Hyppää sisältöön

Sotaa vastaan Venäjän tv:ssä protestoinut toimittaja on huolissaan turvallisuudestaan, mutta ei aio paeta maasta

Toimittaja Marina Ovsjannikova toivoo, ettei hän saa rikossyytettä. Hän sai sakot sodanvastaisesta somevideosta, mutta pelkona on jopa vankeustuomio sodanvastaisen kyltin tuomisesta tv-lähetykseen.

Marina Ovsjannikova kertoo kohtelustaan
Marina Ovsjannikova kertoo kohtelustaan

Sodanvastaisella tv-protestillaan kuohuttanut venäläinen toimittaja Marina Ovsjannikova sanoo olevansa hyvin huolissaan turvallisuudestaan. Hän ei aio kuitenkaan paeta Venäjältä.

Hän myös toivoo, ettei saa protestistaan rikossyytettä.

Ovsjannikova sai tiistaina noin 250 euron suuruiset sakot sodanvastaisesta somevideosta. Pelkona on, että häntä uhkaavat kovemmat syytteet itse tv-protestista.

Television ykköskanavalla työskennellyt Ovsjannikova nousi maailman tietoisuuteen, kun hän ilmestyi maanantai-iltana uutistenlukijan taakse käsissään sodanvastainen kyltti.

"Lopettakaa sota. Älkää uskoko propagandaan. Teille valehdellaan täällä", kyltissä luki.

Sakot Ovsjannikova sai ennen tätä julkaisemastaan videosta, jossa hän kehotti venäläisiä osallistumaan sodanvastaisiin mielenosoituksiin. Videolla Ovsjannikova sanoo, että Venäjä on hyökkäävä maa ja siitä on vastuussa yksi mies, Vladimir Putin.

Ovsjannikova sanoi myös häpeävänsä sitä, että on työssään levittänyt Kremlin propagandaa.

Ovstjannikova vakuutti tiistaina, että ajatus protestista oli yksin hänen.

"Kuulusteluja 14 tuntia"

Ovsjannikova kertoo, että poliisi kuulusteli häntä yli 14 tuntia eikä hän saanut nukkua välillä.

– He eivät antaneet minun ottaa yhteyttä perheeseeni ja ystäviini, enkä saanut oikeusapua, Ovsjannikova kertoo.

Oikeudenkäynnin jälkeen hänet vapautettiin.

Uutistoimisto Tass kertoi aiemmin, että tutkinta jatkuu tv-protestin osalta. Perusteena on tuore laki, joka kieltää "väärien tietojen levittämisen" Venäjän asevoimien käytöstä. Enimmillään tuomio voi olla jopa 15 vuotta vankeutta.

Ovsjannikova toivoo, ettei hänen protestinsa ollut turha, vaan avaa venäläisten silmiä tutkimaan huolellisesti sotapropagandaa.

Ovsjannikova on saanut runsaasti tuenilmauksia ulkomailta. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on luvannut hänelle suojelua joko lähetystön kautta tai turvapaikanmuodossa. Macron aikoo keskustella asiasta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo. (siirryt toiseen palveluun)