Hyppää sisältöön

Murhasta syytetty puhui kaverinsa mukaan "betonisaappaista" ja Airiston syvimpään kohtaan upottamisesta – näin Ilpo Härmäläisen ruumista etsittiin

Turun Airistolta löytyi keskiviikkona pitkään meressä ollut vainaja, joka saattaa olla vuonna 1994 kadonnut Ilpo Härmäläinen. Etsintöjä kohdistettiin alueelle muun muassa syytetyn väitettyjen puheiden vuoksi.

Turkulainen juristi Ilpo Härmäläinen katosi 3. elokuuta 1994 Turussa. Hänen epäillään joutuneen henkirikoksen uhriksi. Kuva: Poliisi

Yli 27 vuotta kateissa olleen turkulaisen Ilpo Härmäläisen ruumista on etsitty Turun Airistolta kuukausia.

Etsinnät kohdistettiin alueelle siksi, että nyt murhasta syytettynä oleva entinen mainostoimistoyrittäjä säilytti vuonna 1994 venettään Airiston rannalla sijaitsevassa Satavan venepalvelussa. Lisäksi kyseisen mainosmiehen entinen työkaveri kertoi poliisille tämän puhuneen jo 1990-luvulla vihjailevasti ihmisen upottamisesta Airiston pohjaan.

Merivoimien sukeltajat löysivät keskiviikkona Airistolta merenpohjasta vainajan. Poliisin mukaan vainaja on ollut merenpohjassa huomattavan pitkään. Vainajan henkilöllisyyttä ei ole vielä vahvistettu, mutta kyse saattaa olla Ilpo Härmäläisestä.

Vainajan löysi Merivoimat, joka oli suorittamassa Härmäläisen etsintöjä keskusrikospoliisin pyynnöstä. Poliisi ei ole toistaiseksi kertonut tarkemmin vainajan löytöpaikkaa tai muita siihen liittyviä yksityiskohtia.

Murhatutkinnan pöytäkirjoista kuitenkin selviää, millä alueella etsintöjä on tehty. Poliisi on suorittanut mittavia etsintätoimenpiteitä viime vuoden lokakuusta lähtien.

Syytetty on jyrkästi kiistänyt surmanneensa Härmäläisen.

Mikäli vainaja on Ilpo Härmäläinen, kyse on Suomen rikoshistoriassa poikkeuksellisesta tapauksesta. Tiettävästi aiemmin henkirikostutkinnassa ei ole löydetty kadonnutta henkilöä näin pitkän ajan jälkeen.

Poliisi laati muun muassa epäillyn puhelutietojen ja hänen veneensä nopeuden perusteella analyysin siitä, mistä ruumista kannattaa etsiä. Etsintöjä on kohdistettu Satavan venepalvelusta länteen ja etelään alueelle, jonne pääsee noin viiden solmun vauhdilla 15-30 minuutissa. Kuvassa reitti Turun keskustasta Satavaan sekä tukiaseman kantama vuonna 1994. Kuva: Poliisi, kartta: Riikka Tähtinen/Yle

"Ilpo saattaa olla Airiston syvimmässä kohdassa"

3. elokuuta 1994 Turun keskustasta kadonneen lakimiehen Ilpo Härmäläisen veli kertoi poliisille jo tammikuussa 1995 kuulleensa väitteen, jonka mukaan hänen veljensä on surmattu ja upotettu Airistolle.

Asiasta oli puhunut eräs liikemies, joka tunsi sekä mainosmiehen että Ilpo Härmäläisen. Samainen liikemies tuomittiin aikanaan mainosmiehen tavoin törkeästä petoksesta, joka poliisin mukaan liittyi myös Härmäläisen katoamiseen.

Poliisi ja syyttäjä uskovat, että mainosmiehen motiivina murhaan oli kyseisen talousrikoksen peittely.

Ilpo Härmäläisen katoamisen aikaan loma-asunnollaan Ranskassa ollut liikemies otti puhelimitse yhteyttä Härmäläisen veljeen ensimmäisen kerran 4.8.1994 eli katoamista seuranneena päivänä. He keskustelivat katoamistapauksesta.

Sen jälkeen liikemies alkoi olla yhteyksissä Härmäläisen veljeen jopa useita kertoja päivässä. Näissä puheluissa liikemies pyrki vakuuttelemaan, että mainosmies oli surmannut Härmäläisen. Liikemies oli sanonut mainosmiehen tuntevan Turun seudun lähivedet hyvin, ja että “Ilpo saattaa olla Airiston syvimmässä kohdassa”.

Viime syyskuussa järjestetyssä kuulustelussa Härmäläisen veli muisti asian edelleen samalla tavalla. Hänen mukaansa liikemies vieritti syyllisyyttä mainosmiehen päälle, ja tuntui olevan varma, että mainosmies oli tehnyt henkirikoksen yksin.

Syytetty vastasi kuulusteluissa poliisille, että liikemiehen jutut ovat uskottavuudeltaan "kuin lukisi Aku Ankkaa".

Poliisi teki teknistä tutkintaa mainosmiehen purjeveneessä viime syksynä. Kuva: Poliisi

Työkaveri: Mainosmies käytti kielikuvaa Airistolle upottamisesta

Kuulustelukertomuksissa huomionarvoista on, että Airistolle upottamisesta olivat liikemiehen lisäksi maininneet toisistaan tietämättä myös kaksi muuta todistajaa.

Syytetyn aikanaan omistaman mainostoimiston entinen työntekijä kertoi poliisikuulusteluissa viime elokuussa, että mainosmiehellä oli joistain ihmisistä puhuessaan tapana käyttää erikoista kielikuvaa.

– Muistan, että hän käytti sellaista kielikuvaa, että "sillekin voisi laittaa betonisaappaat jalkaan ja viedä Airiston syvimpään kohtaan". Tämä tuli mieleen siitä, kun ennen tätä kuulustelua oli puhelimessa puhetta siitä, että {mainosmiehellä} oli omistuksessaan vene, entinen alainen kertoi.

Hänen mukaansa kielikuva ei liittynyt erityisesti mihinkään tiettyyn asiaan tai henkilöön.

Entinen työkaveri tunsi mainosmiehen myös töiden ulkopuolella. Kuulusteluista selviää, että he tekivät yhdessä muun muassa ulkomaanmatkan.

Lisäksi eräs yrittäjä, joka oli Härmäläisen tavoin houkuteltu mukaan liikemiehen ja mainosmiehen laskutushuijaukseen kertoi viime syksynä poliisille aikanaan kuulemastaan huhusta.

Yrittäjän mukaan liikemiehen lähisukulainen oli “kännipäissään kertonut saunaillassa”, että Härmäläinen on Airiston syvimmässä kohdassa.

– Tämä mieshenkilö oli kertonut sitä yleisesti siellä saunaillassa ja sieltä se kantautui minulle. Minulle ei kukaan ole näin suoraan sanonut, yrittäjä lausui.

Merietsinnät alkoivat viime lokakuussa

Tapauksen esitutkintapöytäkirjojen mukaan etsintöjä Airistolle kohdistettiin Satavan vierasvenesatamasta länteen ja etelään päin.

Ennen etsintöjä poliisi pyysi merenpohjan kuvantamistiedoista virka-apua liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta.

Alueen pohjaa on muista syistä kuvattu vuonna 2016. Traficomin asiantuntija kävi kuvatiedostoista läpi alueen, joka oli määritetty laskemalla, kuinka kauas Satavan venepalvelusta pääsee noin viiden solmun vauhdilla 15-30 minuutissa.

Pöytäkirjojen mukaan Traficomin asiantuntija lähetti poliisille kartta- ja kaikukuvia läpikäymänsä alueen poikkeavista pohjan muodoista tai pohjaesineistä.

Vainaja löytyi keskiviikkona pian sen jälkeen, kun keskusrikospoliisi oli saanut uutta tutkintaan liittyvää tietoa ja suorittanut syyttäjän pyynnöstä lisätutkinnan.

Murhasta syytetyn 68-vuotiaan miehen entinen vaimo kertoi helmikuun aikana poliisille, että syytetyn käyttämästä puisesta noin 12-metrisestä purjeveneestä katosi ankkuri mahdollisesti samoihin aikoihin kuin Ilpo Härmäläisen katoaminen tapahtui. Nainen toimitti poliisille myös veneen lokikirjan.

Syytetyn omistaman purjeveneen lokikirjasta löytyy merkintöjä Härmäläisen katoamisen jälkeiseltä viikonlopulta. Kuva: Poliisi

Syytetty on kiistänyt, että hänen veneestään olisi kadonnut ankkuri. Poliisi ei ole kommentoinut, löytyikö vainajan yhteydessä merestä myös ankkuri tai muuta tavaraa.

Jo aiemmin poliisi ja syyttäjä ovat esittäneet, että syytetty surmasi Ilpo Härmäläisen purjeveneessään ja upotti tämän ruumiin mereen.

Esitutkinnassa viime elokuun lopulla purjeveneeseen tehtiin teknistä tutkintaa, jolla pyrittiin löytämään todisteita epäillystä rikoksesta. Veneestä taltioitiin muun muassa dna-näytteitä. Tutkimukset eivät johtaneet tulokseen.

Tällaisen ankkurin syytetyn ex-vaimo kertoi kadonneen miehen veneestä. Kuva: Poliisi

Oikeuskäsittelylle täyskäännös?

Poliisin saamat uudet tiedot ja toistaiseksi tuntemattoman vainajan löytyminen muuttavat tapauksen oikeusprosessin kulkua.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden piti antaa ratkaisu murhasyytteestä alun perin ensi viikon perjantaina 4. maaliskuuta 2022. Syyttäjän pyynnöstä asia kuitenkin palautuu käräjäsaliin. Käräjäoikeus käsittelee tapausta uusien tietojen myötä keskiviikkona 2. maaliskuuta.

Tuomionantopäivä tulee todennäköisesti siirtymään. Vielä ei kuitenkaan ole tietoa, milloin ratkaisu annetaan ja tarvitaanko käräjäoikeudessa lisää käsittelypäiviä.

Aikataulu riippuu osaltaan siitä, milloin vainajan henkilöllisyys varmistuu.

Aiheesta lisää:

.
.