Hyppää sisältöön

EU:lta sinetti Venäjä-pakotteisiin: Putinin ja Lavrovin varat jäädytetään, pakotteita jatkossa myös oligarkeille ja Valko-Venäjälle, Swift-sulkua ei tehdä

Asiantuntijan mukaan voimakkaimpia ovat EU:n venäläisiin pankkeihin kohdistamat pakotteet. Myös Yhdysvallat aikoo asettaa suoria pakotteita Putinille, kertoo uutiskanava CNN.

Öljynjalostus ja pankkisektori ovat merkittävimpien pakotteiden joukossa. Kuva: Anatoly Maltsev / EPA, Alexei Andronov / AOP

EU teki lopullisen päätöksen Venäjän-vastaisista talouspakotteista ulkoministerien ylimääräisessä kokouksessa perjantai-iltana.

Unioni jäädyttää Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja ulkoministeri Sergei Lavrovin henkilökohtaiset varat. Päätös varojen jäädyttämisestä koskee Putinin ja Lavrovin ulkomaisia varoja.

Uutiskanava CNN:n tietojen mukaan myös Yhdysvallat valmistelee henkilöpakotteita Putinia vastaan.

Venäjän johtokaksikon matkustamista EU-maihin ei Financial Times -lehden tietojen mukaan kuitenkaan rajoiteta. Osa venäläisten diplomaattipassien haltijoista ei sen sijaan pääse jatkossa EU-alueelle.

Ministerikokoukseen osallistunut Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että henkilöpakotteita laajennetaan muutoinkin.

– Henkilöpakotteiden kriteerejä muutetaan siten, että pakotteet voidaan kohdistaa myös oligarkkeihin.

Ensin EU arvioi, ketkä oligarkeista ovat sellaisia, jotka osallistuvat Venäjän hallinnon rahoittamiseen.

Haaviston mukaan myös Valko-Venäjää vastaan asetetaan jatkossa talouspakotteita sekä henkilöihin kohdistuvia pakotteita.

– Valko-Venäjän aluetta on käytetty Ukrainaa vastaan kohdistuneisiin hyökkäyksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että Valko-Venäjä katsotaan osalliseksi hyökkäykseen.

Ulkoministerien mukaan pakotteita voidaan täydentää myöhemmin. EU muun muassa selvittää, miten Venäjän sulkeminen Swift-järjestelmän ulkopuolelle vaikuttaisi.

Pakotepaketin päätavoite: iskeä Venäjän sotatalouteen ja vientituloihin

Uusien pakotteiden kärki on kohdistettu pankkeihin ja rahoitusmarkkinoihin. Venäjän taloutta pyritään hyydyttämään myös tärkeiden tuotteiden vientirajoituksilla.

EU pyrkii eristämään Venäjää kansainvälisestä rahoituksesta ja rajoittamaan avainpankkien toimintaa. Muun muassa sotateollisuuden toimintakykyyn halutaan vaikuttaa.

– Tähtäimessämme on 70 prosenttia Venäjän pankkisektorista ja avainasemassa olevat valtionyhtiöt, mukaan lukien puolustusteollisuuden yhtiöt, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi aiemmin.

Yhdysvaltain aiempi päätös sulkea venäläispankkeja dollariliikenteen ulkopuolelle rajoittaa näiden pankkien toimintaa todennäköisesti vielä EU-pakotteita voimakkaammin.

Haavisto korosti, että pakotteet on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa, jotta ne olisivat mahdollisimman tehokkaita.

Öljyteknologia, puolijohteet sekä lentokoneet ja niiden osat vientikieltoon

Energiapakotteet kohdistetaan öljyteknologioihin, mutta kaasu- tai öljy-yhtiöt eivät ole suorien pakotteiden kohteena.

Vientikiellot kohdistuvat EU-lähteiden mukaan tekniikkaan, jolla venäläistä öljyä jalostetaan Euroopassa käytetyn Euro 6 -standardin mukaiseksi. Venäjältä pyritään estämään pääsy sellaiseen tekniikkaan, jolla jalostamoja päivitetään standardin mukaisiksi.

Tällä tyrehdytetään maan öljynvientituloja, jotka vuonna 2019 olivat EU-komission mukaan 24 miljardia euroa.

Vientikieltoja on von der Leyenin lausuntojen mukaan luvassa myös puolijohteisiin sekä lentokoneisiin ja niiden varaosiin. Niissä Venäjä on hyvin riippuvainen länsimaisesta tuonnista.

Von der Leyenin mukaan noin 75 prosenttia venäläisyhtiöiden käyttämistä lentokoneista on peräisin EU:sta, Kanadasta tai Yhdysvalloista. Varaosaviennin keskeyttäminen merkitsee sitä, että osa Venäjän lentokoneista joutuu lopettamaan tulevaisuudessa liikennöinnin.

Venäjää ei suljeta Swift-järjestelmän ulkopuolelle

EU-maat eivät päässeet sopuun Swift-maksujärjestelmän ottamisesta mukaan pakotteisiin.

Haaviston mukaan osa EU:n ulkoministereistä kantoi puheenvuoroissaan huolta siitä, miten Swift-sulku vaikuttaisi esimerkiksi ulkomailla asuviin venäläisiin, jotka lähettävät rahaa Venäjällä asuville sukulaisilleen. Oligarkit taas kykenisivät näiden puheenvuorojen mukaan siirtämään rahojaan Swift-sulusta huolimatta.

Erityisesti venäläisestä kaasusta riippuvaiset Saksa ja Italia ovat huolissaan siitä, miten Swift-katkaisu vaikuttaisi niiden kaasuostoihin Venäjältä. Myös Unkari ja Kypros epäröivät ulossuklua.

Swiftin kautta hoidetaan käytännössä kaikki kansainvälinen maksuliikenne Venäjän ja länsimaiden välillä.

Asiantuntijat ovat olleet erimielisiä siitä, kuinka paljon Swift-katkaisu lopulta järisyttäisi Venäjän taloutta ja miten helppo Venäjän olisi ottaa käyttöön korvaavia järjestelmiä.

Pakotteiden vaikutus Venäjään

Venäjällä on laajat puskurirahastot, joten pakotteet eivät asiantuntija-arvioiden mukaan kurista Venäjää välittömästi. Uusien pakotteiden yksityiskohdat eivät vielä ole tiedossa, minkä vuoksi niiden vaikuttavuutta on tässä vaiheessa hankalampi arvioida.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtajan Petri Vuorion mukaan EU:n pakotteissa siirrytään nyt "raskaaseen sarjaan", koska esimerkiksi pankkisektorin pakotteet kattavat Venäjän pankkisektorista 70 prosenttia.

– Iso kysymysmerkki on kuitenkin se, mitä nämä pankkisektorin pakotteet tarkemmin ovat. On myös vaikea arvioida, miten ne vaikuttavat suomalaisyritysten asiakkaiden rahoitukseen tai ylipäänsä maksuliikenteeseen, Vuorio sanoo.

– Yhdysvaltojen asettamat pankkipakotteet ovat voimakkaita ja vaikuttavat myös eurooppalaispankkien toimintaan näiden venäläispankkien kanssa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkijan Birgitta Berg-Andersson arvioi, että juuri pankkisektoriin ja maksuliikenteeseen kohdistuvat pakotteet ovat keinoista voimakkaimpia.

– Kun raha ei pysty liikkumaan eikä pankit välittämään maksuja, se tarkoittaa sitä, että venäläiset yritykset eivät sitten pysty myymään tai ostamaan tavaraa muualta.

Esimerkiksi lentokoneen osien myyntikielto Venäjälle voi olla myös nopeasti vaikuttava pakotekeino, mikäli Venäjä ei saa hankittua osia muualta, Berg-Andersson.

– Jos sotilaskoneet menevät rikki ja osia puuttuu, ideana on, että ne koneet sitten pystyvät maassa. Tämä on se päämäärä.

Miten pakotteet vaikuttavat Suomen ja EU:n talouteen?

EU:n ja Venäjän välinen kauppa on moninkertaista Yhdysvaltain ja Venäjän väliseen kauppaan nähden. Tämän vuoksi myös pakotteiden taloudelliset vaikutukset ovat Euroopassa vääjäämättömiä.

Suomi tuo Venäjältä paljon raakaöljyä ja jonkin verran öljyjalosteita. Euro 6 -standardiin osuvien jalostepakotteiden vaikutukset olisivat Suomessa EU-maiden merkittävimpien joukossa, vaikka iskisivät viiveellä.

Energiateollisuuden energiatuotannon johtajan Jari Kostaman mukaan öljynjalostukseen liittyvällä pakotteella ei kuitenkaan "lyhyellä tähtäimellä ole merkittävää vaikutusta Suomeen". Hänen mukaansa tämä pakote on hidas toimi, jolla vaikeutetaan venäläisen öljyteollisuuden uudistumista.

EK:n Petri Vuorion mukaan erityisesti teknologiaan liittyvät vientirajoitukset voivat osua suomalaisiin yrityksiin. Vielä ei ole tiedossa, minkälaisen teknologian vientiä Venäjälle tullaan rajoittamaan.

– Meidän merkittävin tavaravientituotteemme on koneet ja laitteet, eli teknologia. Se muodostaa 20 prosenttia Venäjä-viennistämme. Valikoituuko sinne vientirajoituksia, se on kysymysmerkki vielä.

Ovatko EU:n määräämät pakotteet riittävän raskaat? Voit keskustella aiheesta 26.2. kello 23:een asti.

Lue lisää:

.
.