Hyppää sisältöön

Vain muutama ulkomaalainen ryhmä perunut tulonsa Lappiin Ukrainan sodan takia

Ukrainan sota ei näy Lapissa vielä lomamatkojen perumisina. Ainoastaan muutama ulkomaalainen ryhmä on peruuttanut lomavarauksensa.

Joulupukin pajakylän web-kamera on suosittu kohde terveisten vilkuttamiseen kotimaahan, vaikka kaukomaille asti. Kuva: Mia Sivula / Yle

Suomen sijainti Venäjän rajanaapurina ja Suomen turvallisuus lomakohteena askarruttaa varsinkin kaukomailla. Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäisen mukaan kyselyjä turvallisuustilanteesta tulee, mutta matkojen perumisina se ei hänen mukaansa näy.

– Tällä hetkellä vielä ei perumisia suurena aaltona näy. Tosin matkojen perään paljon kysellään ja käydään keskustelua matkustamisen turvallisuudesta, mikä on tietysti aika luonnollista tällaisessa kriisitilanteessa, hän sanoo.

Kärkkäisen näkemys perustuu keskusteluihin useiden eri yrittäjien kanssa. Hänen mielestään hyvä asia Lapin matkailun kannalta on se, että nyt ollaan talvisesonkia ajatellen menossa jo pitkällä keväässä. Kovaa kaupantekoaikaa on Kärkkäisen mukaan jäljellä vielä kuukauden verran.

– Voi olla, että tässä mennään ihan hyvin vielä tämä loppukausi ja päästään ehkä ihan tavoitteisiin. Osalla yrityksistä on ollut ihan merkittävää kasvuakin tänä aikana, Kärkkäinen sanoo.

Pitemmän aikavälin vaikutuksia on hänen mukaansa vaikea arvioida. Kauempaa katsottuna Suomen turvallisuustilanne voi näyttää epävarmemmalta kuin mitä se on.

– Jos katse on siellä ensi talvessa, niin tässä vaiheessa sota ja kriisitilanne maailmalla hidastaa varauksien tekoa. Meillä on jo tietoa siitä, että Aasian markkina tulee olemaan äärimmäisen epävarma koko seuraavan talvikauden. Samalla tavalla kysymysmerkkejä alkaa nousta Pohjois-Amerikan markkinan ylle, Kärkkäinen sanoo.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.