Hyppää sisältöön

Puut oli jo kaadettu tuhansien Suomen rajan ylittävien venäläisten tieltä – miljoonat valuivat hukkaan yhdessä yössä

Kaakkois-Suomi oli hilkulla saada neljännen kansainvälisen rajanylityspaikkansa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan romutti haaveet turistivirroista ja matkailumiljoonista.

Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistäminen jäissä –  kunnanjohtaja: “Joudumme ottamaan etäisyyttä”
Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistäminen jäissä – kunnanjohtaja: “Joudumme ottamaan etäisyyttä”

Kuutostien varrelta Parikkalassa kaadettiin viime vuonna puita. Siihen valmistuu pikavauhtia uusi liittymä, joka johtaa Kuutostieltä Suomen ja Venäjän väliselle Parikkalan Syväoron rajanylityspaikalle.

Kaiken piti olla valmista seuraavaan isoon askeleeseen. Kunhan koronarajoitukset poistuisivat, vuosikausia odotetun uuden kansainvälisen rajanylityspaikan rakentaminen saattaisi vihdoin alkaa. Sen kautta Suomeen saapuisi tuhansia ja tuhansia venäläisturisteja ostoksille Parikkalaan ja Savonlinnaan ja toisivat tullessaan miljoonien eurojen matkailutulot.

– Meillä kävi ennen koronaa vuodessa noin 100 000 venäläistä matkailijaa, jotka toivat merkittävät matkailutulot alueellemme, kertoo Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine.

Tähän mennessä venäläiset turistit ovat tulleet Parikkalan ja Savonlinnan alueelle pääasiassa Imatran, Lappeenrannan Nuijamaan tai pohjoisemman Niiralan raja-asemien kautta.

Vaalimaan, Nuijamaan ja Imatran kautta ovat normaaliaikana olleet auki henkilöliikenteelle, tosin Imatra on nyt korona-ajan ollut suljettuna. Parikkalan Syväoro on odottanut aseman kansainvälistämistä vuosikausia. Kuva: Hilppa Hyrkäs / Yle

Uusi rajanylityspaikka olisi avannut aivan uuden, lyhyen reitin miljoonakaupunki Pietarista niin Savonlinnaan kuin Parikkalaan. Myös rajan takana olevan Laatokan alue sekä Petroskoi olisivat saanut lisävireyttä suomalaisturisteista.

Suunnitellulta Parikkalan rajanylityspaikalta on Savonlinnaan matkaa hieman vajaat 70 kilometriä, Parikkalan keskustaan muutama kilometri.

Unelma hetkessä ohi

Syksyllä 2019 silloinen Antti Rinteen hallitus siunasi, että rajanylityspaikan rakentaminen alkaa vuonna 2022.

Kun Venäjä aloitti sodan Ukrainassa, valuivat kaikki suunnitelmat hiekkaan.

Ulkoministeriön Itäosaston osastopäällikkö Marja Liivala vahvistaa Ylelle, että suunnitelmat ovat nyt jäissä.

– Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistämistä ei voida nyt edistää, sanoo Liivala.

Parikkalan keskustaa eivät venäläisturistit lähitulevaisuudessa elävöitä. Kuva: Marika Anttonen / Yle

Liivalan mukaan minkäänlaista aikataulua tai ajatusta ylityspaikan tulevaisuudesta ei ole.

Pian valmistuvan Kuutostien ja raja-asemalle johtavan uuden liittymän sekä siihen liittyvän Tullin tunnistusjärjestelmän ja Säteilyturvakeskuksen säteilynmittauslaitteiston rakentamisen kustannusarvio on 4,6 miljoonaa euroa.

Puuta ja rahtia

Tähän saakka Parikkalan Syväoro on ollut niin sanottu tilapäinen rajanylityspaikka. Sen kautta on kulkenut pääasiassa puuta.

Turisteja tai muita matkustajia yli on päässyt erityisluvalla. Rajan yli pääsivät vain suomalaiset ja venäläiset.

Parikkalan tilapäisellä rajanylityspaikalla oli tammi-ja helmikuun aikana 2 500 rajanylitystä, mikä on suurin piirtein sama määrä edellisvuosiin verrattuna. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Raja-aseman kansainvälistäminen olisi tarkoittanut, että rajan yli olisi päässyt kuka tahansa, jolla matkustusasiakirjat, kuten viisumi, ovat kunnossa.

Venäjä on kertonut jo kolmisen vuotta sitten, että se on kunnostanut tien Venäjän puoleiselle raja-asemalle. Suomessa raja-asema olisi vaatinut täydellisen uusimisen, koska sitä ei ole alun perin rakennettu henkilöliikennettä varten.

Suuri pettymys

Parikkalan kunnanjohtaja Vesa Huuskonen on yhtä mieltä ulkoministeriön kanssa. Kukaan ei tiedä, milloin kansainvälistämisen aika seuraavan kerran olisi.

– Kansainvälistäminen siirtyy varmasti hamaan tulevaisuuteen, eikä tule toteutumaan lähivuosien aikana, sanoo Huuskonen.

Kunnanjohtaja toivoo, että rajanylityspaikka voi toimia ainakin toistaiseksi entiseen malliin, jolloin esimerkiksi puutavaraliikenne maiden välillä voisi jatkua.

Tätä tietä pitkin tulee Venäjältä pääasiassa puutavararekkoja. Pietariin olisi matkaa reilut 240 kilometriä. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Ulkoministeriön Itäosaston osastopäällikkö Marja Liivala kertoo, että ministeriöllä ei ole tiedossa Ukrainan tilanteen vaikuttaneen tai vaikuttavan tavaraliikenteeseen Parikkalan rajanylityspaikalla.

Edessä voi kuitenkin olla rajan sulkeminen kokonaan.

– On mahdollista, että pakotteet ja vastapakotteet johtavat tilanteeseen, jossa tämä rajanylityspaikka sulkeutuu. Olemme kuitenkin toiveikkaita, koska tällä on hyvin suuri merkitys paikalliselle elinkeinoelämälle, sanoo Parikkalan kunnanjohtaja Vesa Huuskonen.

Huuskonen kertoo, että Parikkalan alueelle on tuotu Venäjältä puuhaketta ja käsiteltyä puutavaraa puualan yrityksille.

Kaikki uusiksi

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine kertoo, että raja-asemalla on valtava merkitys myös Savonlinnan alueen elinkeinoelämälle ja metsäteollisuuden investoinneille. Lisääntyneet liikennemäärät olisivat kenties myös vauhdittaneet Parikkalasta Savonlinnan kulkevan valtatie 14:n peruskorjausta.

Oopperajuhlakaupunki Savonlinna on viime vuosina kärsinyt muun muassa siitä, että Itä-Suomen yliopisto lopetti vuonna 2018 kampuksensa Savonlinnasta. Luokanopettajan, kotitalousopettajan, käsityönopettajan ja lastentarhanopettajan koulutukset siirtyivät Savonlinnasta Joensuuhun.

Samalla lähti 800 opiskelijaa ja koko kampuksen henkilökunta.

Siksikin rajan avaaminen olisi tarjonnut tarvittavan piristysruiskeen.

Pelkkä Olavinlinnan vetovoima ei riitä Savonlinnalle. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Laineen mukaan viime päivien tapahtumat ovat erittäin kielteinen asia Savonlinnan kehitysmahdollisuuksille.

– Rajanylityspaikan kansainvälistyminen olisi tuonut merkittävästi lisää venäläisiä matkailijoita, mutta tukenut myös matkailijoiden saamista Saksasta ja muista kolmansista maista.

Suunnitelmissa oli charter-lentojen aloittaminen Saksasta Savonlinnaan. Turisteille olisi Saimaan lisäksi markkinoitu mahdollisuutta käydä Venäjän puolella.

Turvallinen paikka

Parikkalalla on pitkä yhteinen maaraja Venäjän kanssa. Jos tarkkaan osaa katsoa, näkee Kuutostieltä muutamasta paikasta jopa Venäjälle saakka.

Tänään maanataina ja huomenna tiistaina Parikkalan rajanylityspaikka on suljettu Venäjän juhlapäivien takia. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Kunnanjohtaja Vesa Huuskonen ei usko, että Venäjän rajan läheisyydetsä tarvitsee tuntea erityistä pelkoa tai uhkaa.

– Suhtautuminen Venäjään ja venäläisiin on hyvin käytännöllistä. Toki ikävät tapahtumat tuomitaan, mutta elämä täällä jatkuu ja meidän täytyy toki tarkastella tätä elinkeinoelämää, elämistä ja hyvinvointia uudesta näkökulmasta. Uskomme, että täällä on turvallista ja hyvä elää, sanoo Parikkalan kunnanjohtaja Vesa Huuskonen.

Parikkalan rajanylityspaikka Kolmikannassa. Venäjän raja-asema näkyy tien päässä.
Ylen aamu vieraili maanantaiaamuna Parikkalan Syväoron rajanylityspaikalla. Katso koko juttu tästä.
.
.