Hyppää sisältöön

Pekka Katajan murhayritys: Teemu Torssosen ex-puolison todistaminen johti hovioikeuden käsittelyn perumiseen ja lisätutkinnan laajenemiseen

Syyttäjien mukaan hovioikeuden käsittelyssä ei nykytilanteessa olisi ollut mieltä, sillä uudet todisteet saattavat asettaa tapahtumat uuteen valoon.

Kaupunginvaltuutettu ja vaalipäällikkö Pekka Kataja (ps.) joutui rajun väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi kotonaan Jämsänkoskella 17. heinäkuuta 2020. Rikos on selvittämättä. Kuva: PS-arkisto, Poliisi. Kuvankäsittely: Ilkka Kemppinen / Yle

Vaasan hovioikeus on perunut ensi viikolle kaavaillut oikeudenkäynnin perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikön Pekka Katajan murhayrityksestä syytettyä miestä vastaan. Peruminen tehtiin syyttäjien pyynnöstä.

Aluesyyttäjä Janne Kangas kertoo, että nykytilanteessa pääkäsittelyn järjestämisessä ei olisi mieltä.

Perumisesta uutisoi keskiviikkona ensimmäisenä STT.

Käänne liittyy Ylen marraskuussa uutisoimiin uusiin tietoihin, joita poliisi on saanut Jyväskylän entisen kaupunginvaltuutetun Teemu Torssosen entiseltä puolisolta.

Murhan yritys tapahtui Jämsänkoskella 17. heinäkuuta 2020. Esitutkinnan aikana vangittiin rikoksesta epäiltynä Teemu Torssonen sekä hänen tuttavansa, joka toimi myös Torssosen poliittisena avustajana.

Molempien miesten sormenjälkiä löytyi paketista, jonka hyökkääjät olivat jättäneet Katajan asuntoon. Torssosen tuttava sai syytteen murhan yrityksestä, mutta Torssosen osalta syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen.

Torssonen pystyi osoittamaan, että hän ei voinut olla rikoksen tapahtuma-aikaan Jämsänkoskella. Näyttöä muustakaan osuudesta tekoon ei saatu, joten syyttäjä ei nostanut syytettä häntä vastaan.

Sen sijaan syyte nostettiin tuttavaa vastaan. Keski-Suomen käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi syytteen miestä vastaan. Syyttäjät valittivat asiasta hovioikeuteen, joka on nyt perunut asian käsittelyn.

Uusi todistaja on Torssosen ex-puoliso

Poliisi kuulusteli viime vuonna uutena todistajana Torssosen entistä puolisoa. Kun pari oli vielä yhdessä, puoliso käytti lähiomaisen kieltäymisoikeutta eikä suostunut todistamaan asiassa.

Myös ex-puolisolla olisi oikeus kieltäytyä todistamasta, mutta nainen on muuttanut mielensä.

Mielenmuutos paljastui toisen rikosasian esitutkinnassa. Lokakuussa Torssonen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen muun muassa ampuma-aserikoksesta ja törkeästä pahoinpitelystä.

Ampuma-aserikoksen esitutkintapöytäkirjasta ilmenee, että Torssosen puoliso on kevään tai kesän 2021 aikana muuttanut pois parin yhteisestä kodista erittäin riitaisissa olosuhteissa.

Ampuma-aserikoksen esitutkinnassa puoliso oli aiemmin kertonut seikkoja, jotka puolsivat Torssosen syyttömyyttä. Eron jälkeen puoliso kuitenkin ilmoitti poliisille, että hän haluaa kertoa tapahtumista uudelleen.

Kun poliisi kysyi syytä mielenmuutokseen, puoliso kertoi, että Torssonen on pahoinpidellyt häntä vuosien ajan ja manipuloinut häntä tekemään asioita puolestaan. Eron yhteydessä tapahtuneet keskustelut saivat puolison muuttamaan mielensä ja "lopettamaan Torssosen suojelun".

Esitutkinnassa Torssonen kiisti väitteen pahoinpitelystä tai manipuloinnista.

Ampuma-aserikostutkinnan jälkeen puoliso suostui todistamaan myös Pekka Katajan murhayritysjutussa.

Päätös ehkä luvassa ennen kesää

Keskusrikospoliisin lisätutkinta on laajentunut kevään aikana. Syyttäjät toivovat sen valmistuvan ennen kesää.

Teemu Torssonen ei ole jutussa tällä hetkellä epäiltynä, sillä hänestä on voimassa oleva syyttämättäjättämispäätös. Nyt syyttäjät harkitsevat, antaako uusi näyttö aihetta peruuttaa syyttämättäjättämispäätös.

Jos päätös peruttaisiin, alkaisi uusi syyteharkinta siitä, onko Torssosta syytä syyttää murhan yrityksestä.

Aluesyyttäjä Janne Kangas toivoo, että päätös syyttämättäjättämisen peruuttamisesta tai ennallaan pitämisestä voitaisiin tehdä jo ennen kesää.

Torssosen mukaan ex-puoliso valehtelee

Teemu Torssonen kertoi marraskuussa Ylelle, että hän ei ymmärrä lainkaan, mihin hänen ex-puolisonsa viittaa "manipuloinnilla" ja "suojelemisella".

Ex-puolisoilla on meneillään huoltajuusriita. Torssosen mukaan hänen ex-puolisonsa on pahoinpidellyt hänet. Torssonen kertoo tehneensä asiasta rikosilmoituksen.

Ex-puolisolla ei Torssosen mukaan voi olla mitään uutta kerrottavaa murhayritysasiasta.

– Koska en siihen asiaan mitenkään liity, niin ei hänellä voi olla mitään järkevää sanottavaa siitä asiasta, Torssonen sanoi Ylelle marraskuussa.

Yle ei ole tavoittanut ex-puolisoa kommentoimaan. Ampuma-aserikoksen esitutkinnassa hän kiisti, että todistaminen liittyisi huoltajuuskiistaan.

Juttu tulee Ylen tietojen mukaan paljolti olemaan kiinni siitä, miten ex-puolison antamien tietojen uskottavuutta arvioidaan.

Aluesyyttäjä Janne Kankaan mukaan poliisi on kuitenkin saanut myös muuta uutta näyttöä. Lisätutkinnassa tehdään parhaillaan myös selvityksiä, joiden tulokset eivät vielä ole valmiita.

Päivitys 16.3.2022 klo 11.31: Jutun ensiversion julkaisun jälkeen juttua on laajennettu taustatiedoilla marraskuussa julkaistun Ylen uutisen pohjalta.

Lue lisää:

.
.