Hyppää sisältöön

Etkö keksi, mihin ryhtyä isona? Tutki Ylen korkeakoulukoneesta, mille alalle on paikkoja, missä riittää töitä ja paljonko palkkaa saa

Abiturientti Anni Ketolan mukaan Ukrainan sota on lisännyt kiinnostusta omaa toivealaa kohtaan. Opiskelupaikan valinnassa yksi isoimmista tekijöistä onkin oma mielenkiinto, asiantuntija sanoo.

Anni Ketola haluaa panostaa kirjoituksiin täysillä, jotta opiskelupaikan saaminen olisi helpompaa. Siksi hän esimerkiksi uusi englannin, jonka hän kirjoitti jo syksyllä. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tekijät

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Helsinkiläisen Sibelius-lukion abiturientti Anni Ketola pänttäsi ylioppilaskirjoituksiin tiiviisti koko lukuloman ajan.

Hyvä ylioppilastodistus helpottaa halutun opiskelupaikan saamista ja elämässä eteenpäin siirtymistä, hän uskoo.

Ketola hakee nyt monien muiden abien tavoin ensimmäistä kertaa yhteishaussa. Ala on valikoitunut jo hyvissä ajoin.

– Olen ajatellut, että lähden opiskelemaan yhteiskunta-alaa. Tarkka ykköshakukohde ja kaupunki ovat vielä auki, mutta olen miettinyt hakevani esimerkiksi politiikan tutkimukseen tai valtio-oppiin.

Kaikille valinta ei ole yhtä helppoa. Jutun lopusta löytyvästä koneesta löydät tietoja korkeakoulujen kevään toisen yhteishaun eri hakukohteiden opiskelupaikkojen määristä, alan palkoista ja työllistymisestä. Ne voivat auttaa valinnassa.

Yhteishaku päättyy 30. maaliskuuta klo 15. Jo valittuja hakukohteita ja niiden järjestystä voi muuttaa Opintopolussa (siirryt toiseen palveluun) siihen asti.

Oma opiskelupaikan valinta menee intohimon kautta.

Anni Ketola

Anni Ketola on selvittänyt yhteishakuun liittyviä tietoja sen verran, että toivehakukohteisiin Helsinkiin tai Tampereelle ei ole ihan hirveästi paikkoja. Sen takia hän aikoo hakea moneen eri kohteeseen samalta alalta.

– Muuten sellainen "tänne otetaan enemmän sisään, niin haen sinne" ei ohjaa minun valintaani, Ketola toteaa suoraan.

Vaikka yhteiskunta-ala ei ole Ketolan mukaan parhaiten työllistävä ala verrattuna esimerkiksi tekniikan vaihtoehtoihin, hän ei aio hakea toisaalle.

Ketola luottaa siihen, että kirjoitukset menevät hyvin, ja hän pääsee niiden avulla opiskelemaan. Hän kirjoitti syksyllä englannin, psykologian ja yhteiskuntaopin. Nyt vuorossa ovat äidinkieli, englannin arvosanan korottaminen, pitkä matematiikka ja filosofia. Kuva: Silja Viitala / Yle

– Oma opiskelupaikan valinta menee intohimon kautta. Haluan mennä alalle, mikä kiinnostaa, en esimerkiksi hyvän työllisyyden perässä, sanoo Ketola.

Ukrainan sota on lisännyt kiinnostusta omaa valintaa kohtaan.

Sotatilanne on saanut miettimään paljon sitä, miten asioita päätetään isommalla mittakaavalla

Anni Ketola

Aiemminkin hän on pohtinut yksilön ja yhteiskunnan välistä vuorovaikutusta, esimerkiksi sote-palveluissa ja uusilla hyvinvointialueilla. Myös EU-tasoinen päätöksenteko kiinnostaa.

– Sotatilanne on saanut miettimään paljon sitä, miten asioita päätetään isommalla mittakaavalla. Haluaisin opiskella sitä lisää.

Tulevien opiskeluiden ja myöhemmin työpaikan pitää olla itselle merkityksellisiä, hän summaa. Palkka ei ole tärkein tekijä, sillä parempia palkkoja saisi varmaan muualta, esimerkiksi tekniikan alalta, Ketola pohtii.

Valistunut arvaukseni on, että listaukset siitä millä aloilla on eniten töitä, vaikuttavat aika vähän valintoihin

Lotta Haikkola

Merkityksellisyyttä hakevat myös muut nuoret. Sitä arvostetaan ja pidetään tärkeänä opiskelupaikan ja alan valinnassa, Nuorisotutkimusseuran tutkija Lotta Haikkola sanoo.

Haikkola on ollut tekemässä nuorisobarometria vuonna 2019, jolloin selvityksessä keskityttiin nimenomaan nuorten työllisyyteen ja siihen vaikuttaviin tekijöihin.

– Valistunut arvaukseni on, että listaukset siitä, millä aloilla on eniten töitä, vaikuttavat aika vähän valintoihin, Haikkola sanoo suoraan.

Vaikka palkka ei ole Ketolan eikä Haikkolankaan mukaan ainoa määräävä tekijä alaa valitessa, hakiessa voi silti kutkuttaa tietää, minkä verran rahaa voisi kilahtaa kuukausittain palkkapussiin.

– Hyvin harva ajattelee työtä paikkana, josta saa rahaa eikä mitään muuta.

Työn ja opiskelujen merkityksellisyys on kuitenkin jokaiselle yksilöllinen asia.

– Joillekin sen pitää olla yhteiskunnallisesti merkityksellistä. Toisille taas oma kehittyminen on tärkeää.

Samalla rakennetaan myös mielikuvaa siitä millainen ihminen haluaa olla.

Lotta Haikkola

Omien valintojen korostaminen ja yksilöllisyys ovat isossa roolissa, kun nuoret tekevät elämää ohjaavia valintoja, Haikkola toteaa.

– Samalla rakennetaan myös mielikuvaa siitä, millainen ihminen haluaa olla.

Haettavana on lähes 53 000 opiskelupaikkaa

Kevään toisessa yhteishaussa on tarjolla liki 53 000 opiskelupaikkaa (siirryt toiseen palveluun), joista yli 27 000 (siirryt toiseen palveluun) on ammattikorkeakouluissa ja vajaat 26 000 yliopistoissa.

Ylen koneessa on laajasti taustatietoa tarjolla olevista paikoista. Voit katsoa koneesta esimerkiksi aloituspaikkojen määrän eri hakukohteissa, alan palkkatason ja alakohtaisia tietoja työllistymisestä valmistumisen jälkeen.

Tarkempia tietoja työllistymisnäkymistä eri ammateissa eri alueilla löydät työ- ja elinkeinoministeriön ammattibarometrista (siirryt toiseen palveluun).

Koneessa ei ole maisterihaun eikä ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon hakukohteita, joita on vajaat 10 000. Myös erilaisissa kilpailuissa menestyneille, keskeneräisen tutkinnon suorittajille ja muuntokoulutukseen hakeville varatut paikat on rajattu pois.

Osaan koulutuksista voit hakea yhteishaun lisäksi erillishauissa esimerkiksi avoimen yliopiston tai avoimen ammattikorkeakoulun opintojen perusteella. Koneessa on mukana erillishakukohteita, joissa hakuaika on sama kuin yhteishaulla.

Opintopolusta (siirryt toiseen palveluun) (siirryt erilliseen palveluun) löydät tiedot jo aiemmin alkaneista tai myöhemmin keväällä avautuvista erillishauista ja kaikkien hakukohteiden yksityiskohtaiset tiedot.

Tästä pääset korkeakoulukoneeseen:

Mikä sinusta tulee tai tuli isona? Voit keskustella aiheesta 25.3. kello 23:een saakka.

.
.