Hyppää sisältöön

Yle selvitti väestönsuojien kapasiteetin viidellä alueella Suomessa – vain Sveitsissä on parempi tilanne, ministeriö vakuuttaa

Selvitimme, montako ihmistä väestönsuojiin mahtuu Tampereella, Turussa, Pohjois-Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Lapissa. Suomessa on yhteensä noin 54 000 väestönsuojaa.

Valmiuspäällikkö Antti Haataja Pohjois-Savon pelastuslaitokselta näyttä väestötiloissa olevaa ilmanvaihtokonetta.
Tällainen on väestönsuojan ilmanvaihtolaite. Pohjois-Savon pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Antti Haataja näyttää, kuinka ilmanvaihto toimii tarpeen vaatiessa myös käsipelillä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on herättänyt suomalaiset miettimään suojautumista. Epätietoisuus väestönsuojista on aiheuttanut kyselytulvan pelastuslaitoksiin.

Kysyimme viidestä pelastuslaitoksesta eri puolilta maata, paljonko väestönsuojiin mahtuu ihmisiä.

Väestönsuojia on rakennettu jo 80 vuoden ajan. Suomessa on sisäministeriön mukaan tällä hetkellä noin 54 000 väestönsuojaa, joihin mahtuu noin 4,4 miljoonaa ihmistä.

Käytännössä väestönsuojia on rakennettu sinne, missä ihmisiä on paljon ja rakennukset ovat suuria eli kaupunkeihin ja asutuskeskuksiin.

– Suomalaisten ei tarvitse olla huolissaan tilanteesta, koska meillä on Sveitsin jälkeen maailman toiseksi paras väestönsuojatilanne, vakuuttaa lähes 40 vuotta sisäministeriössä väestönsuojista vastaavana virkamiehenä työskennellyt rakennusneuvos Pekka Rajajärvi.

Toimiva ilmanvaihto on väestönsuojan kannalta oleellinen. Kuva on otettu Ylen Kemin toimituksen kiinteistön väestönsuojasta. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Valtaosa väestönsuojista on kiinteistökohtaisia väestönsuojia. Yleisiä väestönsuojia ei ole enää vuoden 2011 jälkeen rakennettu.

Yhteiset suojat on yleensä tarkoitettu ympärillä olevissa kerrostalo- tai toimistorakennuksissa asuville ja työskenteleville, vaikka ne olisivat jonkin kallioluolan yhteydessä.

Turku

Turussa on noin 2 600 väestönsuojaa, joissa on yhteensä 250 000 suojapaikkaa. Kaupungissa ei ole yleisiä väestönsuojia.

Väestönsuojat ovat pääsääntöisesti kerrostaloissa ja julkisissa liiketiloissa, esimerkiksi ostoskeskuksissa. Suojien koot ja kunnot vaihtelevat.

Turun suurimmassa kauppakeskuksessa Hansassa on 13 väestönsuojaa. Yhteen suojaan mahtuu 150–250 ihmistä.

Tältä näyttää väestönsuoja Turun Hansakorttelissa. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Viranomainen määrää, jos kansalaisten tulee hakeutua väestönsuojaan. Tällöin suojat on saatava käyttö- ja suojautumiskuntoon 72 tunnissa.

Kiinteistönomistaja vastaa väestönsuojan ylläpidosta ja käyttöön ottamisesta.

– Tällä hetkellä Suomea ei uhkaa mikään sellainen tilanne, että viranomainen antaisi määräyksen väestönsuojien käyttöönotosta, rauhoittelee Mika Lehistö, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen suunnittelija.

Tampere

Tampereelta väestönsuojapaikkoja löytyy enemmän kuin kaupungissa on asukkaita. Laskennallisesti suojia on yli 300 000 ihmiselle.

Jokaiselle kaupunkilaiselle ei voida yksilöidä omaa väestönsuojaansa vaan ne ovat tapauskohtaisia. Tampereella on yksi yleinen väestönsuoja Liisanpuistossa Kalevan kirkon kupeessa.

Haja-alueiden omakotirakentajilta ei ole vaadittu väestönsuojia, koska lähtökohtaisesti harvaan asutut alueet ja omakotialueet eivät ole hyökkäysten kohteina.

– Poikkeustilanteessa viranomainen ohjaa esimerkiksi omakotiasujat ennalta suunniteltuihin väestönsuojiin tai evakuoi heidät pois alueelta, sanoo pelastuspäällikkö Teemu-Taavetti Toivonen Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Tampereen keskustan kupeessa sijaitsee Nääshallin väestönsuoja. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Päijät-Häme

Päijät-Hämeessä on reilut 2 000 väestönsuojaa, joista valtaosa on maakuntakeskuksessa Lahdessa. Koko maakunnassa on yli 150 000 suojapaikkaa. Väestönsuojat ovat vaatimusten mukaiset, sanoo Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen valmiusmestari Mika Nevalainen.

Hän esittelee pelastuslaitoksen väestönsuojaa Hollollassa. Suojan varustukseen kuuluu muun muassa käymäläastioita, jätesäiliöitä, nestettä hajun poistoon, taskulamppuja, suojavarusteita ja käsityökaluja esimerkiksi sortumien raivaamiseen.

– Kaikki suojat eivät ole tässä kunnossa. Tämä on uusi ja hyvin kunnossa pidetty. Viime vuosina taloyhtiöt ja työpaikat ovat kiinnittäneet enemmän huomiota suojien kunnossapitoon, Nevalainen arvioi.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen valmiusmestari Mika Nevalainen. Kuva: Marjo Pirilä / Yle

Yle kertoi keskiviikkona, että Väestönsuojien rakentamisyhdistyksen mukaan suojissa on myös puutteita. Helsingin yleisissä väestönsuojissa on miljoonien korjausvelka.

Väestönsuojien on tarkoitus suojata räjähdys- ja sirpalevaikutuksilta, rakennussortumilta, paineaalloilta sekä säteilyltä ja terveydelle vaarallisilta aineilta.

Pohjois-Pohjanmaa

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen alueella on noin 3 300 väestösuojaa. Niistä 2 700 on Oulun alueella. Suojissa on paikkoja lähes 300 000 ihmiselle. Pelastuslaitoksen toimialue kattaa 13 kuntaa Hailuodon ja Kuusamon välillä.

Oulun eteläpuolella toimivan Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueella suojia on lisäksi vajaat 500.

Leijonanosa suojista on asuin- ja työpaikkarakennuksissa sekä kokoontumis- ja liiketiloissa.

Parkkihalli Kivisydämen valtavat teräsovet rajaavat tilan väestönsuojaksi tarpeen tullen. Kuva: Risto Degerman

Oulussa on eri puolilla kaupunkia noin 2 000 yleistä väestönsuojapaikkaa. Lisäksi 2015 valmistuneessa keskustan pysäköintiluolassa on suojatilat 3 000 hengelle.

Ydinkeskustan alle kallioon louhitussa pysäköintilaitoksessa on tilaa 900 autolle. Sen yksi osa voidaan tarpeen vaatiessa erottaa massiivisilla teräsovilla väestönsuojaksi.

– Normaalioloissa tämä toimii autohallina samalla tavalla kuin muukin osa hallia, mutta tila on suunniteltu jo rakennusvaiheessa niin, että se saadaan pelastuslain mukaisesti varustettua väestönsuojaksi 72 tunnin kuluessa, kertoo Oulun Pysäköinnin toimitusjohtaja Jouni Anttila.

Lappi

Lapissa on yhteensä noin 83 000 väestönsuojapaikkaa, Lapin pelastuslaitos kertoo.

Valmiuspäällikön Ari Soppelan mukaan tietoja tarkistetaan parhaillaan, koska on epäilyjä, että kaikki Lapin väestönsuojapaikat eivät ole rekisteröityneet uuteen järjestelmään.

– Väestönsuojien rakentaminen on kohdistunut suurempiin kaupunkeihin. Pääosa Lapin väestönsuojista on Kemissä, Torniossa ja Rovaniemellä.

Venäjän hyökkäys on saanut lappilaiset miettimään, mistä lähimmät väestönsuojat löytyvät.

Pohjois-Suomen ja Lapin matkailukeskuksiin rakennettiin vuosina 1991–2011 noin 10 000 väestönsuojapaikkaa.
Esimerkiksi Leviltä löytyy 26 väestönsuojaa, joissa on 1 700 suojapaikkaa.

Lapin ainoa yleinen väestönsuoja on Santa Park Rovaniemellä.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 5.3.2022 klo 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

.
.