso joukko ihmisiä. Kun uusi lääke saadaan käyttöön, pystymme auttamaan monia, Österlund sanoo tiedotteessa.

Teysunon käyttö voidaan aloittaa muutamissa Euroopan maissa sydänhaitan saaneilla potilailla heti. Suomessa lääke käy läpi vielä sosiaali- ja terveysministeriön lääkkeiden hintalautakunnan käsittelyn, joka tekee päätöksen sen korvattavuudesta.

− Lääke on edullinen verrattuna moniin muihin syöpälääkkeisiin. Käytön kokonaiskustannus vuodessa on runsaat 4 000 euroa ja harva potilas saa hoitoa niin pitkään. Päätös korvattavuudesta saataneen tämän vuoden aikana. Vielä täytyy siis hetki odottaa, vaikka ensimmäinen potilas vastaanotollani jo osasikin kysyä tätä ”RAXO-lääkettä”, Österlund toteaa.

Sydänhaitat eivät uusiutuneet

Uusi lääke löytyi osana Österlundin ja professori Helena Isoniemen johtamaa valtakunnallista RAXO-tutkimusta, jossa tutkimusryhmä tutkii levinnyttä suolistosyöpää ja sen hoitoa.

Teysuno-lääkkeen puolesta puhui 200 potilaan aineisto Suomesta, muista Pohjoismaista sekä Hollannista.

Tutkimukseen osallistuneille potilaille syövänhoidon kulmakivinä käytetyt lääkkeet kapesitabiini ja suonensisäinen fluorourasiili eivät sopineet. Heistä yli puolet olivat aiemmin sydänterveitä, mutta saivat lääkkeistä vakavia, jopa henkeä uhkaavia, sydänhaittoja.

− Potilasaineistot kertovat, että lähes aina sydänhaitta uusiutui, jos potilaille annettiin samaa lääkettä uudelleen. Mutta kun lääke vaihdettiin Teysunoon, haitan aiemmin saaneista vain neljä prosenttia sai sen uudelleen. Heilläkin haitat olivat lievemmät ja lopulta 99 prosenttia pystyi jatkamaan Teysunon käyttöä, Österlund kuvaa.

Mahdollista laajentaa kaikkiin vatsan alueen syöpiin

Jatkossa Österlund uskoo, että lääkkeen käyttöä on mahdollista edelleen laajentaa kaikkiin vatsan alueen syöpiin ja muihinkin syöpiin, joiden hoidossa vastaavaa sydänhaittaa ilmenee.

− On poikkeuksellista, että EMA myöntää myyntiluvan lääkkeelle takautuvan potilasaineiston pohjalta. Mutta tässä tapauksessa näytöt olivat harvinaisen selkeät ja aineisto tarkasti kerätty, hän sanoo.

− Tärkeintä on, että saamme annettua potilaille lisää päiviä ja päiviin lisää. Siihen koko tutkimustyön palo meillä tutkijoilla perustuu, Österlund sanoo.