Hyppää sisältöön

Pieni lapsi löytyi kuolleena rantavedestä Tampereella – äidille tuomio lapsensurmasta syyntakeettomana

Pieni lapsi löytyi kuolleena rantavedestä Tampereen Särkijärveltä toukokuussa 2021. Nainen määrättiin mielentilatutkimukseen jo poliisin esitutkinnan aikana.

Särkijärven uimarannalle Lukonlahdelle tuotiin kynttilöitä ja pehmonalleja viime vuoden toukokuussa. Arkistokuva. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Viime toukokuussa lapsensa surmannut nainen on tuomittu lapsensurmasta syyntakeettomana. Pirkanmaan käräjäoikeus antoi päätöksensä maanantaina.

Pieni lapsi löytyi kuolleena rantavedestä Tampereen Särkijärveltä toukokuussa 2021. Lähes samaan aikaan lapsen löytymisen kanssa nainen putosi alas maantiesillalta Pyhäjärventiellä, lähellä Hervannan liittymää.

Tuomittu nainen oli ensin yrittänyt surmata lapsen lääkkeillä. Kun tämä ei ollut onnistunut, hän oli hukuttanut lapsen.

Syyttäjä vaati naiselle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta. Oikeus kuitenkin katsoi, ettei nainen syyllistynyt tappoon, surmaan tai murhaan. Tekotapaa ei voida pitää erityisellä tavoin raakana, koska nainen oli yrittänyt välttää aiheuttamasta lapselle kipua ja pyrki olemaan mahdollisimman nopea.

Noin neljäkymmentävuotias nainen tuomittiin lapsensurmasta syyntakeettomana, joten hän ei saa teosta rangaistusta. Nainen määrättiin mielentilatutkimukseen jo poliisin esitutkinnan aikana. Mielentilatutkimuksen mukaan nainen ei ole pystynyt hahmottamaan tekoaan.

Lapsensurmaa koskevan säännöksen mukaan nainen, joka on synnytyksestä johtuvassa uupumuksessa tai ahdistuneisuudessa surmannut lapsensa on tuomittava lapsensurmasta vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi. Tämä säännös koskee vain tilanteita, joissa uupumus tai ahdistus on seurannut synnytyksestä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue lisää:

.
.