Hyppää sisältöön

Neljä venäläishävittäjää loukkasi Ruotsin ilmatilaa Gotlannin itäpuolella keskiviikkona

Ruotsin ilmatilassa kävi kaksi SU-27 ja kaksi SU-24 konetta. Gotlannissa oli keskiviikkona harjoitus, jossa Ruotsin puolustusvoimat varautui saaren suojaukseen mereltä tulevaa hyökkäystä vastaan. Myös Suomen ilmavoimat osallistui harjoitukseen.

Venäläinen Suhoi SU-27 -hävittäjä. Kuva: Luftstridskrafterna/ Handout

Ruotsin puolustusvoimat ilmoittaa, että neljä venäläistä sotilaskonetta on loukannut Ruotsin ilmatilaa keskiviikkona.

Ruotsalaistiedon mukaan kyse oli kahdesta Suhoi SU-27 ja kahdesta Suhoi SU-24 -hävittäjästä. Ilmatilan loukkaus oli lyhytkestoinen, ja se tapahtui Gotlannin itäpuolella. Asiasta kertoi muun muassa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin ilmavoimien mukaan tapahtunut on vallitsevassa tilanteessa erityisen vakava asia. Venäjän menettelyä kuvataan epäammattimaiseksi ja vastuuttomaksi.

Ruotsin ilmavoimat muistuttaa, että venäläiset sotilaskoneet ovat loukanneet usein Ruotsin ilmatilaa. Se arvioi kuitenkin, että useimmat rikkomukset ovat tapahtuneet vahingossa.

Ruotsin ilmavoimat lähetti Jas 39 Gripen -hävittäjän tunnistamaan ilmatilaa loukanneet venäläiskoneet.

Gotlannissa järjestettiin tänään yhteisharjoitus, jossa Suomen ja Ruotsin meri- ja ilmavoimat harjoittelivat Gotlannin ja Ruotsin rannikon välisellä alueella. Harjoitus järjestettiin kuvitteellista mereltä tulevaa hyökkääjää vastaan.

Lue lisää:

Suomen ja Ruotsin hävittäjät lensivät yhteisharjoituksessa Gotlannin yllä – puolustusministeri Antti Kaikkonen: Pidämme huolta alueestamme

Puolustusvoimat on tehostanut valmiuttaan – valmiuspäällikkö: Itämeri heijastaa maailman turvallisuustilanteen muutoksia

Suomi ja Ruotsi ovat varautuneet Itämeren tilanteen kiristymiseen – UPI:n asiantuntija ei pidä Venäjän uhittelua vielä uhkaavana Pohjoismaille