Hyppää sisältöön

Huoli sodasta sai suomalaiset varautumaan pahimpaan: joditabletit ovat monin paikoin loppu, Martoille sataa kyselyitä

Ydinlaskeuman ehkäisyssä käytettävät joditabletit on monin paikoin myyty loppuun apteekeista. Asiantuntija ennakoi omavaraisuuden vahvaa nousua Ukrainan kriisin myötä.

Vahvaa jodia ei tule ottaa itsenäisesti varotoimenpiteenä. Sitä tulee ottaa vain, jos viranomaiset niin ohjeistavat. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Ukrainan kriisi on näkynyt apteekeissa ja varautumista koskevina yhteydenottoina ainakin Marttaliittoon.

Eri puolilla maata apteekkitoimintaa pyörittävässä Yliopiston Apteekissa havaittiin torstaina, että vahvan jodin kysyntä on ollut tavallista suurempaa. Vahva jodi on tarkoitettu käytettäväksi vain kriisitilanteessa, kuten ydinlaskeumatilanteessa.

Joensussa sijaitsevasta Uudesta Apteekista joditabletit loppuivat toissa päivänä.

– Parin viime viikon aikana on ollut kovaa kysyntää. Noin kymmenen kappaleen vuosikysynnästä mentiin noin kymmenen kappaleen viikkokysyntään. Toki kysyntää oli enemmänkin. En tiedä, paljonko niitä olisi myyty, jos olisimme saaneet tuotteita, kertoo apteekkari Eero Suihko.

Niin ikään Lappeenrannan Prisman apteekista joditabletit ovat loppuneet. Apteekin mukaan niitä ei saa myöskään enää sen käyttämästä tukusta. Lappeenrannan S-market Myllykeskuksessa sijaitsevassa apteekissa puolestaan on ryhdytty rajoittamaan joditablettien myyntiä siten, että niitä myydään sadan tabletin paketista vain kymmenen kappaleen erissä.

Lappeenrannassa S-market Myllykeskuksen apteekissa joditabletteja myytiin kymmenen kappaleen erissä, koska niiden saatavuus heikentynyt. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Farmaseutti Pia Kukkohovi Porvoon Vanhasta Apteekista kertoo, että heilläkin joditablettien kysyntä on kasvanut viime päivinä huomattavasti ja pakkaukset ovat miltei loppu. Tukustakaan niitä ei tällä hetkellä saa.

Kukkohovin mukaan kymmenen tabletin pakkauksia myydään tavallisesti kuukaudessa yksi tai ei lainkaan, mutta tässä kuussa niitä on myyty 18. Sadan tabletin purkkejakin on ostettu kaksinkertainen määrä tavalliseen verrattuna.

Joditabletit on myyty loppuun myös ainakin Kokkolasta sekä Rovaniemen Sampo-apteekista, Tornion Ensimmäisestä apteekista ja Sallan Apteekista.

Martat saivat heti varautumiskyselyjä

Marttojen pääsihteeri Marianne Heikkilän mukaan järjestöön otettiin kriisin puhjetessa yhteyttä ja kysyttiin varautumisesta. Kyse ei ollut pelkästään varautumisesta tähän hetkeen, vaan myös pidempikestoisesta varautumisesta.

Kyselyjä on tullut marttatoiminnassa mukana olevien lisäksi myös ulkopuolisilta.

Järjestön oli tarkoitus järjestää ensi vuonna erityinen teemavuosi erilaisista varautumista vaativista tilanteista, mutta yhteydenottojen perusteella Heikkilän mukaan vaikuttaisi siltä, että koulutusta tarvittaisiin nopeammin.

– Kyllä tämä tulee niin iholle, kun kriisi on niin lähellä.

Henkilökohtainen varautuminen ja ennakointi ovat Heikkilän mukaan hyviä keinoja hälventää epäluuloa uudessa tilanteessa. Marttojen lisäksi esimerkiksi vapaaehtoista maanpuolustusta ylläpitävä Maanpuolustuskoulutus muistuttaa niin sanotusta kotivarasta. Kyse on joka kodin paketista, jolla pärjää muutaman päivän erilaisissa häiriötilanteissa.

Heikkilän mukaan yleiseen varautumiseen kuuluu myös, että käy läpi kotinsa lämmityksen ja esimerkiksi sen, missä on lähin väestönsuoja. Ihmiset ovat olleet huolissaan ruokaturvasta ja siitä, miten sitä voisi vahvistaa.

– Omavaraisuus nousee kyllä tässä tilanteessa ihan uudelle tasolla, Heikkilä ennakoi.

Ukrainan tilanne on herättänyt huolta lasten ja nuorten reaktioista. Heikkilän mielestä kyse ei ole vain lapsista. Nopeasti muuttunut tilanne Ukrainassa koettelee hänen mukaansa myös aikuisten henkisiä voimia. Varautumisessa on yhtä lailla kyse henkisten taitojen vahvistamisesta. Tätä voi muun muassa tehdä arjessa läheisten kanssa.

Jodia tulee ottaa vain viranomaisten niin ohjeistaessa

Vahvaa jodia ei tule ottaa itsenäisesti varotoimenpiteenä. Sitä tulee ottaa vain, jos viranomaiset niin ohjeistavat.

– Siinä tapauksessa se on tärkeää ottaa. Jos ottaminen viivästyy kolmesta neljään tuntia, suojavaikutus on enää 50 prosenttia, sanoo farmaseutti Pia Kukkohovi.

Joditableteilla suojataan kilpirauhasta äkillisen ja odottamattoman ydinonnettomuuden sattuessa. Niitä pitäisikin olla kotona aina saatavilla.

Apteekkari Eero Suihko kehottaa, että verkosta apteekki.fi-sivuston lääkehaun kautta (siirryt toiseen palveluun) voi etsiä, mistä joditabletteja vielä löytyisi. Toinen vaihtoehto on odottaa uutta erää saapuvaksi apteekkeihin.

Yltiöpäiseen hamstraamiseen ei jodin kanssa ole aihetta. Suihko muistuttaa, että kymmenen tabletin purkissa on tarpeeksi jodia kymmenelle aikuiselle.

– Siitä riittää lähipiirille ja ystävillekin, hän toteaa.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 26. helmikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

.
.