Hyppää sisältöön

Analyysi: Taistelu venäläistä rahanpesua vastaan hävittiin jo – tästä syystä talouspakotteet eivät iske Putinin lähipiiriin tehokkaasti

Länsimaat sulkivat vuosikymmeniä silmänsä venäläisen valtaeliitin hämärältä rahaliikenteeltä. Nyt siitä eroon pääseminen on liki mahdoton tehtävä, kirjoittaa Ylen MOT-toimituksen toimittaja Jyri Hänninen.

Lännen pakotteita on kohdistettu Venäjän presidentin lähipiiriin kuuluviin liikemiehiin, kuten Gennadi Timtšenkoon (vas.) ja Boris Rotenbergiin. Heillä kummallakin on myös Suomen kansalaisuus. Kuva: Yuri Kochetkov & Maxim Shipenkov / EPA

Tein pari vuotta sitten juttua Suomen historian suurimmasta talousrikostutkinnassa. Poliisi oli selvittänyt tapausta, jossa pienen suomalaisen rakennusyhtiön tilien kautta oli siirretty 135 miljoonaa euroa ulkomaille.

Jäljet viittasivat venäläiseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Päädyin lopulta valtavan rahanpesukoneiston jäljille, jota varten oli perustettu kymmeniä tuhansia yhtiöitä. Niistä valtaosa oli rekisteröity Britanniaan.

Päätin kokeilla, miten homma toimii. Perustin Britanniaan yhtiön nimeltä Rahanpesu LLP. Ilmoitin yhtiön johtajiksi Mikki ja Minni Hiiren, todelliseksi edunsaajaksi eli omistajaksi Hannu Hanhen. Laskun pyysin lähettämään Urho Kekkosen nimellä.

Päivää myöhemmin olin brittiläisen yhtiön omistaja. Kukaan ei kysellyt Mikki tai Minni Hiiren passikopioita tai pyytänyt todistamaan, kuka yhtiön oikeasti omisti. Koko lysti maksoi muutamia kymmeniä euroja.

Tapaus tuli mieleeni tällä viikolla, kun Euroopan unioni, Yhdysvallat ja Britannia alkoivat asettaa talouspakotteita Ukrainaan hyökännyttä Venäjää vastaan. Britannia myös kertoi kitkevänsä likaisen venäläisen rahan pois maastaan.

Liian vähän, liian myöhään. Pakotteet tulevat iskemään tavallisiin venäläisiin, mutta Putinin lähipiirille haitat tulevat olemaan vähäisiä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Rahan alkuperästä ei ole piitattu

Länsimaissa on suljettu silmät jo vuosikymmenten ajan. Erityisen paha tilanne on ollut Britanniassa, joka on ollut pitkään venäläisten oligarkkien temmellyskenttä. Venäjä on toteuttanut maassa myös salamurhia (siirryt toiseen palveluun), joilla on vaiennettu Vladimir Putinin kriitikkoja ja peloteltu muita avaamasta suutaan.

Venäläiset oligarkit ja vaikutusvaltaiset liikemiehet ovat lahjoittaneet suuria summia rahaa myös kummallekin Britannian pääpuolueelle eli konservatiiveille ja työväenpuolueelle.

Kukaan ei ole pysähtynyt kysymään, mistä rahat tulevat. Länsimaat ovat hyötyneet, kun venäläiset ovat kuluttaneet varojaan Lontoon kiinteistömarkkinoilla tai Pariisin kauppakaduilla.

Tällä viikolla brittipoliitikot ovat toistelleet (siirryt toiseen palveluun), että jatkossa Lontoo ei ole enää likaisen venäläisen rahan turvasatama. Muuttuuko tilanne nyt?

Vaikka Venäjällä oikeusvaltio ei toimi, ovat oligarkit oppineet hyödyntämään länsimaista oikeusjärjestelmää.

Useat kansainväliset mediat ovat julkaisseet satoja ellei tuhansia uutisia, joissa on kuvattu piinallisen tarkasti, kuinka oligarkit ja venäläisrikolliset hyödyntävät Britannian heikkoa valvontaa ja välinpitämätöntä asennetta rahanpesua kohtaan.

Vaikka Venäjällä oikeusvaltio ei toimi, ovat oligarkit oppineet hyödyntämään länsimaista oikeusjärjestelmää. Toimittajat ovat saaneet huomata, kuinka heidän paljastuksensa venäläisestä korruptiosta voi tarkoittaa kallista käräjöintiä vaikkapa lontoolaisessa tuomioistuimessa.

Euroopan unioni ei voi myöskään hurskastella asiassa. Kypros on ollut jo pitkään venäläisten suosikkimaa varastoida rahojaan. Muutamat muutkin EU-maat ovat myöntäneet myös niin sanottuja kultaisia viisumeja eli kansalaisuuksia rikkaille venäläisille.

Kaikki ovat tienneet, mikä on pelin henki. Vaati kuitenkin, että Putin aloitti sodan keskellä Eurooppaa, ennen kuin asialle päätettiin tehdä jotain.

Liikemies Roman Rotenberg (vas.) ja Gennadi Timtšenko sekä Venäjän presidentti Vladimir Putin ottamassa yhteiskuvaa jääkiekkokaukalossa. Timtšenko ja Rotenbergin perhet ovat keränneet itselleen valtavan omaisuuden Putinin valtakauden aikana. Suomessa kaksikko tunnetaan Hartwall Areenan osaomistajina ja jääkiekkojoukkue Jokereiden entisinä rahoittajina. Kuva: EPA/ALEXEI DRUZHININ

Likaisesta rahasta tulee puhdasta

Rahanpesulla tarkoitetaan rikollisin keinoin hankittujen varojen alkuperän häivyttämistä. Näissä järjestelyissä rikkaita tai rikostaustaisia venäläisiä on ollut auttamassa pitkä liuta länsimaisia pankkeja, asianajotoimistoja, tilintarkastusyhtiöitä ja konsultteja, jotka ovat saaneet isoja palkkioita.

Valtavia summia varoja on jo pesty. Rahoilla on ostettu länsimaissa kiinteistöjä, osakkeita, yhtiöitä, osuuksia rahastoissa, tehty lahjoituksia säätiöille, yliopistoille ja puolueille.

Jälkikäteen varojen alkuperän osoittaminen voi olla lähes mahdotonta.

Länsimaiset pankit, asianajotoimistot ja konsultit ovat auttaneet likaisen venäläisrahan pesemisessä.

Rahanpesun todistaminen on myös vaikeaa. Useissa maissa, Suomi mukaan lukien, poliisin on osoitettava rahanpesuun liittyvä alkurikos, eli mistä rikollisesta toiminnasta varat ovat tulleet. Useat rahanpesututkinnat törmäävät tähän seinään.

Jos Venäjän presidentti Vladimir Putin järjestää ystävilleen satumaisia omistuksia venäläisissä energiayhtiöissä, maalaisjärjen mukaan kyse on korkeimman tason lahjonnasta. Mutta todennäköisyys sille, että Venäjän poliisi alkaa tutkia presidentin ja hänen lähipiirinsä toimii, on käytännössä nolla. Suomen tai muiden Euroopan maiden poliisit eivät saa apua venäläisiltä kollegoiltaan.

Tämä yksi syy, miksi länsi on päättänyt iskeä Venäjään talouspakotteilla. Omaisuutta ja varoja voidaan jäädyttää ilman näyttöä rikollisesta toiminnasta.

Pakotteilla on kuitenkin puutteensa.

MOT:n jaksossa lokakuussa 2021 käsiteltiin uutta valtavaa tietovuotoa eli Pandoran papereita. Jaksossa kerrotaan myös, kuinka Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvalle venäläis-suomalaiselle liikemiehelle Gennadi Timtšenkolle järjestettiin noin miljardi euroa salaisessa operaatiossa. Katso jakso Yle Areenassa.

Kansa köyhtyy, oligarkit eivät

Venäjän valloitettua Krimin niemimaan vuonna 2014, Yhdysvallat ja EU kohdistivat talouspakotteita etenkin Vladimir Putinin lähipiiriin. Yhdysvaltain pakotelistalle päätyivät myös Suomen kansalaisuuden saaneet liikemiehet Gennadi Timtšenko, Boris Rotenberg ja Roman Rotenberg.

Heistä kaksi eli Timtšenko ja Boris Rotenberg päätyivät tällä viikolla myös Britannian pakotelistalle.

Timtšenko ja Rotenbergin perhe ovat Jokereiden entisiä osaomistajia, jotka ovat edelleen merkittäviä osakkaita Hartwall Areenassa. He kuuluvat Putinin kaikkein läheisimpään sisäpiiriin. Yhdysvallat on esittänyt jopa väitteen, että Timtšenkon miljardiomaisuus olisi mahdollisesti (siirryt toiseen palveluun) presidentti Putinin.

Putin on pitänyt lähipiiristään huolta myös pakotteiden aikana.

Talouspakotteilla ei kuitenkaan ole ollut mainittavaa vaikutusta Timtšenkoon ja muihin oligarkkeihin. Itse asiassa päinvastoin. Talouslehti Forbesin arvion mukaan (siirryt toiseen palveluun) Timtšenkon omaisuuden arvo on kasvanut yli kuudella miljardilla dollarilla sen jälkeen, kun hänet asetettiin pakotelistalle vuonna 2014. Putin on pitänyt lähipiiristään huolta myös pakotteiden aikana.

Pakotepäätöksien jälkeen alkaa kissa ja hiiri -leikki, jossa länsi näyttää olevan aina askeleen perässä. Venäläisoligarkkien omistukset ovat pääosin veroparatiisiyhtiöissä. Kun yksi niistä joutuu pakotelistalle, on tilalle perustettu jo kolme muuta.

Oligarkit käyttävät bulvaaneja eli haamuomistajia sekä siirtävät omistuksiaan sukulaisille, jotka eivät ole vielä pakotelistalla. Paperilla linna Ranskassa ja huvila Italiassa vaihtaa omistajaa, todellisuudessa ei.

Veroparatiisien ja salaisten peiteyhtiöiden käyttöä on hiottu jo Neuvostoliiton ajoista lähtien. Mestareita pelissä olivat turvallisuuspoliisi KGB:n miehet, jollainen myös Vladimir Putin oli. Veroparatiiseihin ja sveitsiläispankkeihin kätketyillä rahoilla tuettiin lännen kommunistipuolueita ja toteutettiin KGB:n salaisia operaatioita.

Venäjän ympäristöpolitiikan professorin Veli-Pekka Tynkkysen mukaan neuvostoaikaiset metodit ovat edelleen käytössä. Oligarkkien miljardeja voidaan tarvittaessa käyttää Putinin salaisiin operaatioihin.

– Näitä pimeitä rahavirtoja voidaan suunnata erilaisille toimijoille, joiden katsotaan edistävän Putinin hallinnon tarpeita, Tynkkynen sanoi MOT-toimituksen haastattelussa syksyllä 2021.

Talouspakotteet iskevät pahemmin tavallisiin venäläisiin. Moskovan pörssi on ollut vapaassa pudotuksessa tällä viikolla (siirryt toiseen palveluun). Maan talous ei ole kyennyt uudistumaan Putinin valtakaudella, ja pakotteiden takia Venäjän riippuvuus öljy- ja kaasutuloista todennäköisesti vain kasvaa. Energiasektori on tiukasti Kremlin ja Putinin lähipiirin hyppysissä.

MOT-ohjelma kertoi syyskuussa 2020 Suomen historian suurimmasta rahanpesututkinnasta, ja kuinka se liittyi valtavaan rahanpesukoneistoon. Katso jakso Yle Areenassa.