Hyppää sisältöön

Apteekkariliitto: Joditabletteja kannattaa pitää lääkekaapissa varalla, mutta nyt niiden hankkimisella ei ole kiirettä

Huoli maailman tapahtumista näkyy apteekeissa jodin kysyntänä. Jodin pitäminen lääkekaapissa on suositeltavaa perusvarautumista, mutta sen hamstraamiselle ei ole tarvetta.

Jodex-tabletit ovat vain hätätilanteisiin. Valmisteessa on lähes tuhatkertainen määrä jodia ihmisen päiväannokseen verrattuna. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Vahvan jodin kysyntä on Ukrainan kriisin aikana ollut tavallista suurempaa ja monista apteekeista tabletit ovat loppuneet kokonaan.

Apteekkariliiton farmasiajohtajan Charlotta Sandlerin mukaan joditabletteja on kyselty apteekeista runsaasti siitä alkaen, kun tieto Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tuli julki.

– Viranomaissuositusten mukaan ihmisten on hyvä varautua niin, että kotona lääkekaapissa on jodia. Tämä on normaalia perusvarautumista, joka suomalaisilta on ehkä unohtunut, mutta huoli on herännyt poikkeustilanteessa.

Joditabletteja ei Sandlerin mukaan ole syytä hamstrata tai ottaa omin päin. Viranomaiset ovat jo pitkään ennen Venäjän hyökkäystä suosittaneet vahvan jodin pitämistä lääkekaapissa pahimman varalta, mutta varaston täydentämisellä ei nyt ole kiirettä.

Taloyhtiöllä on velvollisuus varastoida joditabletteja asukkailleen, ja myös Huoltovaramuuskeskus kertoi viime viikolla (siirryt toiseen palveluun), että Suomen varmuusvarastoissa on huomattavia määriä joditabletteja. Ulostulo on poikkeuksellinen, sillä yleensä varmuusvarastojen sisältöön liittyvää tietoa varjellaan visusti.

– Suosittelisin, että normaalioloissa ihmiset muistaisivat perusvarautumisen koskien jodin ja myös itsehoitosärkylääkkeiden äkillistä kysyntää kuten koronapandemian alussa. Näitä lääkkeitä olisi hyvä pitää lääkekaapissa varalta, sillä huolen noustessa lääkkeiden kysyntä nousee äkillisesti.

Sandlerin mukaan jodi ei ole loppunut, mutta valmiiksi pakattuja lääkkeitä apteekeissa ei juuri nyt ole paljoa. Niitä toimitetaan lisää tulevalla viikolla.

Apteekkien on vaikea varautua kysynnän yllättävään kasvuun, sillä jodin menekki on normaaliaikoina hyvin vähäistä. Kysyntä kasvaa useimmiten, kun kriisit maailmalla herättävät huolta myös suomalaisissa.

Tällä hetkellä Suomessa ei ole tarvetta tablettien ottamiseen

Sekä Sandler että Säteilyturvakeskuksen laboratorionjohtaja Maarit Muikku muistuttavat, että tällä hetkellä Suomessa ei ole mitään tarvetta tablettien ottamiseen.

Vahva jodi on tarkoitettu kilpirauhasen suojaamiseen ydinvoimalaonnettomuuksia tai ydinaseräjähdyksiä varten.

– Joditabletti ei ole ihmelääke säteilyä vastaan, vaan se estää vain radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen, Muikku kertoo.

Jodi on alkuaine, jota tarvitaan ihmiskehossa kilpirauhashormonien valmistamiseen. Ydinonnettomuuksissa ilmoille voi vapautua sen radioaktiivista isotooppia, joka saattaa kilpirauhaseen kertyessään aiheuttaa elimen vajaatoimintaa tai syöpää.

Joditabletin vahvan kerta-annoksen vaikutus on se, että se kyllästää kilpirauhasen tavallisella jodilla, jolloin radiojodi ei pääse kertymään rauhaseen.

Muikku muistuttaa, että joditabletti otetaan vain viranomaisen niin suositellessa, sillä oikean ajan varmistaminen on tärkeää. Liian aikaisin tai myöhään otettuna tabletin suojavaikutus heikkenee.

Apteekkien Jodix-tableteissa on myös lähes tuhatkertainen annos verrattuna ihmisen päivittäiseen jodintarpeeseen. Liikakäyttö tai yliannostus voivat aiheuttaa vakavia kilpirauhasen toimintahäiriöitä.

Tabletti suojaa vain kilpirauhasta. Oikeassa säteilyvaaratilanteessa tärkein suojautumiskeino olisikin suojautua sisätiloihin ja sulkea ovet, ikkunat ja ilmanvaihto.

Lue myös:

.
.