Hyppää sisältöön

Varsinais-Suomen ensimmäisestä koronatartunnasta kaksi vuotta – teho-osastolle alkoi tulla potilaita jo parin viikon päästä

Ensimmäinen koronatartunta todettiin Varsinais-Suomessa 8. maaliskuuta 2020. Sen jälkeen on tehty 613 000 koronatestiä.

Varsinais-Suomessa on kahden koronavuoden aikana tehty satojatuhansia koronatestejä. Arkistokuva testauspaikasta. Kuva: Linus Hoffman/Yle

Tiistaina 8. maaliskuuta on kulunut tasan kaksi vuotta ensimmäisestä todetusta koronavirustartunnasta Varsinais-Suomessa.

Kahden pandemiavuoden aikana Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (TYKS) on hoidettu toistaiseksi 796 potilasta koronavirusinfektion vuoksi. Tämän lisäksi sairaaloissa on ollut hoidettavana 247 ensisijaisesti muusta syystä hoidettavaa potilasta, joilla koronaviruspositiivisuus on ollut lisälöydös.

Koronaan liittyviä kuolemia on pandemian aikana todettu 215 ja menehtyneiden keski-ikä on ollut 80,1 vuotta, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotteessaan.

Suojavarusteissa oleva TYKSin teho-osaston lääkäri kirjoittaa kollegan asuun tämän nimen, että he tunnistavat toisensa kasvojen ollessa peitossa suojavarusteiden vuoksi. Arkistokuva. Kuva: Minna Rosvall / Yle

613 000 koronatestejä

Kahden koronavuoden aikana on otettu kaiken kaikkiaan noin 613 000 koronanäytettä. Testiä kehitettiin niin, että jo näytteen ensimmäisessä analyysissä voitiin tehdä virusmuunnosta koskeva arvio.

TYKS Laboratoriot oli useasti varianttien etsimiskisoissa maaliviivalla ensimmäisenä.

– Laboratoriomme on ainoa koronadiagnostiikkaa tekevä laboratorio Suomessa, jossa seulontatestit suoraan erottelevat viruslöydöksiä. Lisäksi tyypitämme koronaviruksia viikoittain määrittämällä viruksen perimän emäsjärjestyksen, eli sekvensoimalla, sanoo kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Tytti Vuorinen tiedotteessa.

Vuorisen mukaan näin pystytään ennakoimaan epidemian kehittymistä sairaanhoitopiirissä ja reagoimaan nopeasti muuntuvaan tilanteeseen.

Rokotteet toivat helpotuksen

TYKSissä pandemiaan valmistautuminen aloitettiin jo vuoden 2020 alussa, kun Kiinasta raportoitiin uudesta vakavaa hengitystieinfektiota aiheuttavasta tuntemattomasta viruksesta.

– Alussa epävarmuus oli suurta, kun taudista ei vielä tiedetty paljoakaan verrattuna siihen, mitä siitä nyt tiedämme, tartuntataudeista vastaava lääkäri Harri Marttila sanoo.

Marttilan mukaan pandemian osattiin odottaa tulevan aaltoina, mutta aaltojen koosta ei ollut käsitystä. Menossa on nyt pandemian neljäs aalto, joka on ollut kaikkein suurin.

Rokotukset iäkkäille riskiryhmässä oleville alkoivat tammikuussa 2021. Niiden avulla on kyetty estämään paljon vakavia sairastumisia ja menehtymisiä. Rokotteet ovat antaneet myös turvaa koronapotilaita hoitaville työntekijöille. Terveydenhoitohenkilöstöä alettiin rokottaa jo aiemmin, heti joulunpyhien 2020 jälkeen.

Teho-osaston potilaista suurin osa miehiä

Ensimmäinen koronapotilas tuli teho-osastolle hoitoon 26. maaliskuuta 2020. Tähän mennessä on Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastolla hoidettu kaikkiaan 145 koronapotilasta pandemian aikana.

Keskimääräinen ikä koronapotilaalle, joka on ollut tehohoidossa TYKSissä, on 53 vuotta. Heistä 70 prosenttia on ollut miehiä.

Tähän mennessä 16 prosenttia potilaista on menehtynyt tehohoidon aikana, joka on noin neljä kertaa suurempi kuolleisuus kuin tehohoidossa keskimäärin. Kolme neljästä, 74 prosenttia, oli rokottamattomia.

Sairaanhoitaja hoitaa koronapotilasta TYKSin teho-osastolla lokakuussa 2021. Kuva: Arash Matin / Yle

Maaliskuusta 2020 tämän vuoden maaliskuuhun mennessä TYKSin teho-osastolla on ollut 18 koronapotilasta, joilla on ollut 2 tai 3 rokotetta. Näiden potilaiden keski-ikä oli 65 vuotta ja kaikilla heistä oli merkittäviä perussairauksia.

– Toisin sanoen 88 prosenttia kaikista tehohoidossa olleista koronapotilaista on ollut rokottamattomia epidemian alusta tähän päivään asti, sanoo TYKSin teho-osaston ylilääkäri Mika Valtonen.

Valtonen on kuitenkin harmissaan polarisoinnista, joka on syntynyt rokotettujen ja rokottamattomien välille yhteiskunnassamme.

– Täällä sairaalassa emme syytä ketään mistään, esimerkiksi heidän valintojensa tai elämäntapojensa perusteella. Potilaat eivät ole syyllisiä sairauksiinsa, emmekä me ole tuomareita. Tämä ei ole oikeuslaitos, vaan teemme parhaamme hoitaaksemme ihmiset terveeksi, sanoo Valtonen.

– On paljon muitakin sairauksia, joissa omat elämäntavat ovat voineet vaikuttaa sairauteen, mutta emme tuomitse, vaan hoidamme kaikkia tasapuolisesti. Se on meille itsestäänselvyys, sairaanhoitaja Sanna Nerjanto TYKSin teho-osastolta sanoo.

Pandemia yhä täällä

Koronapandemia on edelleen voimissaan, vaikka yksittäisen ihmisen riski saada vaikea tautimuoto on omikron- muunnoksen myötä pienentynyt.

– Meillä on kuitenkin tällä hetkellä enemmän koronapotilaita sairaalassa kuin koskaan aikaisemmin. Huolehditaan yhdessä sitä, että tilanne ei vaikeudu edelleen, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

TYKSissä oli maanantaina 7. maaliskuuta yhteensä 46 koronapositiivista potilasta, joista alle viisi saa tehohoitoa. Potilaista 22 on hoidossa koronainfektion vuoksi, 24 potilaalla korona on lisälöydös.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 8.3. kello 23.

.
.