Hyppää sisältöön

Varkauden kerrostaloräjähdyksen esitutkinta on valmistumassa – motiivi jäi hämärän peittoon

Lokakuisessa räjähdyksessä kuollut epäilty oli käynyt samalla viikolla ostamassa 20 litraa bensiiniä. Poliisi ei saanut selville, miksi bensiiniä ja sytytysnestettä oli käsitelty asunnossa ja miksi aineet syttyivät palamaan.

Yksi ihminen kuoli ja neljä ihmistä loukkaantui Varkaudessa kerrostalossa tapahtuneessa räjähdyksessä viime vuoden loppupuolella. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Varkaudessa viime lokakuun lopussa tapahtuneen kerrostaloasunnon räjähdyksen esitutkinta on valmistumassa. Esitutkinta ei etene syyteharkintaan ja se aiotaan lopettaa, koska rikoksesta epäilty on kuollut.

Esitutkinnassa selvisi, että asunnossa oli käsitelty moottoribensiiniä ja sytytysnestettä. Ne hyörystyivät ja syttyivät tuntemattomasta syystä palamaan räjähdyksenomaisesti, mikä aiheutti voimakkaan paineen nousun ja palon asunnossa.

Poliisin mukaan asunnon sisäpinnoilta ei löytynyt merkkejä niin sanotun normaalin räjähdysaineen aiheuttamista iskuista tai rakenteiden hajoamisesta. Asunnon ulko- ja parvekkeenovet oli lukituksen perusteella suljettu sisäpuolelta, mikä sulkee poliisin mukaan pois ulkopuolisen tekijän mahdollisuuden.

Lokakuisessa räjähdyksessä kuollut epäilty oli käynyt poliisin mukaan samalla viikolla ostamassa 20 litraa bensiiniä. Poliisi ei saanut selville, miksi bensiiniä ja sytytysnestettä oli käsitelty asunnossa ja miksi aineet syttyivät palamaan.

– Se ei selvinnyt, mistä tuli se kipinä, joka sytytti palon. Sytyttikö epäilty sen itse tahallaan, oliko kyse vahingosta, sähkelaitteesta vai mistä, rikoskomisario Vesa Koponen kertoo.

Huoneiston eri puolilta löytyi palanutta materiaalia, jossa oli bensiiniä ja muun muassa sytytysnesteissä käytettävää raskasta petroolityyppistä hiilivetyseosta. Lisäksi asunnosta löytyi sytytysnestepullon jäämiä, poliisi kertoo tiedotteesta.

Lue myös:

.
.