Hyppää sisältöön

Kahden vuoden piina päättyy, kun kaksoiskaupungin rajavartijat lähtevät – Tornio-Haaparannan yhteiselo helpottuu huomattavasti

Rajavartijat poistuvat Tornion viimeiseltä tarkastuspisteeltä vielä tänä iltana. Tornion ja Haaparannan rajayhteistyön kehittäjä Hanna-Leena Ainonen iloitsee tästä yhtä paljon kuin jääkiekon olympiakullasta.

Raja-aita erotti Tornion ja Haaparannan pitkään. Kuva on keväältä 2020. Haaparannalla asuva Lenita Riuttala oli tullut aidalle tapaamaan äitiään Mirja Siiraa. Kuva: Simon Eliasson / Yle

Tornion ja Haaparannan raja palaa tänä iltana normaaliin. Rajavartiolaitoksen virka-aputehtävä Torniossa päättyy, ja rajavartijat poistuvat viimeisestä tarkastuspisteestä Nelostieltä iltakahdeksalta.

Muualla Torniossa sekä ylempänä Tornionjokilaaksossa rajan ylitykset normalisoituivat jo aiemmin.

Tornion ja Haaparannan rajayhteistyön kehittäjä Hanna-Leena Ainonen on hyvin helpottunut tarkastusten päättymisestä. Se merkitsee kaikille vapaampaa elämää ja varsinkin rajan yli työssä käyville huomattavaa muutosta parempaan.

– Minulla on varmaan yhtä iso hymy kuin Suomen jääkiekon olympiakullasta. Olen tosi iloinen ja helpottunut, Ainonen iloitsee.

Rajavartiolaitos on lähes kahden vuoden tarkastanut Ruotsista Tornioon saapuvien matkustajien koronatodistuksia ja ohjannut heitä tarvittaessa terveystarkastukseen. Lisäksi ajoittain on ollut voimassa sisärajavalvonta. Sen aikana vartijat ovat tarkistaneet myös maahantulon edellytykset.

Toiko poikkeusaika rypyn rakkauteen?

Poikkeusaika on kiristänyt monen hermoja ja ikäviä kommentteja on lentänyt väylän molemmin puolin. Jääkö yhteistyöhön särö, onko rakkauteen tullut ryppy?

– En usko, sillä kyllä täällä kaikki ovat niin sitoutuneita yhteistyöhön. Varmaan menee hetken aikaa ennen kuin taas palataan normaaliin ja totutaan, mutta kyllä se ryppy nopeasti siliää, Hanna-Leena Ainonen arvioi.

Tornion ja Haaparannan rajayhteistyön kehittäjä Hanna-Leena Ainonen sanoo, että rajatarkastuksen loppuminen on iso helpotus alueen ihmisten arkeen. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Sisärajavalvonnan aikana Tornion ja Haaparannan erottivat toisistaan raja-aidat. Tiiviin kaksoiskaupungin jakaminen ja pakkoero on ollut monelle rajan asukkaalle ja yritykselle kova paikka.

Monien perhettä ja sukua asuu molemmin puolin valtakunnan rajaa, töissä ja koulussa käydään ristiin. Varsinkin alkuvaiheessa käytännön järjestelyt olivat vaikeita. Lukuisista yrityksistä katosi iso osa asiakkaista. Arki meni monin tavoin hankalaksi – hammaslääkäriinkään ei tahtonut päästä kaksoiskaupungin toiselle puolelle.

Ongelmaksi rajaseudulla on koettu se, että valtakunnalliset päättäjät sen paremmin Suomessa kuin Ruotsissakaan eivät oikein ole sisäistäneet Tornio-Haaparannan tai ylipäätään Tornionjokilaakson yhteistä elämää. Arkea ja pyhää eletään Väylän eli Tornionjoen molemmin puolin yhdessä. Kun se ei ole ollut mahdollista, on kuin mikä tahansa kunta tai kaupunki jaettaisiin yhtäkkiä kahtia.

"Lekalla päähän"

Pirkko Siukonen on asunut lähes 40 vuotta Torniossa ja tottunut kulkemaan alueella vapaasti. Niinpä maaliskuussa 2020 tulleet rajoitukset olivat järkytys.

– Kyllä se oli lekalla päähän.

Pirkko Siukonen iloitsee päästessään laajentamaan reviiriään ja seuraamaan kameransa kanssa kevään tuloa vapaasti myös Haaparannan puolella. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Kuuliaisena kansalaisena Siukonen on pysytellyt koko korona-ajan tiiviisti poissa Ruotsin puolelta. Vain syksyllä 20 viikon kestäneen vapaamman jakson aikana hän on käynyt Haaparannan puolella kuvaamassa lintuja – erittäin innokas valokuvaaja kun on.

– Onneksi tämä rajoitus poistuu. Nyt voi käydä vähän laajentamassa reviiriä ja polkea polkupyörällä seuraamassa kun kevät tulee, niin ah, voi seurata muutosta, Siukonen huoahtaa tyytyväisenä.

Torniolaiset Esa Isto ja Terho Riipinen eivät ole pitäneet todistusten näyttämistä rajalla ongelmallisena. Ymmärrystä toisten raja-asukkaiden kokemaan tuskaan heiltä kuitenkin löytyy.

– Kyllähän se varmaan vaikeaa on ollut niille, joilla on omaisia ja perheenjäseniä toisella puolen, Isto sanoo.

– Toisaalta sitten pitäisi ymmärtää, että kun on paha tilanne, niin silloin toimitaan niin kuin kuuluu, Riipinen huomauttaa.

Esa Isto (oik.) ja Terho Riipinen eivät ole olleet rajatarkastuksista moksiskaan. He kuitenkin ymmärtävät, että monien elämää poikkeustilanne on hankaloittanut tuntuvasti. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Muutaman viikon keikka venähti

Torniossa rajan tarkastuksista on huolehtinut Länsi-Suomen merivartiosto, muualla Lapissa Lapin rajavartiosto.

Kapteeniluutnantti Tommy Håkans palasi eläkepäiviltään töihin Tornioon lähes kaksi vuotta sitten. Alussa hän oletti, että keikasta tulee muutaman viikon mittainen, mutta toisin kävi.

Välillä on tehty sisärajatarkastuksia, välillä annettu virka-apua terveysturvallisuuden eteen. Varsinkin alussa rajankäynnissä oli paljon kitkaa ja vaikeuksia.

– On täysin ymmärrettävää, että kun me tulemme tähän keskelle ja lyömme rajan pystyyn, niin eihän siitä tietenkään moitteitta pääse.

Håkansin pitkäksi venähtänyt komennus Torniossa päättyy keskiviikkoiltana. Toimintaa on ajettu alas ja tavaroita pakattu jo tovi.

– Hyvä että pääsemme täältä pois, koska sehän tarkoittaa, että pääsemme ehkä tästä koronastakin eroon, Håkans toivoo.

Rajavartijoiden työ Torniossa päättyy tänä iltana kello 20. Itärajalta lainassa olleet vartijat palaavat omiin yksiköihinsä. Kapteeniluutnantti Tommy Håkans puolestaan suuntaa kotiinsa Vaasaan ja jatkaa keskeytyneitä eläkepäiviään. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Hanna-Leena Ainonen aloitti pestinsä Tornion ja Haaparannan rajayhteistyön kehittäjänä syksyllä 2020 eli keskellä koronakriisiä. Helppo ei ole haitannut rajayhteistyön tekijää tilanteessa, jossa raja on ollut enemmän kiinni kuin auki.

– Ei tämä tietenkään helppoa ole ollut, mutta olemme kuitenkin pystyneet edistämään yhtä ja toista.

Jatkoa suunnitellessa osataan nyt myös ottaa huomioon poikkeusolojen mahdollisuus. Lisäksi kiinnitetään huomiota viestintään, jotta valtakunnalliset päättäjät todella ymmärtäisivät Tornionlaakson tilanteen.

– Välillä on pitänyt vääntää rautalangasta ja kertoa käytännön esimerkkejä raja-alueen elämästä, Ainonen sanoo.

Sisäministeriöön nimetty yhteyshenkilö on tuonut hiukan helpostusta rajayhteisön asioiden hoitoon.

Koronatodistusten pitää olla edelleen kunnossa

Koronatestaus- ja neuvontapiste jäävät edelleen rajanylityspaikan kupeeseen. Tartuntatautilaki velvoittaa jatkossakin maahan saapuvia huolehtimaan siitä, että tarvittavat koronatodistukset ovat kunnossa.

Tornio on myös tehnyt virka-apupyynnön Tullille maahantulijoiden koronatodistusten pistokoeluontoisista tarkastuksista.

Tulli tekee terveysturvallisuustarkastuksia oman toiminnan ohessa sen mukaan kuin resurssit ja tehtävätilanne sallivat.

Lisää aiheesta:

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 24.2. kello 23 saakka.

.
.