Hyppää sisältöön

Puolustusvoimien rutiiniharjoitus keräsi poikkeuksellisen mediahuomion – joukko ulkomaisia toimittajia seurasi simuloitua räjähdystilannetta

Kokeneen reserviläisen mukaan Ukrainan sota on paikallispuolustusharjoituksessa jatkuvasti mielessä ja sitä myös seurataan tiiviisti.

Reserviläisiä rakennuksen kulmalla.
Harjoituksen tapahtumapaikkoja ovat olleet Porvoon lisäksi muun muassa Loviisan Valkon satama sekä Helsinki-Vantaan lentokenttä.

Kaartin jääkärirykmentin johtama paikallispuolustusharjoitus alkoi Uudellamaalla sunnuntaina 6.3. ja kestää vielä huomiseen perjantaihin.

Harjoitus on tavanomainen: vastaavia järjestetään valtakunnallisesti kaksi kertaa vuodessa. Tavallisesti tällaisista harjoituksista raportoivat korkeintaan paikallislehdet ja yksi tai kaksi suurempaa mediataloa.

Keskiviikkona Porvoon harjoituksen mediapäivään osallistui edustajia kymmenestä eri tiedotusvälineestä mukaan lukien kuvausryhmät Ruotsista ja Iso-Britanniasta. Lisäksi edellisenä päivänä harjoitusta kävi seuraamassa kaksi saksalaismediaa.

Harjoituksen johtajan, eversti Vesa Laitosen mukaan kansainvälinen kiinnostus on suurta mutta myös ymmärrettävää, ja sen voi olettaa johtuvan pääosin Ukrainan tilanteesta ja Suomen turvallisuustilanteeseen liittyvästä keskustelusta.

Porvoossa entisen terveysaseman tiloissa järjestetyssä harjoituksessa simuloitiin tilannetta, jossa rakennuksessa oli tapahtunut räjähdys. Kuva: Matti Myller / Yle

Harjoitukseen osallistuu 740 henkilöä joista noin puolet on reserviläisiä.

Laitosen mukaan reserviläisten osallistumisprosentti on tavanomaista korkeampi, mikä liittynee ainakin osittain maailmantilanteeseen.

– Reserviläisistä vain 4,5 prosenttia ilmoitti, että ei syystä tai toisesta pääse osallistumaan harjoitukseen. Luku on muutaman prosenttiyksikön pienempi kuin vastaavissa harjoituksissa yleensä.

Harjoitukseen osallistuu noin 340 reserviläistä. Antti Rytivaara on yksi heistä. Kuva: Matti Myller / Yle

Harjoitukseen osallistuva porvoolainen Antti Rytivaara kertoo olevansa kokenut ja aktiivinen reserviläinen, jota ei tarvitse erikseen motivoida osallistumaan puolustusharjoituksiin. Hän arvioi, että Ukrainan sota tuo harjoitukseen oman säväyksensä, sillä tilanne on jatkuvasti mielessä ja sitä myös seurataan harjoituksen ohessa tiiviisti.

– Meidän porukka on aina osallistunut näihin harjoituksiin mielellään, oli se maailmantilanne mikä hyvänsä, mutta ehkä se motivaatio nyt vielä vähän korostuu tässä tilanteessa.

Harjoitusta seurasi keskiviikkona toimittajia kymmenestä eri julkaisusta tai mediatalosta. Kuva: Matti Myller / Yle

Harjoituksen tapahtumapaikkoja ovat olleet Porvoon lisäksi muun muassa Loviisan Valkon satama sekä Helsinki-Vantaan lentokenttä. Varusmiesten, reserviläisten ja sekä kantahenkilökunnan lisäksi mukana ovat poliisi, pelastuslaitos sekä säteilyturvakeskus.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 11.3.2022 kello 23 saakka.

.
.