Hyppää sisältöön

"Kuvotus on ensimmäinen asia, joka tulee tästä mieleen", sanoo Suomessa asuva Mihail Ionin – osa suomenvenäläisistä pelkää syrjintää

Kolme Suomessa asuvaa venäjänsukuista kertoo, mitä he ajattelevat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Asuinkerrostalo vaurioitui perjantaiaamuna Kiovassa venäläisten hyökättyä kaupunkiin. Kuva: Lehtikuva / AFP

Osa Suomessa asuvista venäläisistä on seurannut raskain mielin hyökkäystä Ukrainaan. Paimiossa asuva Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen Mihail Ionin seuraa Ukrainan tilannetta tiiviisti.

– Kuvotus on ensimmäinen asia, joka tulee tästä mieleen. Tavallaan odotin, että tällaista saattaa tapahtua, mutta on tämä ihan hirveää.

Ionin on asunut Suomessa yli 20 vuotta. Hän kertoo, ettei millään tavalla hyväksy Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Silti hän tuntee siitä jonkinlaista syyllisyyttä.

Ionin kokee, että vastuu on Venäjän poliittisella johdolla, mutta joku heidät on valtaan äänestänyt.

– Tai ei ole osannut vastustaa tarpeeksi kovaa. Siitä poden itsekin syyllisyyttä, vaikken ole itse äänestänyt heitä sinne, Ionin sanoo.

Mihail Ionin ei hyväksy Venäjän hyökkäystä. Paimiossa asuva Ionin kuvattiin Turussa alkuvuodesta 2021. Kuva: Paula Collin / Yle

"Rasismi pelottaa pojan puolesta"

Osa Suomessa asuvista venäjänkielisistä ja Venäjän kansalaisista pelkää, että Ukrainan tilanne lisää syrjintää. Rovaniemellä asuva kauneusalan yrittäjä Tatjana Ayb pelkää, että kaikki venäjää puhuvat saavat nyt pahaa silmää osakseen.

– Minua pelottaa, että meille kaikille, jotka puhuvat venäjää, tulee valituksia tästä. Rasismi pelottaa pojan puolesta, koska hänkin puhuu venäjää, Ayb sanoo.

Hän on puoliksi ukrainalainen ja venäläinen, mutta syntynyt Virossa. Suomessa asuu hieman alle 30 000 Venäjän kansalaista. Venäjänkielisiä on noin 80 000.

– Kaikenlaisia ennakkoluuloja on, mutta haluamme näyttää (venäläisten) hyvät puolet, niin ihmisille jää oikea mielikuva, Ayb sanoo.

Sen sijaan Rovaniemellä asuva Tatjana Lisko ei usko rasismin roihahtavan. Hän on kotoisin Latviasta, mutta hänen sukujuuristaan noin puolet tulevat Venäjältä.

– Kyllä minä luulen, että suurin osa ihmisistä ajattelee järjellä eikä niinkään tunteilla. Vaikka hetkellisesti tunne onkin käynyt jossain korkealla, niin en usko, että se räjähtää käsiin ja menee äärettömyyksiin, Lisko sanoo.

Kaverin someviestiin voi ainakin luottaa

Tatjana Lisko kuuli sodan syttymisestä torstaina aamulla someviestien kautta. Hän ei ole huolissaan omista sukulaisistaan, koska heitä ei asu Ukrainassa, eikä pidä tilannetta muutenkaan erityisen pahana.

– Tutuistani minulla ei ole huolta. Siellä ei kuitenkaan ole kaikki niin mustavalkoista, että suht’ rauhallisin mielin kuitenkin lähdin päivään.

Hän ei juuri ehdi seurata politiikkaa. Hän saa tietoja ystäviltään.

– Lähinnä tietoni tulevat paikan päältä ystäväpiiristä ja niiltä ihmisiltä, jotka asuvat siellä ja näkevät sen konkreettisesti eikä median kautta.

Ayb seuraa uutisia Euronewsistä ja saa viestejä Virossa asuvalta äidiltään. Hänellä ei ole aikaa katsoa venäläismediaa.

– Enkä halua tulkita sitä, koska ei tiedä, ketä uskoa tässä tilanteessa. Mutta jos kaveri lähettää someviestin, että nyt täällä paukkuu, niin siihen ainakin voi uskoa, Ayb kertoo.

"Hyökkäyksen on loputtava"

Mihail Ionin kertoo, että hänen sukulaisensa ja kaveripiirinsä tuntuvat olevan yhtä mieltä, että hyökkäyksen Ukrainaan olisi loputtava välittömästi. Hän ei tunne ketään, jonka mielestä Venäjän toimet olisivat kannatettavia.

Ioninin mukaan venäläisten keskuudessa näkyy huolta ukrainalaisia kohtaan, ja hän itse on huolissaan Odessassa asuvasta pikkuserkustaan.

Ionin nostaa esille myös vaikutukset Venäjään ja venäläisiin. Taloudelliset vaikeudet alkavat välittömästi, kuten on jo Moskovan pörssin romahduksesta nähty.

– Pidemmän päälle en halua edes ajatella, mihin tilanne johtaa. Putin uhittelee käytännössä ydinaseilla. Jos tästä selvitään hengissä kaikki, olen ihan tyytyväinen siihenkin.

Lue myös:

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 26.2. kello 23 saakka.

.
.