Hyppää sisältöön

Ensimmäiset Ukrainan pakolaislapset aloittamassa koulunkäynnin Suomessa – ministeriö: Kuntien valmiuksissa suuria eroja

Ensimmäiset Ukrainasta pakolaisina tulleet lapset aloittavat nyt koulunkäynnin Suomessa. Joensuussa uusiin tulijoihin ollaan valmiita, useissa muissa kunnissa ei.

Joensuun Karsikon koulun opettaja Sanna Kaari saa pian luokkaansa pakolaisia Ukrainasta. Tällä hetkellä hänellä on valmistavassa opetuksessaan muiden muassa kuvan Mohammad Alattar. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Ensimmäiset Venäjän hyökkäystä Suomeen paenneet lapset aloittavat näinä päivinä koulunkäyntinsä Suomessa.

Pohjois-Karjalan Joensuussa kouluun on ensi vaiheessa tulossa seitsemän ukrainalaispakolaista. Heitä odotettiin opintielle jo maanantaina iltapäivällä.

Ensimmäisen, pari tuntia kestävän tapaamisen ohjelmassa oli suomen kieleen ja koulumaailmaan tutustumista – sekä lumenveistoa.

– Pakolaislapset otetaan ensiksi valmistavaan opetukseen, joka luo pohjaa varsinaisessa koulussa pärjäämiselle. Maanantaisin kokoonnumme niin sanottuun perhekouluun, jossa kotoutumiseen otetaan mukaan myös vanhemmat, Joensuun kaupungin kieli- ja kulttuuriryhmien opetuksen palvelupäällikkö Maria Pikkarainen kertoo.

Maria Pikkaraisen mukaan Joensuun perusopetuksessa on tällä hetkellä hyvin tilaa Ukrainan pakolaislapsille. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Maahanmuuttajille tarkoitettua valmistavaa opetusta annetaan Joensuussa noin sadalle lapselle. Pikkaraisen mukaan Ukrainan pakolaisille on opetusryhmissä tilaa ja opettajiakin riittää – ainakin toistaiseksi.

– Tilanne on sikäli villi, että keneltä tahansa yksityishenkilöltä voi tulla tieto uudesta pakolaislapsesta koska tahansa. Teemme parhaamme, että kaikki pääsisivät mahdollisimman pian kouluun, Pikkarainen sanoo.

Osa kunnista vasta miettii järjestelyjä

Kuntien mahdollisuudet tarjota perusopetuspaikka Ukrainan pakolaisille vaihtelee suuresti, arvioi opetus- ja kulttuuriministeriön neuvotteleva virkamies Minna Polvinen.

Kaikki maahanmuuttajina Suomeen tulevat lapset sijoitetaan ensisijaisesti valmistavaan opetukseen, jonka järjestäminen on kunnille vapaaehtoista. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa tällaista opetusta tarjotaan tällä hetkellä tiettävästi vain Joensuussa ja Kiteellä.

– Kunnissa, joissa valmistavaa perusopetusta ei ole, tilanne voi olla juuri nyt haastava. Opetusjärjestelyitä pitää pohtia nopeasti mahdollisten ukrainalaispakolaisten varalta, Polvinen sanoo.

Suomen perustuslaki takaa jokaiselle lapselle oikeuden maksuttomaan perusopetukseen. Oikeus koskee myös Venäjän hyökkäystä paenneita koulu- ja esikouluikäisiä, vaikka heillä ei olisi virallista kotipaikkaa Suomessa.

Polvisen mukaan haastetta järjestelyihin tuo muun muassa se, että Ukrainassa puhutaan useita vähemmistökieliä.

– Toistaiseksi emme tiedä, kuinka paljon ja millaisia tulijoita Suomeen on saapumassa. Kuntien kanssa keskustellessa tunnelma on kuitenkin ollut luottavainen, koska isommin opetuksen tarvetta on arvatenkin vasta syyslukukaudella, Polvinen sanoo.

Koulu tuo ryhtiä arkeen

Valmistavan esiopetuksen opettaja Päivi Pesonen pitää ukrainalaislasten mahdollisimman nopeaa kouluun pääsyä kaikkien etuna. Opetukseen osallistuminen tuo pakolaisperheiden päiviin rutiineja ja osallisuuden tunnetta.

Päivi Pesonen muistuttaa, että pakolaisilla on koulutielle astuessaan mahdollisesti käsittelemättömiä traumoja. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Joensuussa Suomen koulutielle astuvat ukrainalaiset ovat Pesosen mukaan pääosin innoissaan tulevasta.

– Jotkut ovat jo lukeneet netistä, että Suomen koulut ovat hyviä ja turvallisia, hän kertoo.

– Mutta onhan monella tulijalla trauman ymmärtäminen vielä pahasti kesken. Elämänmuutos on ollut äkillinen ja vaikea, Pesonen muistuttaa.

Lue myös:

Kajaaniin saapuvat ukrainalaislapset aloittavat koulun mahdollisimman pian

Ukrainasta saapuville lapsille on jo suunniteltu opetusta Tampereella – myös vastaanottokeskukseen tarvittaessa ryhmä

Osa kotiaan ukrainalaisille tarjoavista on pyytänyt kunnista rahaa korvaukseksi – asiantuntija näkee kotimajoituksessa hyväksikäytön vaaran