Hyppää sisältöön

Suomi–Tanska-EM-ottelu pysäytti myös urheiluselostaja Jarmo Lehtisen: "Se oli uran vaativin hetki"

Jarmo Lehtinen on selostanut urheilukilpailuja Ylelle 40 vuoden ajan. Hän antaa vinkit, mitä alalle haluavan kannattaisi tehdä.

Jarmo Lehtinen on selostanut Ylelle tuhansia urheilutapahtumia. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Nuori Jarmo Lehtinen käveli Ilta-Sanomien toimitukseen 1970-luvun lopulla ja ilmoitti, että hän haluaisi ruveta kirjoittamaan juttuja yleisurheilusta.

– Pääsin tekemään, ja sitä kautta tulin alalle.

Näin kertoo Yle Urheilun konkariselostaja Jarmo Lehtinen.

Jarmo Lehtinen on ennen kaikkea radioselostaja. Takana on tuhansia urheilutapahtumia, jotka hän on välittänyt kuuntelijoille Ylen radiokanavien kautta.

Haaveiletko radioselostajan urasta? Jarmo Lehtinen kertoo, mihin hänen mielestään kannattaisi urasta haaveilevan panostaa.

Jarmo Lehtinen istuu hotellin aulassa.
Jarmo Lehtinen kertoo vinkit, mihin hänen mielestään kannattaa panostaa, jos haaveilee urheiluselostajan ammatista.

Kesällä 1979 Lehtinen tuli Yleisradioon kesätoimittajaksi. Sen jälkeen hän on päässyt selostamaan 20 olympialaiset, viimeksi hiihtoja Pekingissä.

– Eihän siellä ollut muuta kuin se meidän hotelli, hiihtopaikan selostamo ja broadcasting center. Ei ollut mitään mahdollisuutta mennä minnekään. Joku sanoi, että 20–30 kilometrin päässä olisi iso kaupunki Zhangjiakou, mutta en minä tiedä siitä mitään, kertoo Lehtinen.

Toki suurin osa Lehtisen työstä tapahtuu koti-Suomessa. Takana ovat ties kuinka monet Kalevan kisat, hiihdon SM-kisat, jalkapallo-ottelut ja monet muut urheilukilpailut.

Viimeksi Lehtinen oli viime lauantaina selostamassa Ylelle Lappeenrannassa jääpallon finaaliottelua Lappeenrannan Veiterä–Porvoon Akilles. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Jarmo Lehtisen ensimmäiset olympialaiset olivat vuonna 1984 Los Angelesissa. Se oli myös ensimmäinen kerta, kun Lehtinen pääsi käymään Yhdysvalloissa.

Maailmaa on päässyt näkemään, mutta ei turistin silmin.

– Ainakin näkee hotelleja, lehdistökeskuksia ja kilpailupaikkoja, sanoo Lehtinen.

Toimittaja Sirkka Haverinen pyysi Ylen urheiluselostaja Jarmo Lehtistä lyhyesti kertomaan, mitä tuovat mieleen muun muassa Tim Sparv, Marja-Liisa Kirvesniemi tai Iivo Niskanen.

Kovin paikka?

Lehtisen valtavalla kokemuksella voisi kuvitella, ettei vastaan tulisi enää mitään, mihin ei osaisi varautua.

Sellainen on kuitenkin tuoreessa muistissa viime kesältä.

Suomi pelasi kauan odotettua ensimmäistä EM-jalkapallo-otteluaan Tanskan Kööpenhaminassa. Ensimmäinen puoliaika oli kääntymässä loppua kohti, kun Tanskan pelaaja Christian Eriksen yllättäen lyhistyi kentälle.

Jarmo Lehtinen selosti ottelua suorana Yle Puheeseen yhdessä asiantuntija Olli Huttusen kanssa.

Kukaan ei alussa tiennyt, mitä tapahtui. Ottelu keskeytyi yli tunniksi, mutta puhe radiokanavalla ei loppunut.

Yli tunnin ajan he olivat suorassa lähetyksessä epätietoisuuden vallassa ja yrittivät selvittää, mitä on tapahtunut kentällä ja mitä itse ottelulle tapahtuu.

Selostusrupeama kesti kaikkiaan neljä ja puoli tuntia.

– Se oli kova paikka. Siinä panin peliin kaiken osaamiseni, 40 vuoden kokemukseni, että sain pidettyä lähetyksen asiallisena ja kuitenkin välittää koko ajan tunnelmaa. En saanut mistään mitään tietoa. Se oli minun urani vaativin hetki, kertoo Jarmo Lehtinen.

Selostamisen viehätys

Jarmo Lehtinen tunnetaan siitä, että hän perehtyy tuleviin koitoksiin kunnolla.

Mikä on selostamisessa parasta?

Jarmo Lehtonen selostuskopissa.
Mikä on urheilukilpailujen selostamisessa radioon parasta? Ylen urheilutoimittaja Jarmo Lehtinen kertoo.

Viikonvaihteessa pelattua jääpallofinaalia varten Jarmo Lehtinen kävi jo viikkoa aikaisemmin katsomassa paikan päällä Lappeenrannan Veiterän ottelun.

– Olen ottanut selvää pelaajista ja jutellut valmentajien kanssa. Kommentaattori Esko Tammilehdon kanssa katsoimme perjantaina yhdessä jääpallon pronssiottelun, kertoo Lehtinen.

Lehtinen kertoo, että selostaminen radioon ja televisioon on luonteeltaan erilaista. Radiossa pitää olla koko ajan äänessä, televisiossa sen sijaan pitää antaa katsojalle aikaa ja varaa tehdä omia havaintoja.

Jääpallo on siinä mielessä Lehtiselle tuttu laji, että hän on muun muassa selostanut lajin MM-kisoja.

Harvinaisemmat lajit vaativat enemmän työtä.

– Jousiammunnan olympiavoittaja Tomi Poikolainen opetti minulle Los Angelesin vuoden 1984 olympialaisia varten kädestä pitäen, miten hän valmistautuu olympialaisiin. Silloin selostin jousiammuntaa. Kaikki lajit ovat olleen mielenkiintoisia.

Jarmo Lehtisen legendaarisia selostuksia ovat muun muassa huikea selostus Sotshin talviolympialaisten hiihdon parisprintistä, jossa Sami Jauhojärvi ja Iivo Niskanen saavuttivat olympiakultaa.

Suomen miesten jalkapallojoukkue sai nimen "Huuhkajat", kun oikea huuhkaja laskeutui Helsingin olympiastadionille vuonna 2007. Jarmo Lehtinen selosti tuolloin Suomen ja Belgian välistä EM-karsintaottelua.

.
.