Hyppää sisältöön

Viking Line jatkaa lisämaksun perimistä matkustajilta polttoaineen hintojen nousun vuoksi – myös Tallink alkaa periä maksua, mutta ei Helsinki–Tallinna-reitillä

Viking Linen mukaan kahden vuoden pandemian jälkeen sen talous ei kestä polttoaineen hintojen noususta aiheutuvia lisämenoja ilman hintojen korottamista.

Viking Linen uusi alus, Viking Glory saapui Turkuun helmikuun alussa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Varustamoyhtiö Viking Line ottaa tästä päivästä alkaen käyttöön polttoainelisämaksun kaikilla sen laivoilla tehdyillä matkoilla elokuun loppuun asti.

Päätös on jatkoa marraskuussa käyttöön otetulle lisämaksulle, joka oli voimassa tammikuun loppuun asti. Lisämaksua korotetaan viime syksyisestä.

Helsingin ja Tukholman sekä Turun ja Tukholman välisillä reiteillä lisämaksu on meno–paluu-matkalla 5,80 euroa. Helsinki–Tallinna-reitillä, sekä Maarianhaminaan kulkevilla matkoilla maksu on 3,80 euroa. Yksisuuntaisilla matkoilla maksu on puolet tästä.

Ennen tätä päivää varatuista matkoista polttoainemaksua ei peritä, jos varaukseen ei tehdä muutoksia. Jos aiemmin varattu matka maksetaan vasta lähtöselvityksessä, hintaan lisätään polttoainemaksu.

– Polttoaineen hinta on noussut merkittävästi sen jälkeen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Moni toimiala kärsii kovasti, samoin merenkulku. Joudumme turvautumaan poikkeukselliseen järjestelyyn, koska polttoaineen hinta on lyhyessä ajassa noussut huomattavasti ennakoitua enemmän, Viking Linen myyntijohtaja Kaj Takolander sanoo Viking Linen tiedotteessa.

Takolanderin mukaan helpotusta hintoihin ei ole näköpiirissä. Viking Linen talous on pitkän pandemian vuoksi rasittunut rankasti, eikä yhtiö pysty kantamaan polttoaineista aiheutuvia lisäkustannuksia kaikkien muiden kulujen ohella.

Ukrainan avustuslähetykset, pakolaiset ja heidän saattajansa ovat vapautettu lisämaksusta.

Myös Tallink alkaa periä lisämaksua, mutta ei Helsinki–Tallinna-reitillä

Torstaina myös Tallink-konserni tiedotti (siirryt toiseen palveluun) ottavansa käyttöön väliaikaisen polttoainelisämaksun polttoaineen merkittävän hinnannousun vuoksi 14. maaliskuuta alkaen.

Lisämaksu otetaan käyttöön yhtiön Helsinki-Tukholma-, Turku-Tukholma- ja Tallinna-Tukholma-reiteillä. Polttoainelisämaksu koskee sekä reittimatkoja että risteilyjä näillä reiteillä 14. maaliskuuta–31. elokuuta 2022.

Helsinki–Maarianhamina-, Turku–Maarianhamina- ja Maarianhamina–Tukholma-reiteillä polttoainelisämaksu on 1,90 euroa henkilöltä per suunta. Helsinki–Tukholma-, Turku–Tukholma- ja Tukholma–Tallinna-reiteillä polttoainelisämaksu on 2,90 euroa henkilöltä per suunta ja risteilyllä 5,80 euroa henkilöltä.

Polttoainelisämaksu ei koske ennen 14. maaliskuuta tehtyjä varauksia, jos ne on maksettu kokonaan eikä niihin tehdä muutoksia 14. maaliskuuta jälkeen. Ennen 14. maaliskuuta tehdyistä kokonaan tai osittain maksamattomista varauksista peritään polttoainelisämaksu lähtöselvityksen yhteydessä.

Lisämaksua ei oteta ainakaan toistaiseksi käyttöön Helsinki–Tallinna-reitillä, eikä sitä peritä 0–5-vuotiailta lapsilta, Tallink tiedottaa.

Juttua päivitetty kello 15.40 tiedolla siitä, että myös Tallink alkaa periä lisämaksua.

Lisää aiheesta:

.
.