Hyppää sisältöön

Analyysi: Venäjä käyttää pamppua, pelkoa ja propagandaa, jotta kotirintama ei nousisi sotaa vastaan

Sotaa vastustava liikehdintä on ajettu Venäjällä hyvin ahtaalle, kirjoittaa Ylen Pietarin-toimittaja Simo Ortamo.

Venäjän hallinnon kannattajat kokoontuivat sunnuntaina Krasnodarissa osoittamaan tukeaan "erikoisoperaatiolle" eli hyökkäykselle. Kuva: Nikolai Khizhnyak / TASS / All Over Press

Sotaa käyvän Venäjän hallinto ei ole säästellyt voimiaan, kun se on pyrkinyt pitämään kansalaisensa kuuliaisina ja pimennossa sodan todellisesta kulusta.

Keinoina on ollut sodan vastustajien vaino, ennennäkemättömän laaja sensuuri ja yhä kovempia kierroksia ottava propaganda.

Tarkoituksena on varmistaa, että suuri yleisö pysyy sodan takana. Juuri nyt näyttääkin siltä, että sotaa vastustava liikehdintä on ajettu hyvin ahtaalle.

Sunnuntaina oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tukijat kutsuivat kokoon sotaa vastustavia mielenosoituksia.

Hallinnon reaktio oli ankara. Poliisi otti kiinni yli 5 000 ihmistä 69 kaupungissa, pidätyksistä raportoiva OVD-info kertoo (siirryt toiseen palveluun). Osa kiinniotoista oli kovakouraisia.

Jokainen mielenosoitukseen osallistuva ottaa suuren henkilökohtaisen riskin. He voivat joutua hakatuiksi putkassa, saada vankilatuomion tai menettää työ- tai opiskelupaikkansa.

Mellakkapoliisit ottivat sunnuntaina Pietarissa kiinni yli tuhat sotaa vastustanutta mielenosoittajaa. Kuva: EPA

Protestit pysyivät pienempinä kuin vuosi sitten, kun Venäjä vangitsi Navalnyin. Tuolloin viranomaiset hajottivat aktivistien verkostot ankarilla rangaistuksilla ja kieltämällä Navalnyin liikkeen kokonaan.

Nyt ruuvi kiristyy entisestään.

Esimerkiksi Pietarissa poliisi teki jo lauantaina kotietsintöjä kymmenien aktivistien luona, uutissivusto Fontanka kertoo. (siirryt toiseen palveluun) Osa pidätettiin.

Myös mediatilan Venäjän hallinto on ottanut haltuun huimaavan nopeasti.

Viranomaiset ovat estäneet lähes kaikkien riippumattomien tiedotusvälineiden sivustot. Osa on lopetettu kokonaan.

Nobel-voittaja Dmitri Muratovin luotsaama Novaja Gazeta -lehti sinnittelee yhä, mutta se on poistanut sivuiltaan takautuvasti kaikki sodasta kertovat artikkelit ja lopettanut aiheen käsittelyn.

Syynä oli perjantaina Venäjällä hyväksytty laki, joka kieltää "valheellisen" tiedon levittämisen asevoimista. Rangaistus on ankarimmillaan 15 vuotta vankeutta.

On vielä epäselvää, miten viranomaiset tulkitsevat lakia. Äärimmillään valheelliseksi voidaan tulkita mikä vain Venäjän virallisesta linjasta poikkeava käsitys, esimerkiksi sodan kutsuminen sodaksi eikä "erikoisoperaatioksi".

Useat ulkomaiset tiedotusvälineet, kuten BBC ja Bloomberg, ovat keskeyttäneet toistaiseksi toimintansa Venäjällä lain takia, koska ne eivät voi varmistaa työntekijöidensä turvallisuutta.

Myös sosiaalisen median elintila on huvennut. Facebook on estetty, ja Twitteriä rajoitetaan. Tiktok keskeytti lain takia uusien päivitysten ja livestriimien tekemisen Venäjältä.

Oikeaa tietoa sodasta saa enää lähinnä pikaviestisovelluksissa tai kiertämällä nettisensuuria VPN-yhteyden avulla.

Kiinnostusta oikeaan tietoon toki on yhä. Venäjän ladatuimmat iPhone-sovellukset ovat tällä hetkellä kolme VPN-sovellusta sekä viestipalvelu Telegram, kertoo Similarweb-sivusto. (siirryt toiseen palveluun)

Myös Venäjän aluksi yskähdellyt propangandakone on alkanut lähteä käyntiin. Aluksi mielipiteenmuokkauksesta vastasivat pääosin valtion hallitsemat televisiokanavat, mutta nyt hallinto on alkanut mobilisoida tukijoitaan.

Venäjä on ottanut "erikoisoperaationsa" tunnukseksi Z-kirjaimen, joka on yksi Venäjän hyökkäysjoukkojen ajoneuvoihin maalatuista tunnuksista.

Z-kirjaimesta on tullut Venäjän sotilasoperaation tukemisen symboli. Kuva: Sergei Malgavko / TASS / All Over Press

Z-kirjain on näkynyt esimerkiksi joukkokokouksissa, kansanedustajien pinsseissä, kaduilla autojen koristeteippauksissa ja venäläisvoimistelija Ivan Kuljakin rinnassa (siirryt toiseen palveluun).

Viikonloppuna sosiaaliseen mediaan ilmestyi propagandavideo, jossa Z-kirjaimilla varustettuihin t-paitoihin pukeutuneet kansalaiset uhosivat häätävänsä sodan vastustajat Venäjän kaduilta. Video on nähtävissä Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Opetusministeriö puolestaan julkaisi koululaisia varten opetusvideon, joka väitti Venäjän "vapauttavan" ukrainalaiset ja varoitti "valheellisista" somevideoista. Videota näytettiin pakollisilla oppitunneilla joka puolella Venäjää, LBC-radio kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Propaganda suoltaa nyt iskulauseita ja perusteluja, joilla Kreml pyrkii vakuuttamaan sodan alkamisesta yllättyneet ja hämmentyneet hallinnon tukijat. Heitä on merkittävä osa venäläisistä.

Krasnodarissa ortodoksipappi siunasi auton, johon oli teipattu Z-kirjain. Kuva: Nikolai Khizhnyak / TASS / All Over Press

Näissä oloissa on epätodennäköistä, että Venäjällä nousisi ainakaan heti laajaa sotaa vastustavaa liikehdintää. Sen sijaan ihmisiä on alkanut lähteä maasta.

Pandemia-aikana lähes tyhjillään kulkeneet Allegro-junat Pietarista Suomeen ovat nyt lähes täysiä.

Kun haastattelin torstaina Pietarissa junaan nousevia ihmisiä, kaikki sanoivat lähtevänsä maasta pysyvästi ja kertoivat syyksi sodan. Moni ilmiselvästi hädissään ollut lähtijä kieltäytyi haastattelusta.

Sunnuntaina nousin itse junan kyytiin kohti Helsinkiä. Kanssamatkustajat olivat lähes kaikki venäläisiä ja matkalla esimerkiksi Espanjaan, Kyprokselle, Turkkiin tai Ruotsiin.

Lähelläni istunut pariskunta sanoi rajavartijoille menevänsä sukuloimaan, mutta oli ottanut mukaan suurimman sallitun määrän käteistä eli noin kymmenen tuhatta euroa dollareina ja euroina.

Tällä hetkellä lähtöä rajoittaa se, että lentoyhteydet länteen on katkaistu, eikä monilla ole pandemian jäljiltä voimassa olevia viisumeita ulkomaille.

Suomeen on erityisen hankala tulla. Suomi edellyttää venäläisiltä viisumin lisäksi joko lännessä hyväksyttyä koronatodistusta tai välttämätöntä syytä saapua Suomeen.

Lähtöhaluja lisää myös taloutta uhkaava syöksykierre sekä huhut siitä, että Venäjä olisi sulkemassa rajansa kokonaan.

Tämä on Ylen päivittäinen analyysi Venäjän hyökkäykseen liittyvästä ajankohtaisesta teemasta.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 8. maaliskuuta kello 23 saakka.

Edellisten päivien analyysit:

Lue myös:

.
.