Hyppää sisältöön

Hyvää tarkoittava auttaja voi joutua itse pulaan kriisialueella: asiantuntijat neuvovat, miten ukrainalaisia voi nyt auttaa parhaiten

Ukrainasta on paennut jo puoli miljoonaa ihmistä, etupäässä naisia ja lapsia. Suomen Pakolaisavun mukaan suomalaisten kannattaa ohjata apu sellaisille järjestöille, jotka ovat jo Ukrainassa paikan päällä.

Ihmiset jonottivat Ukrainan puolella pääsyä rajanylityspaikalle Puolaan viime perjantaina. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Venäjän hyökkäys on herättänyt suomalaisissa voimakkaan halun auttaa ukrainalaisia, mutta mikä on paras tapa auttaa?

Suomalaisten kannattaa ohjata antamansa apu nyt sellaisille järjestöille, jotka ovat jo Ukrainassa paikan päällä. Näin kiteyttää pakolaiskysymyksiin erikoistuneen Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen.

– Humanitaarisen avun tarve on nyt iso. Siellä rajalla on nyt erityisesti naisia ja lapsia. Esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tarvitsee nyt tukea (siirryt toiseen palveluun), jotta he voivat auttaa pakolaisia.

YK:lla on 1 500 työntekijää Ukrainassa.

Kuvat lapsista ja naisista ovat osaltaan vahvistaneet monen halua lähteä itse viemään apua ja hakemaan pakolaisia Suomeen. Siinä on kuitenkin vaarana se, että on tahattomasti enemmän haitaksi kuin hyödyksi.

Kokenut ulkomaantoimittaja Rauli Virtanen on seurannut urallaan useita pakolaiskriisejä. Hänen mukaansa hyvää tarkoittava auttaja voi olla itse pulassa, jos lähtee kriisialueelle.

– Monilla kansainvälisillä järjestöillä on ikäviä kokemuksia yksittäisten auttajien sinänsä hyvää tarkoittavasta toiminnasta. Esimerkiksi Haitin maanjäristysalueelle tuli paljon erilaisia vapaaehtoisia, joilta loppuivat eväät kahden päivän jälkeen. Sen jälkeen Punainen Risti joutui sitten auttamaan myös näitä auttajia.

Virtasen mukaan on hienoa, että pakolaisia halutaan auttaa.

– Uskon, että tämä pystytään hyvinvoivassa Euroopassa yhteisillä uhrauksilla hoitamaan. Toivon, että jatkossa myös muualta kuten Afganistanista tulevia pakolaisia autettaisiin yhtä halukkaasti.

Rahalahjoitus on nyt toimivin tapa auttaa

Rahallinen apu on tässä vaiheessa tärkein ja toimivin tapa, painottaa myös Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski Ykkösaamun ja Ylen aamun haastatteluissa.

Koordinoimattoman materiaalisen avun antaminen voi jopa hankaloittaa avun tarjoamista.

– Ymmärrän, että ihmiset haluaisivat antaa materiaalia, jota heillä on saatavilla, mutta se ei välttämättä ole tarpeellista. Sitä on myös vaikea toimittaa paikan päälle, jos ei ole väylää valmiina. Sen lisäksi jakelu ja varastointi vievät paljon resursseja.

Toimittaja Rauli Virtaselle Ukrainan tilanteesta tulee mieleen Kosovon sota entisen Jugoslavian alueella vuonna 1998–1999. Se herätti suomalaisissa myös voimakkaan halun auttaa.

– Seurasin pakolaistilannetta Kosovossa. Se herätti valtavan auttamishalun ihmisissä. Suomalaiset kertoivat minulle, että Kosovon pakolaiset muistuttivat Karjalan evakoita. Tämä sai monet lahjoittamaan rahaa lipaskerääjille, muistelee Rauli Virtanen.

SPR:n lipaskerääjiä on nyt myös liikkeellä. Jyväskylässä rahaa keränneen Sanna Sinkkosen mukaan ihmiset on ottaneet keräyksen vastaan todella myönteisesti ja pudottaneet lippaaseen setelirahaa ja suuriakin summia.

Suomessa on kerätty myös tavaraa lähetettäväksi Ukrainaan. Avun perille saaminen on kuitenkin vaikeaa.

Esimerkiksi Pietarsaaressa ja Kokkolassa viikonloppuna aloitettu tavarakeräys on jouduttu keskeyttämään. Tarkoitus oli kerätä avustustarvikkeita ja kuljettaa ne Puolaan ja sitä kautta Ukrainaan.

Keräyksen aloittanut Natalia Alaspää kertoo, että Puolaan on tulvinut niin paljon avustustarvikkeita eri puolilta Eurooppaa, että Puolassa toivotaan tavaratoimitusten loppuvan.

Suomalaisten apua tarvitaan, kun pakolaisia tulee tänne

YK:n mukaan Ukrainasta on paennut sotaa jo puoli miljoonaa ihmistä. Arvion pakolaismäärästä kertoi tänään YK:n pakolaiskomissaari.

Tilanne on Ukrainan rajoilla hyvin ruuhkainen.

– Humanitaarinen tilanne on kriisiytymässä rajan molemmin puolin. Pakolaiset tarvitsevat ravintoa ja suojaa, kertoo Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Lehtinen.

Hänen mukaansa pakolaisia pitää valmistautua siirtämään Puolasta ja muista maista eteenpäin myös Suomeen, jos pakolaisten määrä jatkaa kasvuaan. Ukrainan asukasluku oli ennen sotaa 44 miljoonaa.

– Jos puhutaan miljoonista pakolaisista, silloin tarvitaan nopeasti lisää apua.

Pelkästään tarvittavan veden ja ruuan järjestäminen pakolaisille vaatii Lehtosen mukaan toimivan logistiikan.

– On parempi, että saisimme valtiollisesti sovittua pakolaisten siirtämisestä Suomeen. Ei ole pitkäkestoinen ratkaisu, että lähdetään autolla hakemaan tänne yksittäisiä ihmisiä, sanoo Lehtinen.

Hän muistuttaa kuitenkin siitä, että yksittäisten auttajien motiivit ovat hyvin erilaisia. Osa voi olla hakemassa autolla Puolasta vaikkapa omia sukulaisia.

– Pitää muistaa, että Suomessa asuu paljon ukrainalaisia. Totta kai voi olla, että he tuntevat pakolaisia ja toimivat sitten se mukaan.

Suomen Pakolaisavun Annu Lehtisen mukaan sekin hetki tulee, kun yksittäinen suomalainen voi auttaa muutenkin kuin vain rahaa antamalla. Jollain aikavälillä Suomeen tulee pakolaisia Ukrainasta.

– Se on se kohta, jossa suomalaisten auttaminen on isossa arvossa.

Tässä on esimerkkejä avustusjärjestöistä, joiden kautta voit lahjoittaa rahaa:

Voit keskustella ukrainalaisten auttamisesta tiistaihin kello 23:een asti.

Lue lisää:

.
.