Hyppää sisältöön

Risteilymatkustus elpyy koronarajoitusten lievennyttyä – Ukrainan sota ei ole vähentänyt varauksia

Koulujen talvilomat ovat tuoneet laivoille takaisin risteilymatkustajat, ja varustamot odottavat risteilymatkustuksen elpyvän pandemiaa edeltäviin määriin tänä vuonna. Laivojen telakointeja on aikaistettu, jotta liikennettä ei tarvitse keskeyttää kesällä.

Koulujen talvilomilla laivoilla on riittänyt matkustajia, ja varustamot odottavat hyvää kesäsesonkia.
Koulujen talvilomilla laivoilla on riittänyt matkustajia, ja varustamot odottavat hyvää kesäsesonkia.

Helsingin Olympiaterminaalissa pari tuhatta matkustajaa odottaa pääsyä Tukholman risteilylle. Monet ovat olleet matkalla edellisen kerran ennen koronapandemiaa.

– Kaksi vuotta sitten olimme viimeksi täällä, siitä lähtien on odotettu seuraavaa matkaa, pohtii espoolainen Julia Sundström.

– Käymme ainakin syömässä, pelataan bingoa, pohtii veli Juuso Sundström.

Koulujen talvilomat ovat saaneet erityisesti lapsiperheet liikkeelle. Suomalaisten jälkeen laivoille tulevat virolaiset ja ruotsalaiset, joiden talvilomat alkavat maaliskuun puolivälissä.

Varustamojen mukaan hiihtolomat ovat palauttaneet suomalaisten kiinnostuksen risteilylomiin, ja kesästä odotetaan jo hyvää sesonkia. Varausten määrä on kasvanut sekä Suomesta että Ruotsista, kun koronaan liittyvät matkustusrajoitukset ovat lieventyneet.

Varustamojen mukaan Ukrainan sota ei ole vaikuttanut matkavarauksiin, eikä peruutuksia ole tullut viime viikkoina normaalia enempää. Viime vuonna Tallink Silja kuljetti laivoillaan 2,9 miljoonaa matkustajaa.

– Ihmiset matkustavat aluksi naapurimaihin, ja tekevät sen laivoilla. Odotamme matkustajamäärän kaksinkertaistuvan tänä vuonna, sanoo Tallink Siljan toimitusjohtaja Paavo Nõgene.

Eckerö Line odottaa laivoille varsinkin Eurooppaan matkaavia automatkailijoita, ja Viking Linen myyntiä vauhdittaa juuri Suomen ja Ruotsin väliset matkat aloittanut uusi Viking Glory. Viime vuonna yhtiön laivoissa matkusti 2,3 miljoonaa ihmistä.

– Varauksia on tehty jopa enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2019, joka oli matkustuksessa viimeinen normaali vuosi ennen pandemiaa. Uusi alus lisää selvästi kiinnostusta risteilymatkustamiseen, ja patoutunut kysyntä purkautuu, sanoo Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström.

Viking Line ei tässä vaiheessa kevättä anna ennustetta koko vuoden matkustajamäärästä. Sen sijaan suuri huolenaihe – sodan lisäksi – on kallis polttoaine. Yhtiö on rahtiliikenteessä ottanut käyttöön polttoainelisän.

Matkustajaliikenteessä varustamot eivät ole ilmoittaneet erillisen polttoainelisän käyttöönotosta, mutta käytössä on matkojen dynaaminen hinnoittelu, jolloin edullisempia lippuja voi olla tarjolla normaalia vähemmän.

Laivoja telakoidaan sesonkikesää odotellessa

Varustamot aikaistavat laivoille määräajoin tehtävää pakollista kuivatelakointia, jotta liikennöintiä ei tarvitsisi keskeyttää kesken kesäsesongin. Esimerkiksi Tallinkin Silja Europa telakoidaan maaliskuussa, jotta alusta ei tarvitse ottaa telakoinnin takia pois liikenteestä vuonna 2023.

Myös M/S Isabelle on ollut huollettavana Turun korjaustelakalla Naantalissa, ja alus aloittaa sen jälkeen liikennöinnin Riian ja Tukholman välillä.

Tallink Silja on aikaistanut joidenkin laivojen telakointeja, jotta laivaa ei tarvitse telakoinnin takia ottaa pois liikenteestä, kun matkustus on elpynyt.

Kiinalaisten puuttuminen jättää ison loven varustamojen tulokseen

Koronapandemiaan asti kiinalaisturistit olivat varustamoille merkittävä asiakasryhmä. Heidän puuttumisensa laivoilta näkyy varustamojen matkustajamäärässä ja tuloksessa, sillä kiinalaisten tekemien verovapaiden keskiostosten määrä oli selvästi suurempi kuin muilla asiakasryhmillä.

Pelkästään Tallink Siljan laivoissa matkusti vuosittain noin 350 000 kiinalaisturistia.

– Nämä matkustajat pysyvät poissa ainakin vuoteen 2024 asti, ehkä jopa vuoteen 2026, sanoo Paavo Nõgene.

Kesäksi laivoille odotetaan erityisesti amerikkalaisturisteja. Mutta Ukrainan sodan takia moni yhdysvaltalainen on tällä hetkellä haluton varaamaan matkaa Atlantin yli Eurooppaan. Sen sijaan kesäksi matkan jo varanneista harva on tähän mennessä peruuttanut risteilyään Suomesta. Matkakohteen valinnassa vaikuttavat Yhdysvaltain ulkoministeriön matkustusohjeet (siirryt toiseen palveluun) kansalaisille.

Voit keskustella aiheesta 9.3. kello 23:een saakka.

.
.