– Kyllä nuuskaa tarvittaessa saa. Joku tuntee aina jonkun, jolla sitä on myytävänä, kertoo tottunut hämeenlinnalainen nuuskan käyttäjä.
Tullin tilastot kertovat nuuskan pimeistä markkinoista ja salakuljetuksen huimasta kasvusta. Vuonna 2011 tullin takavarikkoon jäi nuuskaa reilut 30 kiloa, viime vuonna yli 9 000 kiloa.
Samalla nuuskan salakuljetuksesta on tullut ammattimaista rikollisuutta.
– Se ei todellakaan ole enää amatöörien touhua. Nuuskan salakuljetusbisneksessä pyörii kymmeniä miljoonia euroja, kertoo Suomen tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.
Nuuskaa tuodaan perinteiseen tapaan länsirajan kautta, mutta myös laivojen lasteina. Jopa tuhat kiloa kerrallaan, sanoo Sinkkonen.
Salakuljetuksen ammattimaisuus on huomattu myös länsirajalla.
– Viimeisten parin kolmen vuoden aikana pienyrittäjät ovat olleet jo vähemmistönä. Nuuskaa välitetään sinne, missä on paljon käyttäjiä. Mukana on monenlaisia välittäjiä ja isompiakin tekijöitä, kertoo Tornion tullin tutkintayksikön päällikkö Tuomo Kunnari.
Suomen länsiraja on yli 500 kilometriä pitkä. Koronan vuoksi tiukentunut rajavalvonta sai salakuljettajat etsimään reittejä ohi tulliasemien. Nuuskaa tuotiin jokirajan yli kesällä veneillä ja talvella moottorikelkoilla. Tuomo Kunnari sanoo, että tulli sai melko hyvin takavarikoitua näitäkin nuuskalasteja.
Tilastokeskus arvioi, että noin kymmenen prosenttia salakuljetetusta nuuskasta jää tullin käsiin. Laskelman perusteella salakuljetettua nuuskaa leviää Suomeen siis kymmeniä tonneja. Näin arvioi myös tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.
Nuuska on tupakasta valmistettu tuote, jota käytetään yleensä ylä- tai alahuulen alla. Nykyään nuuskaajien suosiossa on valmiiksi pieniin pusseihin pakattu helposti kuljetettava nuuska.
Nuuskan salakuljetus lyö leiville
Rikolliset ovat huomanneet, että nuuskan salakuljettaminen on kannattavaa. Kiinnijäämisen riski on pienehkö, ja tuomiot ovat kohtuullisen lieviä.
Nuuskan salakuljetus tuomitaan salakuljetusrikoksena, jonka enimmäisrangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Nuuskarikolliset pääsevät helpolla, jos tuomioita verrataan esimerkiksi huumeiden joskus jopa yli kymmenen vuoden salakuljetustuomioihin. Se harmittaa tulliviranomaisia.
– Nuuskan salakuljetuksessa tuotot ovat samaa luokkaa kuin huumausaineen salakuljetuksessa, mutta rangaistukset eivät. Laista puuttuu kokonaan salakuljetuksen törkeämpi tekomuoto, joka voisi nostaa rangaistuspelotetta, kertoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.
Sinkkosen mukaan nuuskan salakuljetuksesta voi saada isot veromätkyt, mutta ne eivät pelota ammattirikollisia. He ovat hoitaneet asian niin, että salakuljetuksessa on tahoja, jotka ottavat verovelat maksaakseen. Eikä näiltä henkilöiltä juuri saada verovelkoja perityksi.
Mutta työssä käyvälle amatöörisalakuljettajalle veromätkyt voivat olla raju yllätys. Muutamasta kilosta salakuljetettua nuuskaa voi tuomion lisäksi tulla tuhansien eurojen veroseuraamukset.
Hannu Sinkkonen harmittelee, että erityisesti nuoriso ei välttämättä ymmärrä veroriskiä. Salakuljetetusta nuuskasta saadut veromätkyt voivat seurata elämässä mukana pitkänkin aikaa.
Haaparanta on suomalaisnuuskaajien keidas
Länsirajalla Haaparannalla, Tornion kupeessa Ruotsin puolella, on useita nuuskamyymälöitä. On selvää, että alle 10 000 asukkaan kunnassa myymälät eivät palvele vain alueen asukkaita.
– Ruotsin pitäisi liittymissopimuksen mukaisesti tehdä kaikkensa, ettei nuuska kulkeutuisi muihin EU-maihin. Haaparannan kaupoista voi sanoa, että myynti on suunnattu suomalaisille ja nuuskaa myydään kaiketi myös euroilla, ihmettelee valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.
Suomalaiset nuuskan käyttäjät rahoittavat ruotsalaisten nuuskanvalmistajien lisäksi Ruotsin valtiota ja esimerkiksi Haaparannan kuntaa. Ruotsi kerää verot ja Suomi terveyshaitat sekä lisääntyneet salakuljetuksesta aiheutuneet ongelmat.
Suomessa on jätetty eduskunta-aloite ja kansalaisaloite nuuskan myynnin sallimiseksi. Se toisi osan verohyödyistä Suomeen ja iskisi salakuljetusrikollisuuteen. Terveysviranomaisten ponteva vastustus on ainakin toistaiseksi estänyt myynnin. EU saattaa myös olla kantona kaskessa, sillä Ruotsi saanut nuuskakauppansa erillisenä etuoikeutena.
Nuuskan käyttö on laillista
Suomessa on laillista käyttää nuuskaa, ja sitä saa tuoda omaan käyttöön kilon kerrallaan. On mahdollista, että käytön laillisuus tekee hyväksyttävämmäksi myös nuuskan oston pimeiltä markkinoilta.
Länsirajan lähellä tai satamakaupungissa asuvan nuuskaajan on helppo ostaa nuuskansa itse. Kauempana asuvat ovat nuuskadiilereiden parhaita asiakkaita.
Käytön lisääntymisen takana on myös tupakanpolton tiukat rajoitukset. Hämeenlinnalainen nuuskan käyttäjä sanoo, että juuri tämä oli hänellekin yksi syy siirtymisessä tupakasta nuuskaan, vaikka hän pitää terveysvaikutuksia vielä tärkeämpinä tekijöinä.
– Nuuskaa voi käyttää autolla ajaessa tai yleisissä tiloissa, esimerkiksi ravintoloissa, aiheuttamatta toisille passiivisen tupakanpolton ongelmia. Tärkein syy, miksi itse siirryin nuuskaan oli, että nuuska on minusta vähemmän haitallista kuin tupakka. En ainakaan vedä häkää keuhkoihin.
Hämeenlinnalainen mies ei kuitenkaan halua olla julkinen nuuskan puolestapuhuja, siksi hän ei halua nimeään julkisuuteen.
Suomen terveysviranomaiset pitävät nuuskaa erittäin haitallisena, eivätkä ainakaan julkisesti halua esittää sitä tupakkaa parempana nautintoaineena. Mutta se on selvää, että nuuska ei vahingoita muita kuin käyttäjäänsä, toisin kuin tupakan savu.