Hyppää sisältöön

Kunta-alan järjestöt vauhdittavat neuvotteluja lakkovaroituksella – lakko tuntuisi ainakin päiväkodeissa ja kouluissa sekä sote-palveluissa

Lakkovaroituksen jätti kolme järjestöä. Jos sopimusta ei synny, JUKO, JHLn ja Jytyn lakko on maaliskuun lopulla. Varoitus on annettu ainakin Rovaniemelle, Jyväskylään, Tamprereelle ja Kuopioon.

Perttu Mukkala sanoo, ettei tiedä kovin montaa yksityisen puolen hommaa, jossa ylemmän korkeakoulututkinnon tehneet ihmiset tekevät työtä kahden ja puolen tonnin tehtäväkohtaisella palkalla. Kuva: Miikka Varila / Yle

– Neuvottelut eivät ole Helsingissä menneet niin kuin olisi toivottu. On aika vähän vauhdittaa niitä.

Näin toteaa Perttu Mukkala, neuvottelujärjestö Jukon lakkopäällikkö Tampereella. Hän on Pirkanmaan pelastuslaitoksen (siirryt toiseen palveluun) johtava palotarkastaja.

Kunta-alan neuvottelujärjestöt JUKO, JHL ja Jyty jättivät viime viikolla Tampereen ja Kuopion kaupunkeja koskevan lakkovaroituksen. Jos sopua ei synny, kaksipäiväinen lakko alkaa tiistaina 29. maaliskuuta.

Varoitus jätettiin Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:lle sekä valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalalle.

Lisäksi kunta-alalle on asetettu uusi ylityö- ja vuoronvaihtokielto 21. maaliskuuta alkaen.

"Ei olla valmiita tinkimään vaatimuksista"

Perttu Mukkala sanoo, että jäsenet ovat valmiit tekemään osansa neuvottelujen vauhdittamiseksi, kun neuvottelijat istuvat sovittelijan toimistossa.

– En tiedä kovin montaa yksityisen puolen hommaa, jossa ylemmän korkeakoulututkinnon tehneet ihmiset tekevät työtä kahden ja puolen tonnin tehtäväkohtaisella palkalla, Perttu Mukkala sanoo.

Tampereella lakkoon on menossa 4 600 jukolaisten liittojen asiantuntijaa ja esihenkilöä. Jos lakko kuun lopulla toteutuu, se vaikuttaa esimerkiksi päiväkoteihin, kirjastoon, sosiaalipalveluihin, kuntoutuspalveluihin, kouluterveydenhoitoon, tonttipalveluun, kaavoituksen valmisteluun, terveyspalveluihin ja kouluihin.

"Arvostuksen pitää näkyä palkkapussissa"

Järjestöjen vaatimuksena on noin kahden prosentin yleiskorotus ja lisäksi julkisen sektorin palkkaohjelma, jolla palkkoja lähdetään hilaamaan ylös päin. Jukon lakkopäällikön mukaan tästä ei tingitä.

– Kauheasti puhutaan, että julkisen alan työt esimerkiksi sosiaalialalla on tärkeitä, mutta sitten se ei kuitenkaan näy missään. Kyllä pitäisi näkyä myös palkkapussissa, että meitä arvostetaan.

Järjestöt vaativat, että korjauksia saadaan aikaan ennen kuin hyvinvointialueet aloittavat. Varoitus kahden päivän lakosta on jo annettu Jyväskylään ja Rovaniemelle 23.–24. maaliskuuta. Tampere ja Kuopio ovat vuorossa 29.-30. maaliskuuta, jos sopimusta ei synny.

Työ- ja elinkeinoministeriö voi siirtää lakkoa kahdella, virkasuhteisten osalta jopa kolmella viikolla. Työministeri Tuula Haatainen käytti tätä mahdollisuutta, kun siirsi hoitajajärjestöjen (siirryt toiseen palveluun)lakkoa viime viikolla.

Järjestöt ovat asettaneet kunta-alalle myös ylityö- ja vuoronvaihtokiellon (siirryt toiseen palveluun) 21. maaliskuuta alkaen.

Mitä mieltä olet kunta-alan sopimusneuvotteluista ja työtaistelutoimista? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 15.3. kello 23 asti.

.
.