Hyppää sisältöön

14-vuotias kuoli jäärataonnettomuudessa Jalasjärvellä toissa keväänä – syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta kuolemantuottamuksesta jään kunnosta vastanneelle

Syytetty vaatii syytteen hylkäämistä ja katsoo, että kyseessä oli tapaturma. Onnettomuus tapahtui Etelä-Pohjanmaalla keväällä 2020.

Maaliskuussa 2020 tapahtunutta onnettomuutta käsiteltiin Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa keskiviikkona. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta tai tuntuvaa sakkorangaistusta kuolemantuottamuksesta miehelle, jonka vastuulla oli jään auraus ja jään kunnon seuraaminen Jalasjärvellä tapahtumassa, jossa 14-vuotias poika kuoli jäärataonnettomuudessa.

Syyttäjä katsoo miehen aiheuttaneen pojan kuoleman huolimattomuudellaan.

Asia käsiteltiin keskiviikkona Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Tuomio annetaan parin viikon kuluttua.

Onnettomuus tapahtui maaliskuussa 2020 Kurikan Jalasjärven Hirvijärvellä, missä yksityishenkilöt ovat järjestäneet jäärata-ajoja. Niihin osallistui sekä aikuisia että alle 18-vuotiaita.

Kuolemantuottamuksesta syytetyn vastuulla oli jään auraus ja jään kunnon seuraaminen.

Syyttäjän mukaan mies oli aurannut jään tapahtumapäivänä ja sitä edeltävänä, mutta ei ollut mitannut jään paksuutta. Jää oli selvästi ohuempaa kuin mitä voidaan pitää turvallisena minimivahvuutena.

Syytetty oli aurannut rataa myös hieman ennen onnettomuutta ja havainnut jäällä vettä ja auton etupyörän kokoisia reikiä, mutta ei ollut syyttäjän mukaan sulkenut rataa, merkinnyt reikiä tai huolehtinut siitä, että kaikki ajajat olisivat tienneet niistä.

Eturengas ajoneuvossa, jonka kyydissä uhri oli, osui reikään, ja jää rikkoutui lisää. Ajoneuvo vajosi ylösalaisin järvenpohjaan ja 14-vuotias poika menehtyi. Autoa ajoi 12-vuotias poika.

Lisäksi kahdelle muulle vaaditaan sakkoja maastoliikennerikkomuksesta. He olivat luovuttaneet auton 12-vuotiaan kuljetettavaksi. Vastaajat kiistävät tienneensä, ettei alle 15-vuotias saa ajaa maastossa.

Syytetty: Jään paksuuden mittaaminen ei olisi estänyt onnettomuutta

Kuolemantuottamuksesta syytetty kiistää teonkuvauksen ja rangaistusvaatimuksen ja vaatii syytteen hylkäämistä. Hän pitää tapahtunutta tapaturmana, eikä katso aiheuttaneensa uhrin kuolemaa laiminlyönnillä tai huolimattomuuttaan.

Syytetyllä on pitkä kokemus jääradan kunnossapidosta. Hän toteaa vastauksessaan, että jään paksuuden mittaaminen ei olisi estänyt onnettomuutta, eivätkä sääolosuhteet antaneet aihetta mittaamiseen.

Syyttäjän esittämät minimivahvuusvaatimukset taas koskevat vastauksen mukaan jääratakilpailuja.

Jää oli kestänyt myös aurausauton, eikä syytetyllä ollut syytä epäillä, ettei se kestäisi yksittäisiä ajoneuvoja.

Jään päällä oleva vesi ja railot tai reiät ovat syytetyn mukaan normaali keväinen ilmiö, johon ei ole liittynyt välitöntä vaaraa. Syytetty kertoo varoittaneensa aukoista ja ilmoittaneensa niiden sijainnin, mutta tieto ei ilmeisesti tavoittanut kaikkia.

.
.