Hyppää sisältöön

Suomesta viedään Ukrainaan ambulansseja ja muuta kalustoa – pelastuslaitos: Hoitovälineille on sota-alueella nyt suuri tarve

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos on valmiudessa lähettämään ambulanssin ja 25 000 euron arvosta ensihoidon välineitä Ukrainaan. Aiemmin Etelä-Savon pelastuslaitos ja Ikaalisten Ambulanssikuljetus ilmoittivat välinelahjoituksista kriisialueelle.

Useampi pelastustoimen ja ensihoidon laitos ja yritys lahjoittaa välineistöä kriisialueelle. Kuvassa ambulanssi, jonka Itä-Uusimaa aikoo lähettää Ukrainaan. Kuva: Itä-Uudenmaan pelastuslaitos

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos on valmis lahjoittamaan Ukrainaan ambulanssin ja välineistöä noin 25 000 euron arvosta, Itä-Uudenmaan pelastuslaitos tiedottaa.

Ukrainaan voidaan lähettää erityisesti ensihoidossa käytettävää välineistöä. Näitä olisivat noin viisi käytöstä poistettua defibrilaattoria eli sydäniskuria, kevytkypäriä ensihoitajille ja kevytpaareja.

Lisäksi mukana on ylimääräisenä varayksikkönä toiminut käytöstä poistettu ambulanssi.

– Ukrainassa on suuri tarve hoitovälineille. Nyt luovutettavaksi esitettävät tarvikkeet ovat juuri tarkoitettuja siihen akuuttiin apuun, jota sota-alueella tarvitaan. Kaikki lähetettävä välineistö on käyttökelpoista, sanoo pelastusjohtaja Peter Johansson Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Porvoon kaupunginhallitus käsittelee Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen lahjoituksia kokouksessaan ensi viikon maanantaina. Jos lahjoitus hyväksytään, Johansson toivoo välineistön lähtevän kohti kriisialuetta välittömästi.

Sisäministeriö on pyytänyt pelastuslaitoksia toimittamaan välineistöä koordinoidusti ministeriön kautta. Ministeriö huolehtii avun kuljetuksesta ja siitä, että se menee oikeille vastaanottajille.

– Pidän tärkeänä, että apu kulkeutuu virallisia reittejä. Usein katastrofialueille viedään lahjoituksia, jotka valitettavasti eivät päädy kaikki perille, Johansson sanoo.

Idea lahjoituksesta syntyi spontaanisti ja välittömästi.

– Me työssämme autamme ihmisiä, joten tämä oli luonnollinen reaktio meille. Selvitimme, kuinka voimme osallistua. Ilmeni, että virallisia lähetyskanavia löytyy.

Ensihoidon lahjoituksia myös muualta Suomesta

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos ei ole ainut välineistölahjoittaja. Tänään myös Etelä-Savon pelastuslaitos kertoi, että se lahjoittaa Ukrainaan ambulanssin varusteineen.

– Ambulanssin toimittaminen Ukrainaan on meille soveltuva ja konkreettinen tapa auttaa Ukrainassa olevia pelastus- ja terveysviranomaisia sekä sodan keskellä olevia ukrainalaisia, sanoi Etelä-Savon pelastuslaitoksen johtaja Seppo Lokka tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Tiistaina Ikaalisten Ambulanssipalvelu Oy kertoi välineistölahjoituksesta Ukrainaan, Oivaseutu (siirryt toiseen palveluun) uutisoi. Kriisialueelle lähetetään muun muassa kahdet monitoimipaarit, kaksi monitoimidefibrilaattoria, evakuointipaareja, rautalankoja ja välineitä ilmateiden hallintaan.

Lue myös:

.
.