Hyppää sisältöön

Ukrainan presidentti on juutalainen, mutta Putinin mielestä hänen hallintonsa kuhisee natseja – Venäjän hyökkäyksen taustalla on hurjia väitteitä

Venäjä on perustellut hyökkäystä Ukrainaan löyhästi esimerkiksi maan liialla lähestymisellä lännen kanssa, mutta myös uusnatsismilla.

Venäjän presidentti Vladimir Putin, Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan silloinen liittokansleri Angela Merkel ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi neuvottelivat Krimin tilanteesta joulukuussa 2019. Lähteiden mukaan Putin ja Zelenskyi eivät edes kätelleet toisiaan tiedotusvälineiden edessä. Kuva: Alexei Nikolsky / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut, että haluaa poistaa natsit ja narkomaanit Ukrainasta ja sen hallinnosta. Väite on myös yksi monista syistä, miksi Venäjä hyökkäsi täydellä voimalla Ukrainaan.

Väite on erikoinen, sillä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on juutalainen, ja saksalaiset tappoivat hänen sukulaisiaan toisessa maailmansodassa. Putin yhdistää hänet kuitenkin uusnatsismiin, samoin kuin Ukrainan muun nykyisen hallinnon.

Putin ei ole perustellut narkomaaniväitettään millään tavalla.

Venäjä on asetellut natsileimaa Ukrainan hallinnon jäseniin, jotka ovat olleet hallinnossa kuluneen kahdeksan vuoden aikana. Ennen vuotta 2014 Ukraina oli paljon Venäjä-mielisempi, mistä venäläisten, Putinin tai Kremlin ei tarvinnut huolestua, huomauttaa Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 2014 Venäjä-mielinen hallitus kaatui, ja sen jälkeen Ukrainaa on johtanut demokraattisilla vaaleilla valittu hallinto.

Se, että hallinto ei ole enää yhtä Venäjä-myönteinen kuin aiemmin, on mitä ilmeisimmin syynä natsisyytöksille.

Hurjat natsiväitteet ovat peräisin toisen maailmansodan ajoilta, jolloin Neuvostoliittoon kuuluva Ukraina oli Natsi-Saksan miehittämä. Osa Ukrainan nationalisteista otti silloin natsit avosylin vastaan haastaakseen Neuvostoliittoa. Historioitsijoiden mukaan natsien kanssa tehtiin myös jonkinlaista yhteistyötä, kuten monessa muussakin maassa.

Osa Ukrainan nykyisistä poliitikoista on ylistänyt toisen maailmansodan ajan nationalisteja ja heidän vastarintaansa Neuvostoliittoa vastaan, sivuuttaen natsien kanssa tehdyn yhteistyön ja dokumentoidut rikokset juutalaisia vastaan. Se on ärsyttänyt Venäjää ja lisännyt pontta väitteelle, että Ukrainan hallinnossa on natseja.

Omalla tahollaan Venäjä on myös suurennellut Neuvostoliiton roolia natsien voittamisessa. Maa on samalla vähätellyt Neuvostoliiton kansalaisten yhteistyötä natsien kanssa juutalaisten vainoissa.

Putin on myös väittänyt, että Venäjä on pakotettu sotatoimiin Ukrainassa. Jos Venäjä ei tekisi mitään, länsi ja Ukraina hyökkäisivät Venäjälle, kuten natsi-Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon toisessa maailmansodassa, Putin on väittänyt.

Hyökkäystä on perusteltu myös kansanmurhalla, joka olisi käynnissä Venäjän tukemilla separaristialueilla Itä-Ukrainassa. Mitään todisteita kansanmurhasta ei ole, ja myös YK:n pääsihteeri António Guterres on kiistänyt väitteen.