Hyppää sisältöön

Yllätyskäänne Ilpo Härmäläisen murhatutkinnassa: Kadonneen lakimiehen ruumiin upotuksessa saatettiin käyttää veneen ankkuria – tapaus palaa käräjäsaliin

Löydetyn lokikirjan tiedot ja syytetyn miehen ex-vaimon kertomukset ovat johtaneet lisätutkintaan Turussa yli 27 vuotta sitten kadonneen Ilpo Härmäläisen epäillyn murhan tutkinnassa. Asia palaa käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

Lakimies Ilpo Härmäläinen katosi keskeltä Turkua yli 27 vuotta sitten. Hän oli kadotessaan 33-vuotias. Kuva: Riikka Tähtinen / Yle

Turussa vuonna 1994 kadonneen Ilpo Härmäläisen epäillyn murhan tutkinnassa on tapahtunut käänne.

Keskusrikospoliisi on suorittanut syyttäjän pyynnöstä asiassa lisätutkinnan saatuaan tapauksesta uutta tietoa.

Murhasta syytetyn 68-vuotiaan miehen entinen vaimo on kertonut lisäkuulusteluissa poliisille, että syytetyn käyttämästä puisesta noin 12-metrisestä purjeveneestä katosi ankkuri mahdollisesti samoihin aikoihin kuin Ilpo Härmäläisen katoaminen tapahtui.

Uusi tieto on antanut poliisille ja syyttäjälle aihetta epäillä, että syytetty käytti ankkuria painona Härmäläisen ruumiin upottamisessa.

Jo aiemmin poliisi ja syyttäjä ovat esittäneet, että syytetty surmasi turkulaisen lakimiehen Ilpo Härmäläisen purjeveneessään ja upotti tämän ruumiin mereen. Vainajan löytämiseksi on tehty sukelluksia Turun Airistolla.

Asian käsittelyä tullaan syyttäjän pyynnöstä jatkamaan käräjäoikeudessa ensi viikon keskiviikkona 2. maaliskuuta. Alun perin tuomio oli määrä antaa 4. maaliskuuta.

Ilpo Härmäläinen katosi 3. elokuuta 1994 keskellä Turkua. Viimeinen varma havainto hänestä on kello 12 jälkeen Eerikinkatu 20:n edestä.

Murhasta syytetty mies on entinen mainostoimistoyrittäjä, joka oli Härmäläisen liikekumppani vuonna 1994. Syytettyä on kutsuttu julkisuudessa "mainosmieheksi". Hän kiistää surmanneensa Härmäläisen.

Poliisi ja syyttäjät uskovat, että edelleen kateissa oleva Ilpo Härmäläinen sai surmansa syytetyn omistamassa purjeveneessä 3. elokuuta 1994. Purjevene kuvattuna poliisin esitutkinnan yhteydessä 29. elokuuta 2021. Kuva: Poliisi

Veneen lokikirja on löytynyt

Lisätutkinta käynnistettiin, kun syytetyn ex-vaimo löysi kyseisen purjeveneen lokikirjan, jossa on merkintöjä tapahtuma-ajalta eli elokuulta 1994. Lokikirja on nyt poliisin hallussa.

Lokikirjamerkinnöistä on varmistunut, että mainosmies oli silloisen vaimonsa kanssa Härmäläisen katoamista seuraavana viikonloppuna veneilemässä. Miehen veneen talvisäilytyspaikka on ollut tuohon aikaan Turun Satavassa venepalvelun tiloissa ja kesällä hänellä on ollut vuokrattuna sieltä venepaikka.

Uusista kuulusteluista käy ilmi, että lokikirjan pitämisestä vastasi mainosmiehen silloinen vaimo. Hän muistelee, että ankkurin katoaminen oli tullut puheeksi "jonain perjantaina", kun pariskunta oli lähdössä veneilemään. Ankkurin häviämisestä naiselle oli kertonut mainosmies.

Muistikuviensa perusteella ex-vaimo on yhdistänyt ajankohdan mahdollisesti Härmäläisen katoamista seuranneeksi perjantaiksi 5.8.1994. Hän lisäsi, että koska veneessä oli toinenkin ankkuri, ei tilanne vaikuttanut venereissulle lähtöön.

Ex-vaimon mukaan hän keskusteli ankkurin katoamisesta viereisen veneen omistajien kanssa. Lokikirjan merkinnöistä selviää, että pariskunta oli myös ottanut valokuvia viereisestä veneestä lauantaina 6.8.1994 mahdollisesti omistajien pyynnöstä. Ex-vaimon muistikuvien mukaan kyse saattoi olla samasta viikonlopusta, jolloin ankkurin katoaminen huomattiin, ja jolloin he keskustelivat asiasta toisten veneilijöiden kanssa.

Ankkurin katoamista ei kuitenkaan ole merkitty lokikirjaan.

Uusissa kuulusteluissa syytetty on kiistänyt jyrkästi asian. Hänen mukaansa veneestä ei ole kadonnut ankkuria. Syytetyn mielestä sellaisesta asiasta ei ole keskusteltu.

Veneen sisätilat kuvattuna poliisin suorittaman tutkinnan yhteydessä 29. elokuuta 2021. Kuva: Poliisi

Poliisi ja syyttäjä: Mainosmies houkutteli Härmäläisen mukaansa

Ennen katoamistaan Ilpo Härmäläinen oli ilmoittanut vaimolleen menevänsä katsomaan mainosmiehen kanssa erästä asuntoa. Miehet olivat puhelinyhteydessä juuri ennen katoamista.

Poliisi epäilee, että Härmäläinen nousi mainosmiehen kuljettaman auton kyytiin viimeisen hänestä tehdyn havainnon jälkeen puoliltapäivin 3. elokuuta 1994. Poliisi ja syyttäjä uskovat, että mainosmies houkutteli Härmäläisen mukaansa tekaistulla syyllä asunnon katsomisesta.

Poliisin ja syyttäjän mukaan mainosmies ja Härmäläinen ajoivat Satavan venerantaan, jossa mainosmies sai Härmäläisen purjeveneeseensä ja surmasi hänet. Epäillyn teon motiivina on pidetty talousrikoksen peittelyä.

Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Aki Lahtinen keskusrikospoliisista kertoo, että Ilpo Härmäläistä ei ole toistaiseksi löydetty. Etsintöjä jatketaan edelleen mittavin toimenpitein muun muassa sukelluksin.

68-vuotias syytetty peitti kasvonsa pipolla ja maskilla käräjäoikeudessa viime joulukuussa. Vierellä hänen avustajansa Heikki Uotila. Kuva: Jesse Mäntysalo / Yle

Tapausta käsiteltiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa viime joulukuun ja tammikuun aikana. Syyttäjä on vaatinut 68-vuotiaalle syytetylle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta.

Alun perin käräjäoikeuden oli määrä antaa tapauksessa ratkaisu ensi viikon perjantaina 4. maaliskuuta. Uusien lisätietojen vuoksi asia palaa käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan vielä ei ole tietoa, siirtyykö tuomionantopäivä.

Torstaina 24.2.2022 poliisi tiedotti, että Turun Airistolta merenpohjasta on löytynyt vainaja, joka saattaa olla Ilpo Härmäläinen.

Aiheesta lisää:

.
.