Hyppää sisältöön

Apua vapinapotilaille ilman kallon avausta uudella ultraäänihoidolla – TYKS hankki laitteiston ensimmäisenä pohjoismaisena yliopistosairaalana

Laitteisto liitetään magneettikuvauslaitteen osaksi, ja se maksaa 2,2 miljoonaa euroa. Vuosittain voidaan hoitaa 20–50 eri puolilta Suomea saapuvaa potilasta.

Havainnekuvassa näkyy, miten kohdettua ultraäänihoitoa annetaan aivoihin. Kuva: Insightec Ltd.

Turun yliopistollinen keskussairaala on hankkinut aivojen suurienergiaisen kohdennetun ultraäänihoitolaitteiston radiologian vastuualueelle. Kyseinen Neuro-HIFU-laitteisto tulee Turkuun ensimmäisenä pohjoismaisena yliopistosairaalana.

Laitteistolla voidaan hoitaa essentiaalista vapinaa, Parkinsonin tautia sekä vaikea-asteista neuropaattista hermokipua. Hoidot aloitetaan keväällä 2022 laiteasennuksen jälkeen.

Essentiaalinen vapina on perinnöllinen vapinasairaus, jonka esiintyvyys lisääntyy iän myötä. Yli 65-vuotiailla sen esiintyvyys on noin 5 prosenttia, mutta vanhuksilla jopa 20 prosenttia.

– Sairaus on yleensä lievä, mutta se voi olla myös hyvin invalidisoiva haitaten merkittävästi jokapäiväistä elämää ja perusaskareista suoriutumista. Esimerkiksi syöminen, kirjoittaminen tai puhelimen käyttö omin avuin voi olla mahdotonta. Vaikutus elämänlaatuun voi olla siis erittäin suuri, kertoo neurologian professori Valtteri Kaasinen TYKSin Neurokeskuksesta tiedotteessa.

Havainnekuvassa näkyy, että uusi laitteisto asennetaan magneettikuvauslaitteen sisään. Potilas makaa laitteessa aivan kuten magneettikuvauksessakin. Kuva: Insightec Ltd.

Kalloon ei tarvitse tehdä reikiä

Ylilääkäri ja radiologian professori Roberto Blanco Sequeiros pitää uutta laitteistoa erittäin merkittävänä hoidon kannalta. Hän kertoo, että nyt uudella hoitomuodolla vältytään leikkaukselta.

TYKSissä ja muissa suomalaisissa yliopistosairaaloissa on jo aiemmin hoidettu essentiaalista vapinaa ja Parkinsonin tautia kirurgisesti syväaivostimulaatiohoidoin.

– Ultaraäänihoito on kajoamaton hoitomuoto, eli potilaan pää asetetaan magneettikuvauslaitteen osana olevaan erilliseen laitteeseen. Siinä ei avata ihoa eikä kalloa, tai mennä mekaanisesti aivokudoksen läpi. Kirurgisessa hoitomuodossa kalloon tehdään pienet reiät, joiden kautta elektrodit asetettiin aivoihin.

Ylilääkäri, radiologian professori Roberto Blanco Sequeiros seuraa magneettikuvausta TYKSin tiloissa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Suuritaajuisessa ultaräänihoidossa ultraääni kohdennetaan aivojen syviin osiin. Hoito kestää noin kaksi, kolme tuntia magneettihoitolaitteessa.

– Laitteisto on kehitetty 2000-luvulla Israelissa ja Yhdysvalloissa. Yhdysvalloissa menetelmää on kehittänyt suomalainen tutkija Kullervo Hynynen. 2010-luvulla sen käyttö on laajentunut myös Euroopassa aivojen syvien osien hoitoon, kertoo Blanco Sequeiros.

Alzheimerin tautia tutkitaan samalla

Suuritaajuisessa ultraäänihoidossa ultraäänellä saadaan vähennettyä vapinaa. On myös näyttöä siitä, että hoito voi tehota muihinkin Parkinsonin taudin lihasoireisiin.

Ylilääkäri ja radiologian professori Roberto Blanco Sequeiros kertoo, että laitteen avulla pystytään tekemään myös tutkimusta aivoja rappeuttavan muistisairauteen, eli alzheimerin tautiin ja aivokasvaimiin liittyen.

Hoidon toteuttaa moniammatillinen lääkäriryhmä, jonka jäseninä ovat neurologi, neurokirurgi ja radiologi.

TYKSissä on käytetty vuodesta 2016 suurienergiaista kohdennettua ultraäänihoitoa kasvainten hoidoissa muun maussa kohdun, eturauhasen sekä luuston alueilla. Jopa lapsettomuudesta kärsiville on saatu apua, kun naiset ovat päässeet eroon lapsensaantiin vaikuttavista myoomista.

Röntgenhoitaja Jasmin Al-Rammahi hoitaa potilaan kuvausta yhdellä TYKSin magneettikuvauslaitteista. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Parkinson-liitto iloitsee uudesta hoitomuodosta

Parkinson-liiton mukaan kohdennettu ultraäänihoito tuo toivoa ja voi parantaa toiminta- ja työkykyä sairastavilla, joille lääkehoidosta ei ole apua.

– Sairastavat ovat odottaneet tätä hoitomuotoa Suomeen todella paljon. Se antaa uutta toivoa tämän yleisen, mutta huonosti tunnetun sairauden hoitamiseen, kertoo Essentiaalinen vapina ry:n puheenjohtaja Maarit Matjussi liiton tiedotteessa.

Liiton mukaan on tärkeää, että hoidon avulla saadaan sammutettua vääränlainen aivoaktiviteetti, joka aiheuttaa potilaille hankalat vapinaoireet.

Essentiaalinen vapina on hyvin yleinen, mutta huonosti tunnettu ja alidiagnosoitu, etenevä liikehäiriösairaus. Se koskettaa kaikenikäisiä. Suurimmalla osalla oireet ovat lieviä ja niiden kanssa pärjää joko lääkehoidolla tai ilman. Osalla kuitenkin sairaus heikentää merkittävästi toiminta- ja työkykyä.

Uusi hoitomuoto, kohdennettu ultraäänihoito, on sairastavien parissa kovasti odotettu täydennys hoitokeinojen valikoimaan syväaivostimulaation rinnalla. Jokaisen potilaan kohdalla arvioidaan aina yksilöllisesti, mikä hoitomuoto soveltuu hänelle parhaiten.

Essentiaalista vapinaa sairastavia on Suomessa arviolta noin 50 000–80 000. Oireet tulkitaan usein virheellisesti jännittämiseksi, krapulaksi tai Parkinsonin taudiksi. Sairauteen liittyy myös turhaan häpeää, peittelyä ja jopa sosiaalista eristäytyneisyyttä.

Liitto järjestää toukokuussa verkkoluennon hoitomuodosta. Maaliskuussa vietetään kansainvälistä essentiaalinen vapina –tietoisuuskuukautta. Sen tapahtumat järjestetään yhteistyössä Parkinsonliiton Essi-hankkeen ja Essentiaalinen vapina ry:n kanssa.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 8.3. kello 23.

Lue lisää:

.
.