Hyppää sisältöön

Pohjalaisjoissa ainekset kunnon kevättulviin – jäät ovat keskimääräistä paksummat ja lunta on tavallista enemmän

Jääpatoriski on tänä keväänä myös tavallista suurempi. Ely-keskus mittaa jäiden paksuuksia uudelleen ensi viikolla ja päättää sen jälkeen mahdollisista sahauksista.

Hyydepatoja avattiin Lestijärvellä kaivinkoneella muutama vuosi sitten. Kuva: Susanna Wacklin / Yle

Pohjalaisjoissa on ainekset kunnon tulviin tänä keväänä, sillä lunta on keskimääräistä enemmän pohjalaismaakunnissa, arvioi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.

Eniten lunta on Lapväärti-Isojoen, Perhonjoen ja Ähtävänjoen vesistöissä.

Kevään tulvahuippu saavutetaan pohjalaisjoissa tulvakeskuksen alustavan arvion mukaan vasta huhtikuussa, Keski-Pohjanmaalla huippu on menossa pitkälle huhtikuun puolelle.

Myös jääpatoriski on tavallista suurempi, sillä jäät ovat keskimääräistä paksumpia, paikoin jopa puoli metriä tai jopa yli.

Riskipaikkoja on Perhonjoella, Lapväärtinjoessa ja Kyrönjoessa ja näihin harkitaankin jääsahauksia paksuusmittausten jälkeen.

Lisäksi jäitä voidaan haurastuttaa juoksuttamalla niiden päälle tummaa jokivettä.

Myös tekojärvien pintoja lasketaan juoksutuksilla tänä keväänä alemmaksi kuin tavanomaisena keväänä, jotta tulvilta vältyttäisiin. Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla säännöstellään jopa noin 30 luonnon- sekä tekojärveä.

Lähiaikojen sääennuste lupaa kuitenkin parhaita mahdollisia kelejä lumien hitaalle sulamiselle. Pohjalaisjokien virtaamat näyttäisivät vielä ensi viikon pysyvän pieniä yöpakkasten ansiosta.

Jos kaikki menee kohdilleen, tulvat voivat jäädä normaalikevättulvien tasolle, arvioi vesistöyksikön päällikkö Liisa Maria Rautio ely-keskuksesta.

Lue myös:

.
.