Hyppää sisältöön

Mikkelin musiikkijuhlat vaatii Gergijeviä tuomitsemaan Ukrainan sodan – muutoin 30 vuotta kestänyt yhteistyö kapellimestarin kanssa päättyy

Mikkelin musiikkijuhlat odottaa kapellimestari Valeri Gergijevin vastausta siihen, miten hän suhtautuu Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa. Festivaali lähetti ukaasin kapellimestarille maanantaina.

Valeri Gergijev johtamassa Münchenin filharmonista orkesteria vuonna 2021. Kuva: Lehtikuva

Silmukka venäläisen tähtikapellimestarin Valeri Gergijevin, 68, ympärillä kiristyy lännessä. Konserttitalo toisensa jälkeen on perunut Gergijevin tulevat konsertit, sillä hän kuuluu Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin ja tukijoihin. Gergijevin vierailun ovat tähän mennessä peruneet muun muassa Wienin filharmonikot, Milanon La Scala-oopperatalo sekä Carnegie Hall New Yorkissa.

Nyt Gergijevin aseman kapellimestarina on kyseenalaistanut Mikkelin musiikkijuhlat. Gergijev on tapahtuman taiteellinen johtaja.

– Olemme yrittäneet tavoittaa Mariinski-teatterin johtoa ja Gergieviä. Olemme pyytäneet heiltä lausuntoa siihen, miten he itse suhtautuvat tilanteeseen, ja olemme antaneet selvästi ymmärtää, että mikäli he eivät tuomitse Venäjän valtion toimenpiteitä Ukrainassa, yhteistyömme ei voi jatkua, festivaalijohtaja Teemu Laasanen Mikkelin musiikkijuhlilta toteaa.

Festivaali ei ole asettanut vastaukselle aikarajaa. Laasanen muistuttaa, että Mikkelin musiikkijuhlat pidetään joka tapauksessa tänä kesänä. Ohjelma piti julkistaa tänään maanantaina, mutta julkistus siirtyy sekavan tilanteen takia.

Manageri poisti Gergijevin tallistaan

Gergijevillä on läheiset suhteet Suomeen, sillä hän on toiminut jo lähes 30 vuotta Mikkelin musiikkijuhlien taiteellisena johtajana. Festivaalilla on esiintynyt vuosien varrella useita Pietarin Mariinski-teatterin kasvattamia tähtisolisteja, ja se on pitänyt tapahtuman tason korkeana.

Gergijev on sekä Mariinski-teatterin pääjohtaja että taiteellinen johtaja, ja hän käyttää merkittävää taiteellista valtaa Venäjällä. Gergijev ilmoitti monen muun keskeisen venäläisen taidelaitoksen johtajan tavoin tukensa Venäjän Krimin valtaukselle vuona 2014.

Suomalaissopraano Karita Mattila kieltäytyi esiintymästä Gergijevin kanssa New Yorkissa vuonna 2014 vastalauseena kapellimestarin Putin-mielisyydelle ja Krimin valloituksen hyväksynnälle. Riita Mattilan ja Gergijevin välillä nousi esiin, kun Ilta-Sanomat kertoi siitä (siirryt toiseen palveluun).

Yle kysyi kohun jälkeen Mikkelin musiikkijuhlien johtajalta, miten Mattilan ja Gergijevin välinen riita vaikuttaa tapahtumaan, ja silloisen johtajan mukaan kohulla ei ollut vaikutusta festivaalin järjestämiseen.

Gergijevin asema on tällä hetkellä todella tukala lännessä. Sunnuntaina Gergijevin manageri Marcus Felsner ilmoitti pudottavansa “maailman merkittävimmän elossa olevan kapellimestarin” Gergijevin tallistaan, koska tämä “ei lopeta tai ei voi lopettaa julkisesti pitkäaikaista tukeaan valtionjohdolle, joka on syyllistynyt tällaisiin rikoksiin”. Niillä Felsner viittaa todennäköisesti Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. Asiasta kertoi brittiläinen The Guardian -sanomalehti. (siirryt toiseen palveluun)

Myös Münchenin kaupunginjohtaja Dieter Reiter on pannut Gergijevin selän seinää vasten. Jos Gergijev ei tuomitse Venäjän hyökkäystä Ukrainaan julkisesti tänään maanantaina, Gergijev saa potkut Münchenin filharmonisen orkesterin ylikapellimestarin tehtävästä.

Gergijevin tulevaisuus kapellimestarina lännessä on siis käytännössä jo romuttunut.

Viulisti Pekka Kuusisto arvosteli Gergijeviä

Gergijev nousi sekä Mariinski-teatterin pääjohtajaksi että taiteelliseksi johtajaksi vuonna 1996. Hän on työskennellyt ylikapellimestarina sekä Rotterdamin filharmonikoissa (1995–2008) että Lontoon sinfoniaorkesterissa (2007–15). Vuonna 2015 Gergijev nimitettiin Münchenin filharmonisen orkesterin ylikapellimestariksi.

Gergijev tunnetaan oikukkaana persoonana, jonka aikataulut eivät pidä. Muusikko Pekka Kuusisto kirjoitti julkisessa Facebook-päivityksessään vuonna 2019, että “Tulee vielä päivä, jolloin joku julkisessa sanassa tajuaa sanoa ääneen, että tämä touhu on kaikki nämä vuosikymmenet ollut maksavan yleisön aliarviointia sekä rankkaa rikollisuutta taidemuotoa vastaan”.

Kritiikki oli seurausta HS:n arviosta (siirryt toiseen palveluun), jossa kerrottiin, kuinka pianisti, Tšaikovski-kilpailun 2019 kokonaisvoittaja Alexandre Kantorow oli Mikkelin musiikkijuhlien konsertin kohokohta, vaikka Gergijev antoi hänelle vain noin varttitunnin yhteistä harjoitusaikaa ennen konserttia.

.
.